Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeU-17

U17 vysoko zdolala Baník

Sparta si po výhře 5:1 upevnila vedoucí pozici

Sdílet

První Sparta hostila doma třetí Baník, před kterým se v tabulce nacházela o tři body. Naše sedmnáctka v dosavadním průběhu soutěže nebodovala jen jednou a bylo to právě v Ostravě, kde padla 2:3. Svému soupeři tak měla co vracet. Skóre utkání otevřel v prvním poločase Vaňkát, ale duel se lámal ve druhém dějství. Sparťané zaznamenali v průběhu od 64. do 72. minuty tři přesné zásahy a definitivně zlomili odpor soupeře. Po gólu na 5:0 dosáhli v závěru čestný gól i hosté. Sparta si tak upevnila vedoucí pozici v tabulce.
Hned v úvodu utkání zahrával Baník standardní situaci těsně za šestnáctkou a orazítkoval naše břevno. Od tohoto momentu jsme probrali iniciativu a vypracovali si slibné příležitosti. Vaňkát sice nejprve nevyužil samostatného úniku, ale o pár minut na to se mu už podařilo otevřít skóre duelu. První půlhodina byla v naší režii, kdy jsme také byli častěji na míči než náš soupeř. Potom jsme měli několik lehkých ztrát a Ostrava se v závěru poločasu dostávala více do hry.
Do druhého poločasu jsme vstoupili podobně, jako to vypadalo v první třicetiminutovce. Vysokým presinkem se nám navíc dařilo získávat mnoho míčů. Náš herní styl přinesl ovoce v 64. minutě, kdy Vodolán hlavičkoval za obranu FCB. Stoper hostů to podběhl, Kaczmarek se ocitl sám před brankářem a přesnou střelou k tyči mu nedal šanci, 2:0. Baník následně ztratil koncentraci, čehož využili sparťané k založení další ofenzivní akce. Ta ale skončila faulem na brankáře, za což jsme dostali žlutou kartu. Hosté navíc museli střídat a nový gólman se neuvedl v nejlepším světle, když hned rozehrál nepřesně a Topič nekompromisně této chyby využil, 3:0.
Náš soupeř v těchto okamžicích kapituloval a my jsme ještě zvýšili aktivitu. Po křídelní akci z levé strany následoval centr do pokutového území. Bitta to vyrazil jen před sebe, kde byl osamocen Topič, který do odkryté brány zvýšil už na 4:0. O pár minut na to jsme měli přečíslení 3 na 1, ale tento únik se nám nepodařilo dotáhnout do brankového konce. Sparťané byli stále aktivní a chtěli přidat další góly. To se podařilo v závěru Brabcovi, i když na tento přesný zásah dokázali hosté odpovědět. Sparta si tak po výhře 5:1 upevnila první příčku v ligové tabulce!
Trenér Jakub Hovorka hodnotí duel: „Se zápasem proti Baníku jsme spokojeni, protože jsme předvedli velmi kvalitní výkon a vyhráli jsme. Potěšilo mě, jak jsme toto utkání zvládli. Zápas jsme měli pod kontrolou celých 90 minut, a navíc jsme vstřelili pět gólů.“
AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 5:1 (1:0)
Góly: 21. Vaňkát, 63. Kaczmarek, 68. a 71. Topič, 80. Brabec – 83. Pira. 
ŽK: Hrubý, Brabec – Jadrníček.
Sparta: Franc – Střeska, Krpálek ©, Mikuš – Vodolán, Havrlík, Hrubý (70. Sochůrek), Havelka (70. Wölfl) – Kaczmarek (64. Topič), Vaňkát (63. Brabec), Pavlo.

Další novinky