Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

V přípravě jsme splnili dílčí cíle

Václav Jílek na tiskové konferenci

Sdílet

Václav Jílek absolvoval v roli hlavního trenéra Sparty druhé přípravné období a už sobotní utkání proti Liberci naznačí, jak úspěšný byl. I on přestoupil v úterý mezi novináře.
O přípravě
Odpověď dají první kola. I přes nepříznivé výsledky v závěru přípravy jsem přesvědčený o tom, že se nám daří do hráčů dostat ty věci, které jsme chtěli. Vrátil se nám Bořek, což je dobrý signál, dává nám to nové možnosti. Mužstvo vnímalo věci, které jsme po něm chtěli. Výsledky v přípravě nepřišly, ale dařilo se nám plnit dílčí cíle. Jsem přesvědčený o tom, že teď budou i výsledky. Budeme na jaře úspěšní herně i výsledkově.
Hlavně nám šlo o stabilitu v obranné fázi, cílem byla větší kompaktnost. S příchodem Bořka jsme ztratili trochu na agresivitě v presinku, takže jsme museli přidat kvalitu do obranné činnosti ve středovém bloku. V generálce se to třeba v prvním poločase objevovalo. Šlo i o rychlost dohrávání útočných akcí, rychlost v přechodu do útoku. Byly to dílčí cíle pro každé jednotlivé utkání. Obranná složka pro nás byla prvořadá, protože jsme na podzim hodně inkasovali. Soupeřům jsme nedovolili tolik šancí, takže dílčí spokojenost panovala. Daleko víc ale musíme předvádět ve finální fázi.
O Dočkalovi
Bořek určitě připravený je, ukázal to i v přípravných utkáních, byť je neodehrál celé. Je fyzicky připravený na dvě třetiny zápasů, možná ještě nějaký deficit cítit bude. Musíme být opatrní, aby to fyzicky zvládal, protože naše požadavky jsou vysoké. Jeho kondice ale bude lepší a lepší. V tom problém nebude.
Má obrovskou herní kvalitu, usměrňuje hru, umí vyřešit finální fázi. Má i přesah směrem ke kabině, obrovské zkušenosti. Důležité je, že to vše zúročuje ve prospěch týmu.
Interně jsme si vyhodnotili, že byla utkání, která jsme měli zvládnout, měli jsme v nich navrh a možná nám tam chyběla vůdčí osobnost a organizátor přímo na hřišti. Z pozice trenéra nemůžete ovlivnit všechno a mužstvo musí fungovat na hřišti samo. To může být Bořkova role. Nechci se ale k němu zase upínat jako ke spasiteli, který všechno zachrání. Měl svoje obrovské zdravotní problémy. Ale pokud se bude cítit dobře, prodá svou kvalitu a bude týmu dávat strašně moc. Není to hráč, který by se schovával, cítí zodpovědnost za tým a výsledek.
Co na jaře zlepšit?
Bude rozhodovat konzistence a stabilita výkonů, to nám na podzim chybělo. Hráli jsme dobře, ale pak jsme dobře rozehrané zápasy ztratili, třeba v Teplicích nebo Jablonci. Chci větší mentální odolnost týmu, schopnost vypořádat se s nepříznivým skóre nebo udržet to dobré. Musíme být schopni opakovat dobré výkony ve více duelech po sobě.
O presinku
Můžeme se bavit o presinku, ale je potřeba rozlišovat ten okamžitý po ztrátě míče a ten připravený, vysoký presink. Tam už jsem mluvil o tom, že budeme muset udělat změny v agresivitě. Neznamená to ale, že budeme hrát níž a nevystupovat proti soupeři. Co se týče represinku, tam nám chybí stabilita, abychom ty situace řešili stejně ve třicáté jako v šedesáté minutě. Vnímám ten vývoj pozitivně, hráči reagují dobře. Ale je potřeba, aby to prokázali na hřišti. Ale očekávám, že to bude fungovat.
O Tettehovi
Benji za celou přípravu odehrál velmi dobrá utkání, hlavně v Praze. I proti Bodo hrál dobře, bohužel se střelecky neprosadil. Nevyšla mu generálka, tam jsem měl daleko vyšší nároky. Na jeho obranu je ale třeba říct, že tam nezafungoval tým jako celek. Měli jsme spolu individuální pohovory, Benji na sobě pracuje i po tréninku, přidává si, mění myšlení. Cítím z něj, že chce dávat góly. Ale kousek cesty, ve smyslu větší zarputilosti, má ještě před sebou. Libor Kozák odjel ze soustředění se zdravotním handicapem, to by ale mělo být v pořádku. Venca Drchal vypadá skvěle v tréninku, chce se rvát o své místo po zranění. Dostane šanci se rozehrát v béčku a pak obhájit svou pozici v A-týmu.
O přestupech
Měli jsme nějaké přestupové cíle, ty dál platí. Nebudu říkat, jestli jsem chtěl o dva hráče víc nebo míň. Mám k dispozici určitou sestavu hráčů a je na nás, abychom se s tím co nejlépe vypořádali.
O Hložkovi
Adama Hložka jsme zkoušeli v jednom zápase na podhrotu, silnější se nám jevil nalevo. Silná střela, schopnost dotáhnout míč do vápna. Vnímáme, že by mu pozice podhrota vyhovovala a nikde není psáno, že se do ní nemůže dostat. V první řadě je to vždycky otázka toho, že se snažíme tým postavit co nejsilnější pro každý zápas.

Další novinky