Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Ženské Spartě začíná sezona

Peter Bartalský, Adéla Odehnalová a Petra Bertholdová na tiskové konferenci

Sdílet

Už příští víkend začne sparťanským fotbalistkám nová sezona, v níž budou obhajovat double. V průběhu léta několik hráček přišlo, ale Sparta se musela vyrovnat i s odchody tahounek Strom a Staškové. Start do nového ročníku obstará utkání s nováčkem z Pardubic, hned ve druhém kole přijede na Strahov Slavia. Toto utkání vám nabídneme v přímém přenosu na live.sparta.cz!

TISKOVKA | Ženský tým startuje sezonu

Jak těžké bude obhájit double?
Bartalský: Příprava začala dobře a víme, že nová sezona bude zase náročná, čeká nás další boj o obhajobu. Připravujeme se poctivě, hráli jsme kvalitní zápasy a uhráli jsme slušné výsledky. Věřím, že to odstartujeme dobře a budeme mít další dobrou sezonu.
Bertholdová: Obhajoba je vždycky těžší. Ale věřím, že se nám to zase podaří. Uděláme maximum pro to, abychom znovu dosáhly doublu.
Odehnalová: V minulé sezoně se na gólech podílel celý tým, nadřeme se na ně všechny. Takže věřím, že se nám takhle bude dařit i nadále a odchod nejlepší střelkyně se nás nedotkne. Doufám, že to od nás znovu budou hlavně týmové výkony.
Očekáváte vzestup někoho kromě Sparty a Slavie? A není dominance těchto dvou týmů už nuda?
Berthodlová: V českých podmínkách je to jen o dvou týmech, je to škoda, ale jsme rády aspoň za rivalitu se Slavií. V minulé sezoně nám docela šlapal na paty Liberec, ale přes léto se jim bohužel rozpadl tým. Takže první dvě příčky asi nikdo jiný než Sparta a Slavia atakovat nebudou.
Odehnalová: Nuda to rozhodně není! Můžeme vyhrávat poháry a v Lize mistryň se porovnávat s evropskými týmy!
Z české ligy odchází hráčky do zahraničí. Stoupá tím kredit naší ligy?
Bartalský: Jsem o tom přesvědčený. Odchody Staškové do Juventusu a Strom do Atletica, to je reklama pro českou ligu. Je to důkaz, že jdeme správným směrem a chceme v tom pokračovat. Děvčata, která doplní kádr, budou vědět, že tohle je ten klub, ze kterého vede cesta dál.
Přišly tři nové Američanky. Co k nim můžete říct?
Bartalský: Začleňují se, potřebují čas, aby si zvykly. Jackie Simpson hrála v Irsku, tak je zvyklá na evropský styl. Podobně Clare Pleuler na defenzivním záložníkovi, která hrála v Subotici. Rychle se zapojily a zapadly do mužstva. Z Houstonu přišla Jorian Baucom, to je mladá hráčka a musí na sobě pracovat, aby lépe zapadla do našeho systému.
Odehnalová: Chceme jim vytvořit podmínky, aby cítily podporu týmu a pomohly nám díky tomu na hřišti. Chceme je vtáhnout od party, musí se snažit i ony, chodit s námi na kafe, snídaně, kafíčka. Tým se stmeluje a dostáváme se do pohody.
Cítíte, že ženský fotbal se popularizuje mezi fanoušky?
Bertholdová: Jsem v ženském fotbale pár desítek let a myslím, že se to docela rychle posouvá. I u nás, na Spartě a v reprezentaci, je cítit, že ženský fotbal jde kupředu. Někdy jsme pomalejší než jiné evropské země, ale přesto jdeme kupředu.
Odehnalová: Souhlasím. Musím říct, že to, jakou rychlostí se ženský fotbal vyvinul prakticky z ničeho do toho, co máme teď, to je neuvěřitelné. Od zájmu fanoušků až po servis. Jde to rychleji, než se možná všeobecně vnímá.
Jaká je reálná síla Sparty pro Ligu mistryň?
Bartalský: Pracujeme na tom, aby se síla mužstva hodnotila podle toho, jak působí všechny hráčky společně. Nestavíme na individualitách. Chceme dojít dál než v minulé sezoně, kdy jsme vypadli s Ajaxem. Uděláme maximum pro to, abychom to zvládli. Byla by to odměna za dlouho celoroční práci. Nechceme, aby to skončilo jedním dvojzápasem v prvním kole.
Sledovali jste letní mistrovství světa žen?
Bartalský: Osobně jsem dokonce navštívil zápas Itálie- Čína. Byl to neuvěřitelný zážitek, vidět 20 tisíc lidí na ženském fotbale. To je neskutečné vidět něco takového. Snad někdy něco podobného bude možné i v českých podmínkách. Ženský fotbal jde kupředu, profesionalizuje, realizační týmy mají ve světě i dvacet členů. Věřím, že tam prorazíme i na reprezentační úrovni.
Odehnalová: Byla jsem nadšená sledovaností a návštěvností zápasů. Fandila jsem vítězkám turnaje ze Spojených států, jejich hra je mi velmi sympatická. Ženský fotbal už se hraje v takové rychlosti, že připomíná mužský fotbal. Pevně věřím, že si někdy v takových podmínkách zahrajeme i my.
Bertholdová: Návštěvnost toho turnaje byla neskutečná, to chce zažít každá hráčka. Některé zápasy byly famózní, dalo se na to koukat, fotbal nahoru dolu, mělo to všechno. Taky se mi líbila Amerika a také Anglie, hrály neskutečný fotbal.
Sezonu začínáte s nováčkem z Pardubic. Ve druhém kole Slavia. Jak bude tento start důležitý?
Bartalský: Pardubice jsou nováček. Rozhodně nechceme podcenit žádného soupeře. Chceme k tomu zápasu přistoupit tak, jak se sluší ke každému ligovému zápasu, na sto procent. Kdybychom něco podcenili, může se nám to v dalších utkáních vrátit. Takovým obdobím jsme si prošli a teď děvčata v každém zápase makají na plno. Zápasy se Slavií, to je něco víc. Koncentrace a příprava jsou tam ještě větší. Jsou to nejsledovanější zápasy, rozhodují o osudu celé ligy.
Hecujete se se slávistkami před derby?
Bertholdová: Ani ne, se slávistkami ne. Spíš se hecujeme v rámci našeho klubu, jde o zápas, v němž chcete uspět za každou cenu.
Jak je na tom Petra Vyštejnová?
Petra Vyštejnová už se zapojila po operaci do přípravy. Má individuální trénink, nějaký čas si to ještě vyžádá. Ale Péťa je takový profík, že věřím, že bude brzy k dispozici.

Další novinky