Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Novinky

Video systém Panoris pomáhá Spartě uspět

Sparta jako první klub v ČR využívá inovativní technologii záznamu utkání Panoris

Sdílet

Sparta po vzoru zahraničních velkoklubů začala v průběhu sezony jako první klub v České republice využívat mobilní video systém Panoris. Automatický kamerový systém umožňuje Spartě důkladně analyzovat vlastní utkání i zvolit vhodnou taktiku na své soupeře ještě v době samotného utkání.
„Za poslední rok se mnohem více soustředíme na práci s daty. Inspirovali jsme se v zahraničí a rozhodli jsme se jít touto cestou. Díky video analýzám mají trenéři mnohem detailnější přehled o jednotlivých hráčích. Je to pro nás další krok kupředu, který se nám vyplatil už v jarní části sezony,“ říká sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.
Sparta mobilní video systém české firmy Panoris využívá od zimní přípravy ve španělské Marbelle. „Panoris je revoluční v tom, že nepotřebujeme žádného kameramana. Během utkání vidím situace rovnou na počítači a předávám informace trenérům na lavičku. Ti mohou na mé poznatky okamžitě reagovat nebo si připravit poločasový rozbor,“ dodává videotechnik Ondřej Janda, který posílil realizační tým Sparty v průběhu proběhnuvší sezóny.
Během utkání si vybrané situace na střídačce prohlíží ve speciální aplikaci asistent trenéra Luboš Loučka. Ten pak předává informace trenéru Václavu Kotalovi. Jak vlastně funguje samotný systém? Sparta má dva sety. Jeden využívá na domácí zápasy nebo na venkovní duely na stadionech. Zápasy snímají dvě kamery s velmi vysokým rozlišením, každá jednu polovinu hřiště. Videotechnik Ondřej Janda má dispozici spojený záběr kamer z celého hřiště, takže mu již neunikne žádná akce, která se při zápase či při tréninku odehrála. Navíc má více času se soustředit na analýzu v průběhu zápasu, jelikož systém plně automaticky ovládá kameru na základě pohybu hráčů a míče na hřišti. Při dalších zápasech má Sparta k dispozici mobilní teleskopickou tyč s kamerami, která se může vysunout až do výšky osm metrů. Umožňuje tak snímat zápas z vyvýšené perspektivy i na stadionech, kde by to jinak nebylo možné.
Záznamy utkání pak pomáhají Spartě lépe analyzovat chyby a trenéři hráčům ukáží lepší řešení jednotlivých herních situací. V neposlední řadě pak mohou připravit taktiku na další zápas s daným soupeřem.
„Změnilo to mou práci i v tréninkovém procesu. Nastavím si kameru a mohu se soustředit i na jiné věci než na natáčení. Mám víc času na pozorování tréninku. V době koronavirové přestávky, když jsme trénovali na třech hřištích, jsem mohl točit najednou na všech,“ pochvaluje si Janda.
Sparta systém nebude využívat jen u áčka, ale také u žen nebo u mládeže. Proto si pořídila ještě jeden set na stadiony i mobilní set na venkovní utkání. „Chceme, aby byla naše práce co nejefektivnější na všech úrovních. Sparta má ty nejvyšší cíle nejen u áčka, ale také u mládeže a v ženských kategoriích. Panoris nám pomáhá našich cílů dosáhnout,“ říká Tomáš Rosický.
Panoris se svým systémem úspěšně expanduje také na zahraniční trhy. Jejich pokročilé technologie pomáhají klubům po celém světě zvýšit výkony a jejich fanouškům nabídnout živý zážitek ze hry. Systém již nyní využívají například fotbalové ligy v Rakousku nebo Švýcarsku, kluby jako Boca Juniors či portugalská fotbalová federace na tréninkových hřištích.
Vyjádření představitele společnosti Panoris (Igor Potúček, ředitel):
„Jsme rádi, že se Sparta rozhodla používat moderní technologie Panoris a věříme, že se i český fotbal připojí k zahraničním trendům využívající pokročilou video-analýzu. Naším cílem je poskytnout klubům a týmům komfortní přístup k videu a pomoci jim tak dosáhnout lepších výsledků.“

Sdílet

    Další novinky