Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Vítězství nad Táborskem

Béčko na Žižkově zvítězilo 2:1

Sdílet

Po prohře v Jihlavě čekal na rezervu Sparty domácí zápas proti dvanáctému Táborsku, jednomu ze soupeřů v boji o záchranu. Svěřenci trenéra Petra Janouška prohrávali po prvním poločase 0:1, ve druhém dějství ale dokázali zápas díky brankám Schánělce a Vydry otočit a připisují si důležité body v cestě za udržením soutěže!
V posledním vzájemném střetnutí zvítězil po trefě Ledeckého táborský celek 0:1, Sparta tak měla soupeři co vracet. Trenér Janoušek postavil do základní sestavy střelce z posledního utkání proti Jihlavě Pape Amatha Cissého, uzdraveného obránce Dmitrije Kamenoviće a v bráně sparťanského béčka se poprvé na jaře představil Filip Nalezinek.
Už dvě minuty po výkopu utkání vybídl Schánělec perfektním pasem Lehockého, který běžel sám na brankáře Táborska. Pastornický si však se střelou díky včasnému výběhu poradil. Poté převzali inciativu hosté. S prvními centry neměla sparťanská obrana problém, ale v 10. minutě nalezl Šašinka na pravé straně úplně volného Varačku, který ve vápně poslal přesnou přihrávku na Macha. Táborský útočník se tváří v tvář Nalezinkovi nemýlil a Táborsko vedlo 0:1.
Jihočeši pokračovali v tlaku, Tusjakův centr od rohového praporku nasměřoval Novák pouze na tyč Nalezinkovy brány. Stejný hráč hledal své spoluhráče ve sparťanském vápně také v 15. minutě, tentokrát si ale letenští poradili. Ve 22. minutě se prosmýkl mezi táborskými obránci Goljan, jeho přetažený centr našel na druhé straně Hodouše, ze situace ale nakonec sparťané vytěžili jen Kamenovičovu hlavičku nad bránu soupeře.
Hluchou pasáž utkání utnul ve 33. minutě nepovedený výběh Pastornického, kterého na pravé straně hřiště obehrál Schánělec. Jen kousek chyběl, aby Schánělcův centr nasměřoval Lehocký ve skluzu do úplně odkryté brány, situaci mu ale ztížili stopeři Táborska. Ve 40. minutě prošel sparťanskou obranou Mach, Kukučka však zblokoval jeho střelu včasným skluzem. Hlavičku Koného z následného rohu pak skvělým zákrokem zneškodnil Nalezinek. Po prvním poločase tak sparťané museli dohánět jednogólové manko.
1 / 54
Úvodní minuty druhého dějství vážnější šance nenabídly. Letenští komplikovali Táborsku rozehrávku od vlastní brány presinkem a odkopnuté míče dokázali sbírat, následná kombinace však ke střelám nevedla. V 57. minutě vedl jeden z protiútoků Táborska Varačka, který z pravé strany hřiště našel na hranici vápna Plachého, jeho střela však mířila vysoko nad.
V 61. minutě přetavili sparťané postupný tlak před Pastornického brankou v první gól! Cissé prostrčil patičkou balón na Vydru, který poslal střílený centr do malého vápna. V něm se nejlépe zorientoval Schánělec, jež srovnal skóre zápasu na 1:1. O tři minuty později mělo velkou šanci Táborsko. Alexandrův centr si ve vápně našel Mach, ale jeho střela minula pravou tyč Nalezinkovy brány.
Sparťané chtěli dále překlopit utkání na svou stranu. V 67. minutě prodloužil Goljanův centr Schánělec, na zadní tyči ocitnuvší se Váňa však svůj volej neumístil přesně. Poté Cissé vybojoval míč v souboji s Koném, zakončení Novotného znemožnili obránci Táborska. V 74. minutě nechali sparťané otevřená zadní vrátka, Varačka předložil balón do šance Machovi, ale Nalezinek reflexivním zákrokem pokryl jeho pokus. A sparťanský gólman se činil i o několik minut později, kdy zneškodnil další Koného hlavičku.
V 83. minutě nacentroval do vápna Horák a po souboji Novotného s Navrátilem signalizoval rozhodčí pokutový kop. Míč si postavil Patrik Vydra a s přehledem ho poslal do šibenice – 2:1! Ze závěrečného tlaku Táborska vážnější šance nevzešla, béčko si tak po gólech Schánělce a Vydry připsalo druhou jarní výhru a v tabulce přeskočilo svého dnešního soupeře!
Další domácí zápas čeká rezervu už za týden. V neděli 16. dubna se na Žižkově utká s Karvinou, jedním z adeptů na postup do nejvyšší soutěže.
Vyjádření trenéra Petra Janouška:
Vstup do prvního poločasu byl podle našich představ, bohužel se potvrdilo pravidlo nedáš – dostaneš. Ze snahy co nejrychleji skórovat jsme vytvořili chybu a inkasovali jsme. O poločase jsme apelovali na stejnou aktivitu i důraz, jen přidat koncentraci ve finální fázi. Nakonec jsme si pro to došli i díky tomu, že hráči dodrželi, co jsme si řekli.
Podařilo se nám od útočné řady až po obránce aktivně napadat. Myslím si, že hráči za předvedený výkon a aktivitu zaslouží pochvalu. Na druhou stranu vím, že až si pustíme zápas zpětně a budeme analyzovat, najdeme tam spoustu momentů, nad kterými se budeme muset zastavit a pracovat na jejich zlepšení. Vždy, když otočíte utkání, které se nevyvíjí dobře, je to vzpruha pro celý tým. Věřím, že jdeme správnou cestou.
AC Sparta Praha B – FC SILON Táborsko 2:1 (0:1)
Branky: 61. Schánělec (Vydra), 84. Vydra (pen.) – 10. Mach (Varačka). ŽK: 11. Hodouš, 80. Váňa – 62. Mach, 63. Novák, 86. Koné. Rozhodčí: F. Kotala – J. Bureš, N. Šafránková. Návštěva: 422.
Sestava Sparty: Nalezinek – Kamenovič, Kukučka, Vydra – Goljan (76. Horák), Okeke, Kaštánek, Hodouš (46. Váňa) – Cissé (90+1. Večerka), Schánělec (81. Šilhart), Lehocký (46. Novotný).
Sestava Táborska: Pastornický – Tusjak, Novák, Navrátil, Plachý – Dordič (68. Kronus), Alexandr (87. Sojka), Koné, Varačka (87. Sylla) – Mach, Šašinka (68. Kopřiva).

Další novinky