Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Chceme silnou a vítěznou Spartu

Tisková konference se sportovním ředitelem Sparty Tomášem Rosickým a novým trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sportovní ředitel Tomáš Rosický vybral Václava Jílka jako nového hlavního trenéra Sparty. Oba společně předstoupili před novináře na tiskové konferenci.

První tiskovka Václava Jílka

Pane trenére, co podle vás Sparta potřebuje, aby v příští sezoně znovu hrála o titul?
Jílek: Nechci v tuto chvíli říkat sportovní cíl. Ten je historicky daný. Sparta chce hrát o titul, chce sbírat trofeje a hrát o poháry. Cíl vidím v prvním kroku, abychom vybudovali tým a nastavili pevnou organizační strukturu a míru kompetencí a odpovědnosti lidí, kteří se okolo týmu pohybují. Vize je naprosto zřejmá a i díky ní jsem do Sparty šel. Druhá věc je samozřejmě na hřišti. To už je otázka na nás z nejužšího trenérského vedení a realizačního štábu. Myslím si, že bychom měli vystupovat jako silný a jednotný tým s tím, aby všichni respektovali týmovou roli. To je pro mě hodně důležité. Sázíme na charakter hráčů a na to, že Sparta v těchto ohledech vždycky byla silná. Nicméně je třeba si přiznat, že umístění v minulých ročnících neodpovídá ambicím klubu. Rychlé vystřelení vás může rychle vrátit na zem. Budeme dělat maximum pro to, abychom postupnými kroky udělali Spartu znovu silnou a vítěznou. Při veškerém respektu k soupeřům. V současnosti vidím dva týmy, které kousíček před současnou Spartou jsou. Pro nás je velká ambice, abychom tento krok dorovnali.
Byl pro Spartu trenér Jílek od začátku hlavním kandidátem na funkci trenéra?
Rosický: Proces výběru nového trenéra byl delší. Vzal jsem si na čas, protože jsem se necítil pod tlakem, abych trenéra vybíral hned. Chtěl jsem si splnit všechny domácí úkoly. Když jsem dostal mandát vybrat nového trenéra pro Spartu, tak jsem věděl, že nejsem pod časovým tlakem i vzhledem k okolnostem, které byly. Byla rozjetá sezona, hrála se nadstavba a tak dále. Proces se vyvíjel. Snažil jsem se ho udržet v co největším utajení. Václav Jílek byl v úzkém okruhu kandidátů, o kterých jsme mluvili. Vybral jsem ho na základě jeho dosavadní práce. Umí dát týmu jasný styl. Jeho rukopis je poznat i v souladu s tím, jak já vidím, jakou cestou by se Sparta měla ubírat a prezentovat, aby tým nebyl závislý na jednotlivcích, ale na týmu jako takovém. Ten proces není jenom o výkonu a výsledku, i když to jsou samozřejmě hlavní faktory, podle kterých se trenér hodnotí. Styl, výkony, výsledek, zlepšování hráčů, kteří mu projdou pod rukama. Trenér je nositel hodnot klubu. On reprezentuje klub jako takový. To všechno mě utvrdilo v tom, že trenér Jílek je správnou volbou pro Spartu i vzhledem ke své historii. Má dostatek zkušeností k tomu, aby byl se Spartou úspěšný. Prošel si i složitým obdobím v Olomouci. Dokázal zvrátit nepříznivý vývoj týmu. Jsou situace, kdy musíte jít proti své filozofii a on to také udělal. Tyhle všechny body pro mě hrály velkou roli pro to, proč tady dnes sedíme.
Pane Jílku, už víte, jak bude vypadat realizační tým?
Jílek: Pevnou oporou bude asistent Jiří Saňák, kterého si beru z Olomouce. O dalším složení realizačního týmu zatím jednáme. Myslím si, že by se to mělo vyjasnit v průběhu 14 dnů, které máme nyní k dispozici.
