Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Byli jsme efektivnější, to rozhodlo

Trenér Václav Kotal po postupu do finále MOL Cupu

Sdílet

Sparta se pod vedením trenéra Václava Kotala dostala do finále MOL Cupu. Po vítězství nad Plzní tak má šanci po šesti letech získat trofej. Podívejte se na rozhovor trenéra pro Sparta TV nebo si přečtěte přepis tiskové konference.

KOTAL | Byli jsme efektivnější, to rozhodlo

Trenére, co rozhodlo a vítězství Sparty?
Já respektuji sílu každého soupeře. Snažíme se připravit na každého tak, abychom to zvládli. Jsem rád, že jsme byli trpěliví při rozehrávce hlavně v prvním poločase. Některé situace byly na můj vkus až moc velká v uvozovkách drzost, ale zvládli jsme to a prakticky žádnou chybu jsme v zakládání útoků neudělali. To bylo důležité. Samozřejmě rozhodla efektivita v útočné fázi. Hlavně druhý gól byl nádherný. Krásný centr Dočkala, perfektní práce Kozy a pojištění našeho vedení.
Trenére, jsou hlavními body vzestupu stopeři Štetina a Hancko? Opět byli vynikající.
Určitě mě potěšil hlavně Šteta. V posledních utkáních šel jeho výkon nahoru. Věří si, hraje výborně. Věděli jsme, že Hanci je kvalitní hráč, není nadarmo hráčem národního mužstva Slovenska. Společně vytvořili dvojici, rozumějí si. Sáček s Frýdkem si myslím, že to také zvládli. To bylo pro náš úspěch podstatné.
Byl to nejlepší výkon Sparty pod vaším vedením?
Já nevím. Samozřejmě je to vítězství nad Plzní. Jestli to byl nejlepší výkon… Myslím, že třeba druhý poločas v Karviné byl také výborný. Myslím si, že fotbalově to bylo ještě lepší. S Plzní to byl chvílemi boj a nesnižoval bych její výkon. Situace se přelévaly z jedné situace na druhou. My jsme byli efektivnější a to rozhodlo.
Může být výhodou, že se utkáte před finále poháru s Libercem už v sobotu v lize?
Pokud vyhrajeme, tak je to pozitivum. Viděl jsem první poločas Liberce v Olomouci a hráli velmi dobře. Hráli ze zajištěné obrany na protiútoky. Předpokládám, že když jim to přineslo úspěch, stejnou taktiku použijí i u nás. Zase to bude o trpělivosti. O tom nenechat se od nich překvapit rychlými protiútoky. Na to mají hráče. Věřím, že se za ty dva dny připravíme tak, abychom utkání zvládli.
Bořek Dočkal se na začátku hledal, ale pak byl u obou gólů. Je tohle to, co od něj čekáte, nebo ještě víc?
Samozřejmě bych byl rád, aby tam nebyly ztráty. To je jednoznačné. Nechceme hrát na hráče ve středu hřiště, kteří jsou obsazení. Hráči podvědomě hledají Dočkala a Kangu. Z toho pramení občas ztráty. Čísla Dočkala z pohledu přihrávek do šancí jsou dobré.
Vyhráli jste šest soutěžních zápasů v řadě. Cítíte, že už tým není tak křehký?
Já si myslím, že to bylo o hrubých chybách. Když nebudeme dělat hrubé chyby, což se nám v posledních utkáních dařilo, tak kvalita kádru tady je. Jsme efektivní dopředu, dáváme góly a to je důležité. Pokud góly nedostáváte, tak jsou výsledky takové, jaké jsou. To je podstatné. Nesmíme se bát hrát pod nějakou mírou rizika. Zakládání útoků pod rizikem bylo. Plzeň velmi dobře napadá. Myslím, že jsme to zvládli, dokázali se z toho dostat a Plzeň ohrozili. Z tohoto pohledu jsem rád, že se nám podařilo ji porazit.
Po dlouhé době fanoušci sladovali jméno trenéra. Vnímal jste to a čím jste si to podle vás zasloužil?
Já se omlouvám, neslyšel jsem to (směje se). Je to pro mě novinka. Jsem rád, že přišli fanoušci a je obrovská škoda, že vyhrajeme šesté utkání v řadě a nejsou tu diváci, protože by si to zasloužili. Podporovali nás i v zápasech, kdy se nám tolik nedařilo a je to teď hrozná škoda. Věřím, že na finále v Liberci, které bude prvního července, se zvětší počet diváků a bude tam zastoupení našich fanoušků.
Cítíte, že je to jiný fotbal díky tomu, že jsou tady fanoušci, než když se hrálo před prázdnými tribunami?
Jednoznačně. I Dva tisíce diváků vytvořilo výbornou atmosféru. Představte si, že by jich tady bylo dvacet tisíc. Atmosféra by byla mnohem lepší. Fotbal se hraje pro diváky. Z tohoto podhledu by bylo super, kdyby si diváci mohli užít vítězství na stadionu, nejen u televize.

Další novinky