Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Informace

Sparta rozšiřuje program pro U7

Klub jde při výchově nejmladších talentů blíže k hráčům a rodičům do jejich spádových oblastí

Sdílet

Důležitý je trénink, nikoli (dlouhá) cesta do místa, kde dítě sportuje. To je jedna z hlavních myšlenek, která vedla k rozšíření programu Akademie AC Sparta Praha pro nejmladší talenty. Sparta se ze Strahova rozkročuje do dalších míst v Praze a nabízí svoji péči v kategorii U7 výrazně většímu množství malých fotbalistů.
Nikoli jeden tým U7, trénující v hlavním tréninkovém areálu na Strahově, nýbrž už nyní od léta tři týmy ve věkové kategorii do sedmi let, připravující se v areálech na Zličíně, Podvinném mlýně a v Podolí. A v nich malí fotbalisté rozřazení podle spádových oblastí pod vedením kmenových mládežnických trenérů ACS.
„Celý projekt a sportovní proces je vedený a vyhodnocovaný našimi trenéry a profesionálními manažery Sparty. Koncepce sportovní přípravy bude stejně jako doposud probíhat podle pravidel naší FUN fáze. Od vedení jednotlivých tréninkových jednotek až po odbornou zpětnou vazbu směrem k hráčům a jejich rodičům,“ vysvětluje manažer nejmladších kategorií sparťanské akademie Jaroslav Vavříček.
Nechceme, aby Děti s rodiči trávily čas víc ve veřejné dopravě či v autě než pak na hřišti.
Sparta považuje péči o nejmladší fotbalisty za důležitou součást své společenské odpovědnosti a klubové kultury. Díky otevření tří týmů U7 místo jednoho se kluboví specialisté budou moct podílet na výchově malých dětí jako sportovců, ale také jako osobností v citlivém věku, až u trojnásobného počtu hráčů. Zároveň se Sparta otevírá a šíří své know-how i do dalších míst mimo Strahov. Tímto krokem také přispívá k rozvoji fotbalové základny.
„Přicházíme se sparťanskou metodikou a naším uceleným systémem práce s nejmladšími kategoriemi do spádových oblastí blíž k dětem. Nechceme, aby s rodiči trávily čas víc ve veřejné dopravě či v autě než pak na hřišti,“ doplňuje Jaroslav Vavříček, dlouholetý odborník na práci s fotbalovou mládeží.
Rodiče, kteří s ohledem na nízký věk jejich dětí doprovázejí své potomky na každý trénink a zápas, absolvují cestu za fotbalem zhruba stokrát za rok.
Je pro nás důležité rozvíjet tyto talenty podle naší metodiky s našimi trenéry.
„Necítíme to tak, že bychom při práci s nejmladšími kategoriemi měli vycházet výhradně ze spolupráce s partnerskými kluby, přestože je velmi důležitá. Ani nemáme zájem poskytnout náš brand hobby projektům. Je pro nás důležité rozvíjet tyto talenty podle naší metodiky s našimi trenéry,“ říká Oldřich Šmerda, manažer klubové akademie.
V kategorii FUN (U7 – U9) se talentovaní hráči učí principem hry nejen technickým dovednostem a herním součinnostem, ale rozvíjejí také dovednosti jako je práce v kolektivu, odpovědnost, dochvilnost či vzájemná výpomoc.
Dalšími kategoriemi, které navazují na FUN fázi, jsou v rámci výchovy mládeže v ACS podle specifických oblastí rozvoje: DEVELOPMENT (U10-U13), PERFORMANCE (U14-U17) a PROFI (U19).

Sdílet

    Další novinky