Když přišla nabídka od Tomáše Rosického, věděl jste hned, že Spartu přijmete?
Jílek: Každý si uvědomuje, že nabídka ze Sparty a největších českých klubů se velmi těžko odmítá. To jsou takové fráze. Řekl bych, že každá nabídka se musí zvážit ze všech stran i toto byl ten případ. Od začátku šlo o korektní a velmi profesionální jednání. Vize a představa Tomáše mě utvrdila v tom, že je dobrá chvíle tuto výzvu přijmout a naplnit vize a cíle Sparty.
Pane sportovní řediteli, v čem byl výběr trenéra jiný oproti minulosti?
Rosický: Po odvolání trenéra Ščasného jsme si určili větší okruh kandidátů. Já jsem dostal mandát, abych nového trenéra vybral. Od začátku, co jsem v téhle pozici, cítím podporu od lidí, kteří jsou nade mnou. Věřím, že jsem udělal správné rozhodnutí a trenér Jílek bude správným trenérem, který posune Spartu dopředu.
Trenér dostal smlouvu na tři roky. Chtěl jste to takhle vy, nebo to bylo přání trenéra?
Rosický: My tím jako klub jasně vyjadřujeme důvěru trenérovi. To tu dříve nebylo. Jak trenér zmiňoval, musíme si dávat postupné cíle, jak celý tým budeme budovat. Není to jen o hráčích, ale o prostředí jako takovém. O kompetencích a zodpovědnostech. My jsme si moc dobře vědomi, že se tohle všechno nestane přes noc.
Trenére, příprava začíná 17. června a bude trvat měsíc. Co se za tu dobu dá zvládnout?
Jílek: Ta doba je velmi krátká. Bavili jsme se i o posunutí přípravy. Myslím si ale, že hráči v tuto chvíli po té náročné a dlouhé sezoně potřebují zejména vyčistit hlavy. Je třeba připravit prostředí na to, aby přišli dostatečně odpočatí a měli jsme prostor s nimi pracovat. Byť jen v těch čtyřech týdnech. Já v tom neshledávám problém. Čtyřtýdenní doba je dostatečná, abychom pracovali na zásadních herních a taktických principech, hráčům to během měsíce vtiskli a u od prvopočátku příštího ročníku jsme se tak prezentovali.
Do dnešní doba Sparta přivedla dvě posily: Vindheima a Kozáka. Měl jste šanci k jejich příchodu něco říct?
Jílek: My jsme se s Tomášem bavili od prvopočátku o postech a potkali jsme se v tom, co Sparta v danou chvíli potřebuje. Jako prioritu jsem viděl hrotového útočníka a pravého obránce. Nebavili jsme se o konkrétních jménech, ale o zásadách, principech a chování hráčů. Fotbal vidíme podobně a to je velká výhoda. To, že přivedli tyhle hráče, mohu jenom podpořit. Libor Kozák pro mě byl jednoznačný typ. Za sebe mohu říct, že Libor Kozák a Martin Doležal mimo hráčů Slavie a Plzně by byli v tu chvíli pro Spartu zajímaví. Jméno Vindheima bylo pro mě nové, ale když jsem se podíval na jeho záběry ze zápasů, tak myslím, že jde přesně o jméno, které Sparta hledá. Teď je otázka, jak s ním budeme pracovat a jak se adaptuje v českém prostředí.
Co si myslíte, že Spartě v tuto chvíli chybí?
Jílek: Pro mě nejdůležitější parametr. Organizace hry, která vyplývá z týmového pojetí, je dnes naprosto zásadní pro to, abyste byl úspěšný. Od toho se pak odvíjí celková mentalita mužstva. Tohle jsem se Sparty necítil. Nechci hodnotit herní stránku. Sparta je v nějakém stavu. My máme nějakou představu, ke které se chceme co nejrychleji přiblížit. Nutnou podmínkou pro to je, aby se hráči ztotožnili s týmovým pojetím a organizací hry. Aby si na hřišti každý nedělal, co chce.
