Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-16

U16 druhá na turnaji v Berlíně

Z Německa jsme dovezli stříbro

Sdílet

Sparťanská šestnáctka o víkendu cestovala na turnaj do Berlína, na kterém odehrála tři kvalitní zápasy proti týmům z Německa a Polska. Dosáhla v nich bilance dvě výhry a jednu prohru, což v konečné tabulce stačilo na stříbrnou příčku.
Na turnaji v hlavním městě našich západních sousedů se kromě nás představila Hertha Berlín, Berliner FC Dynamo U17 a Górnik Zabrze. Hrací formát byl každý s každým v soubojích na 1x40 minut.
Velmi tvrdý zápas s Dynamem na malé umělé trávě jsme výsledkově zvládli. I když první šanci měli domácí, poté jsme přebrali iniciativu my a začali si vytvářet šance. Nejdříve Hrubý orazítkoval břevno, pak Vaňkát minul. Ujala se až hlavička Pančeva po centru Hrubého. Definitivní pojistku přidal Pavlo, když dobře dohrál situaci ve vápně.
AC Sparta Praha U16 – Berliner FC Dynamo U17 2:0
Góly: 31. Pančev, 40. Pavlo.
Sparta: Šmidmajer – Mikuš, Krpálek, Hrodek, Duška, Hrubý, Port (35. Havrlík), Havelka, Pančev (39. Kareš), Vaňkát (37. Pavlo), Zajíček.
Asi v nejlepším zápase turnaje se ujala Hertha vedení již ve 2. minutě po krásné střele do horního rohu branky Stehlíka. Sparťani ale dobře zareagovali, postupně hru vyrovnali a začali si také vytvářet šance. V 18. minutě po faulu na Havrlíka, sám faulovaný bezpečně proměnil penaltu a vyrovnal. O pět minut později předvedl Poturnay nejhezčí akci zápasu, když přešel přes tři hráče, narazil si s Moudrým a otočil skóre v náš prospěch. Poté mohl rozhodnout Vaňkát, ale jeho pokus na poslední chvíli zblokovala obrana Herthy. Německé mužstvo zahrozilo už jen v závěru po standardní situaci, ale cennou výhru proti bundesligovému týmu si již mladí sparťané nenechali vzít.
AC Sparta Praha – Hertha Berlín 2:1
Góly: 18. Havrlík (pen.), 23. Poturnay – 2. domácí.
Sparta: Stehlík – Krpálek, Poturnay, Hrodek, Vodolán, Moudrý, Havrlík, Havelka, Kareš (39. Hrubý), Pavlo (33. Vaňkát), Kaczmarek (36. Pančev).
V posledním utkání proti Górniku nám k celkovému prvenství v turnaji stačila remíza. Začali jsme dobře, vypracovali si šance, ale byli jsme nepřesní v koncovce. V 15. minutě se Kareš prodral mezi dva hráče a byl faulován. Nařízenou penaltu však Moudrému chytil polský gólman. O tři minuty později brankář Stehlík odhlavičkoval dlouhý míč za obranu do středu hřiště, odkud hráč hostí ihned zakončil a ze 40-ti metrů přeloboval všechny a otevřel skóre. O dvě minuty později pak Poturnay fauloval hráče hostí, který zvýšil z penalty na 0:2. Poté sparťané svého soupeře přehrávali, vytvořili si několik nadějných situací, ale míč do sítě ne a ne dostat. Smolný zápas tak skončil 0:2.
AC Sparta Praha – Górnik Zabrze 0:2
Góly: 18., 20. hosté (druhý z pen.).
Sparta: Stehlík (20. Šmidmajer) – Mikuš, Poturnay, Havrlík, Duška (30. Zajíček), Moudrý, Port (20. Hrubý), Vodolán, Kareš (20. Pančev), Pavlo (20. Vaňkát), Kaczmarek (30. Krpálek).
Naši kluci tak na turnaji dosáhli bilance dvě výhry a jedna prohra při skóre 4:3. V konečné tabulce jsme obsadili druhé místo.
Pořadí Tým Body
1. Górnik Zabrze 7
2. AC Sparta Praha 6
3. Hertha Berlín 3
4. Berliner FC Dynamo U17 1
Hodnocení trenéra Lukáše Bláži: „Odehráli jsme velmi dobrý turnaj, který by se spíše hodil na velké travnaté hřiště než na malé umělé trávy, protože všechny týmy chtěly hrát fotbal i aktivně presovat. Intenzita každého zápasu byla velmi vysoká. Chválím náš tým za to, s jakým odhodláním do všech utkání šel. Zaslouženě jsme otočili výborný zápas s Herthou Berlín a ve finále měli vše ve svých rukou. Bohužel jsme neproměnili penaltu a vzápětí dvakrát hloupě inkasovali. Zkušenosti z mezinárodní konfrontace musíme přenést do naší ligy a hrát ve stejné intenzitě.“

Další novinky