Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Zuzana Kožuriková podepsala profesionální smlouvu

16letá brankářka se dohodla na tříletém kontraktu

Sdílet

Brankářka sparťanského A-týmu a české reprezentace do 17 let Zuzana Kožuriková podepsala v pondělí na Letné víceletou smlouvu. Momentální lídr nejvyšší tuzemské soutěže si její služby pojistil až do 31. 12. 2025.
Už od dětství byl můj sen, dostat do Sparty nebo nějakého velkého klubu. Začínala jsem u nás v Nymburce, nejdřív pro zábavu. Ale postupem času se fotbal stával součástí každého mého dne. A teď už ho beru jako můj život, naplňuje mě. A chci, abych v něm měla co nejlepší výsledky a dostala se co nejdále. Teď se ty kroky postupně plní a mě to furt naplňuje pracovat dál a dál, když za sebou vidím ty výsledky,” řekla Kožuriková čerstvě po podpisu smlouvy v letenském skyboxu. 
Kožuriková platí v českém fotbale za velký talent. Už v žákovském věku byla platná v týmu dorostenek, nyní se v dorosteneckém věku neztratí mezi dospělými. Loni v létě s ACS WU18 získala mistrovský titul, v srpnu pak už v bráně A-týmu čelila v přípravě Realu Madrid.  
Během podzimu 2022 patřila do kádru WU18, kam ve svých 16 letech věkově spadá, ale připsala si už i dva starty v nejvyšší soutěži žen, když byla u vítězství nad Plzní a Slováckem. S reprezentací ČR WU17 loni v říjnu vyhrála skupinu 1. kola kvalifikace na mistrovství Evropy 2023. 
Kromě samotného chytání mám určitě dobrou hru nohami: dlouhé míče, nahrávky. Také žiju s týmem, nestojím pouze v bráně, ale pomáhám týmu v rozehrávce a v komunikaci,” vyjmenovává při otázce na své silné stránky. Zároveň ví, že na sobě musí pořád pracovat. „Zapracovat by to chtělo ještě na vyhodnocování situací, rozhodování. Někdy se mi střetnou myšlenky.”  
Když se objeví nějaký talent, logicky vzbudí pozornost. A to i na druhém břehu řeky. „Do Slavie bych nešla, hraju za Spartu už deset let, mám ke klubu vybudovaný vztah,” říká a nezní to jako klišé. Však také pochází ze sparťanské rodiny: tatínek je zarytým fanouškem, maminka u mládeže ACS dělala technickou vedoucí.  
Chtěla bych poděkovat rodině, která mě vždy podporovala. Jak po osobní, tak po fotbalové stránce. Motivovala mě a podporovala, i finančně. Děkuji také trenérům a spoluhráčkám. Za to, že mě vždy brali takovou, jaká jsem a nikdy mě nenechali v něčem samotnou, podrželi mě i těžkých chvílích. Za podporu a pomoc děkuji rovněž vedení Sparty,” uzavírá Zuzana Kožuriková. 

Další novinky