Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyWU-18

WU18: Postup do finále poháru

Sparťanky porazily Pardubice 5:2

Sdílet

Ještě před vstupem do nadstavby mistrovské části dorostenecké ligy, kterou Sparta odstartuje doma proti Pardubicím, čekal na dorostenky tentýž soupeř v semifinále poháru. V zápase šlo o historický postup Sparty v této věkové kategorii do finálové části turnaje. Po vyřazení Liberce tak na tým čekal soupeř, který si ve druhém kole poháru poradil s Plzní.
K zápasu nebyla k dispozici brankářka Kožuriková, kterou na lavičce nahradila žákyně Chumanová. Jinak byla Sparta v plném složení, což bylo znát i ve hře. Od začátku zápasu držela soupeřky na jejich vlastní půlce hřiště, otěže zápasu měla pevně v rukou. Bylo jen otázkou, kdy protrhne střelecké štěstí. 
Ač šancí bylo dost, stejně jako hezkých šancí, na gól se sparťanský kotel, který vytvořili rodinní příslušníci hráček, docela načekal. Až ve 21. minutě se štěstí přiklonilo na stranu Sparty, kdy po akci Švíbkové vypadl balón gólmance Pardubic přímo před Šťastnou a pro tu už nebyl problém dopravit ho tam, kam se ho hráčky snažily dotlačit všemi možnými způsoby předtím – 1:0! 
Ve 33. minutě si za obranu zaběhla expres Ducháčková, která ve své třetí šanci v zápase konečně uspěla. Do třetice všeho dobrého. Míč poslala podél vybíhající brankářky a když se rozvlnila síť, byl slyšet balvan, který jí spadl ze srdce, až na střídačku – 2:0! 
Ač Sparta stále tlačila a snažila se navyšovat skóre, brankářka, ale i branková konstrukce, byly často proti. Brejšková mohla dát gól roku, když ji pěkně skočil balon, který trefila snad z 35 metrů, ovšem orazítkovala pouze břevno. Do konce poločasu však ještě jeden gól přeci jen klapl a domácí se tak vyhnuly Csaplárově pasti. A byl to opět gól z rodu šťastných. V 38. minutě se po křídle prohnala Svobodová, její centr se odrazil od Šťastné přímo k Matuškové, která už měla snadnou práci, kterou zvládla – 3:0! 
Druhá půle už tak pohledný fotbal nenabídla, po prostřídání Sparta neudržela nasazenou laťku, avšak lepším týmem byla bezesporu i tak. Ve 48. minutě sice vstřelila gól na 4:0 opět Šťastná po pěkném centru Švíbkové, pak však na ten další museli diváci čekat. Aby nečekali dlouho, snížily Pardubice na 4:1 po chybě domácí hráčky, která si předkopla jako poslední balón, který ji však uzmula Hlaváčová a uklidila balon do téměř prázdné brány, jelikož Vokurková byla v tu chvíli vysoko připravená na zpětnou přihrávku a neměla šanci gólu zabránit.  
Když o pět minut později tatáž hráčka snížila na 4:2, zdálo se, že se hosté chystají k závěrečnému tlaku. Ten utnul až poslední gól Sparty, který vsítila po krásné přihrávce Ducháčkové Truxová. Sparta tak porazila Pardubice 5:2 a mohla se radovat z postupu do finále, kde se o pohár střetne s odvěkým rivalem zpoza řeky.  
Hodnocení trenéra Petra Baláska: „První poločas byl z naší strany dominantní, hra se odehrávala převážně na půlce soupeře a jedna akce střídala druhou. Ve druhém poločase se hra vyrovnala a soupeři jsme dovolili dvakrát skórovat. Jsme velice rádi za postup a těšíme se na finálové derby.“ 
Pohár dorostenek FAČR 2021/22, semifinále 
AC Sparta Praha - FK Pardubice 5:2 (3:0) 
Branky: 21., 48. Šťastná, 33. Ducháčková, 38. Matušková, 86. Truxová - 75., 80. Hlaváčová 
Sestava: Vokurková - Svobodová, Kubíčková (60. Kloudová), Bárková (60. Machotová), Švíbková, Brejšková, Koptová (60. Jakubů), Dvořáková, Ducháčková, Matušková (60. Truxová), Šťastná (60. Machálková) 

Další novinky