Chtěl byste při absenci Dočkala získat do týmu středního záložníka?
Jílek: S Tomášem a týmem skautů probíhá intenzivní komunikace. Bavíme se o tom, že potřebujeme na pozici středního záložníka posílit. Druhá věc je typologie hráče. Za mě je důležité si hráče nejprve detailně prověřit, než udělat krok vedle. Pozice středního záložníka je post, na kterém potřebujeme posílit.
Rosický: Bylo to řečeno velice dobře. Naše strategie je jasně daná. Víme, co se stávalo v minulosti. Musíme být efektivní, co se týká výběru hráčů. Další věcí je začleňování našich hráčů z akademií. Chceme, aby to propojení bylo nadále velice silné. Ti kluci jsou nositelé sparťanských hodnot. Samozřejmě, každý má svůj vývoj a potřebuje jinou cestu. Dalším bodem je správné a zdravé prostředí lidí v trenérském a realizačním týmu. Působí jeden na druhého a je důležité, aby všichni táhli za jeden provaz, podporovali se a byli hladoví po úspěchu.
Pane Rosický, jak velký pohyb v kádru ještě bude?
Rosický: Jak říkal trenér. Tohle všechno nyní řešíme. Víc k tomu nemám co říct. Jednu pozici jsme jasně zmínili. To vidíme jako klíčové. Co se týká pozice jednotlivých hráčů, nebudu specifický.
Jak hodnotíte půlrok v pozici sportovního ředitele? Jak zpětně vnímáte důvěru trenéru Ščasnému?
Rosický: Byla to velice turbulentní sezona. Prožil jsem si zhruba skoro všechno, co tato pozice nabízí. Pro nás je třetí místo absolutní minimum, co jsme si mohli dát za cíl po tom, kdy jsme na podzim skončili pátí. Do jarní sezony jsme šli s cílem vyhrát pohár a chtěli jsme vidět herní progres. To se nám nepodařilo. Kolísavé výkony byly důvodem, který vedl k odvolání trenéra Ščasného. Progres nebyl takový, v jaký jsme doufali. Na druhou stranu, když se podíváte na tabulku jara, tak jsme drželi krok s Plzní a se Slavií. Bodově je to skoro stejně. Naopak si pořád myslím, že setrvání Zdeňka Ščasného bylo ve stádiu, ve kterém tým byl, správným krokem. Podle mého názoru potřeboval zkušeného trenéra. Šli jsme do toho s plánem, že chceme začlenit mladé hráče, což se Zdeňkovi povedlo. Integrace Hložka, Drchala a eventuálně Plechatého. I když u něj to nedopadlo tak, jak trenéři doufali. Opět se vracím k prostředí, které se přetváří. Vrátím se hodně zpátky. V polovině prosince jsem se dozvěděl, že po prohraném zápase na konci listopadu si hráči po cestě zpět zpívali v autobuse. V tu chvíli víte, že máte ohromný problém. Všechny tyhle faktory vedly k odvolání Zdeňka a procesu hledání nového trenéra.
Pane Rosický, v souvislosti s novým trenérem se mluvilo i o Pavlu Vrbovi. Došlo k nějakým jednáním?
Rosický: Jste dobře informování, že Pavlu Vrbovi volal Daniel Křetínský na tiskovou konferenci… Ne, vezmu to z druhé strany. Pavel Vrba je skvělý trenér. Mám k němu velký respekt. Když si vezmu vše, co dokázal v českém fotbale, s reprezentací, tak k němu mám velký respekt. Je to jeden z nejlepších českých trenérů současnosti. Pro mě ale byl volbou Václav Jílek.
Trenére, figuruje ve vašich plánech Guélor Kanga?
Jílek: Pokud trenér nemá osobní zkušenost s hráčem, je velmi složité něco říkat dopředu. Kangu vnímám minimálně jako kontroverzního hráče. Takhle působí na veřejnost. Za sebe mohu říct, že hráč musí vztahem hráč–trenér projít na hřišti pro to, abyste zjistil, jak se chová v přirozeném prostředí. To je pro mě hodně důležité. Dovedu si představit hru Sparty bez Kangy i s Kangou. Jakým směrem se to bude ubírat, určí první dny a týdny.
Pane sportovní řediteli, jak velký důraz kladete na to, aby měl trenér pokud možno tým na začátku přípravy směrem dovnitř uzavřen?
Rosický: Já bych byl moc rád. Cílem je, aby trenér měl kádr pokud možno co nejvíc pohromadě už na začátku. Stejně tak ale víte, že transfery mají svůj vývoj. Tak to bylo i u Vindheima s Kozákem. To není práce na týden. Snaha o to, co zmiňujete, tady jednoznačně je. Uvidíme, jak bude vypadat sled událostí.
Je v hledáčku Sparty stále David Lischka?
Rosický: Já už jsem zmiňoval, že nebudu zmiňovat konkrétní případy. Co se týče Davida Lischky, tak tam je to jasné. Už jsme ho de facto jednou získali. Vezmu to ze široka. Jsem moc rád, že se může vrátit k fotbalu a dělat co miluje. Ať už to bude u nás nebo nadále v Jablonci. Přeju mu hodně štěstí. Jsem moc rád, že je zpátky.
Dostane Václav Jílek nějakou dobu hájení?
Rosický: Vzhledem k okolnostem výsledku zápasu Chelsea – Arsenal do toho půjde trenér Jílek a jeho tým pěkně zostra. Trenér u nás podepsal dlouhodobou smlouvu a tím mu vyjadřujeme plnou důvěru.
Už jste stihnul vyčinit bývalým spoluhráčům Arsenalu? A litujete Petra Čecha, že mu poslední zápas kariéry nevyšel lépe?
Rosický: Já už jich tam moc bývalých spoluhráčů nemám. Ke klubu mám samozřejmě obrovský vztah. Strávil jsem tam 10 let. Fandil jsem jim nejen kvůli nám. Fandil bych stejně. Chelsea ale byla jasně lepší a zaslouženě vyhrála. Co se týká Petra, já myslím, že poslední zápas nebude mít vliv na to, jak velkou stopu zanechal ve světovém fotbale. Ukázal, že je skvělý hráč i kluk. Zanechal velkou českou stopu ve světovém fotbale.
Pane trenére, budou pro vás předkola Evropské ligy klíčovým obdobím působení ve Spartě?
Jílek: Nevnímám to v tuhle chvíli ze svého osobního pohledu, ale z pohledu Sparty. Poslední ročníky klubu nevyšly. Myslím, že by se tady nemělo čekat tak dlouho na poháry. Uděláme maximum pro to, abychom třetí a čtvrté předkolo zvládli. Je to hodně důležité z pozice jména a tradice Sparty. Do jaké míry to bude důležité z pohledu trenéra, si vyhodnotíme po předkolech.
Ondřeji Zahustelovi končí smlouva. Budete mít zájem o jeho další pokračování?
Rosický: Alex Chipciu u nás nebude pokračovat. Přivedli jsme Andrease Vindhemia, který do nové sezony vytvoří dvojici na beku s Ondrou Zahustelem, který u nás bude nadále pokračovat.
Na jaře Spartu provázala spousta zranění. Jak si situaci vyhodnocujete?
Rosický: To je něco, co nás velice trápí. Zapadá to do nového řízení klubu jako takového. Přišel nový generální ředitel, přišel jsem já jako sportovní ředitel, máme nového trenéra. Angažovali jsme Ben Ashwortha jako vedoucího fyzické přípravy a lékařského týmu. Bylo velice dobře, že jsme ho přivedli i do rozběhlé sezony, aby viděl, jak ty věci děláme a v čem se můžeme zlepšit. Jeho vliv do nové sezony by měl nadále sílit, abychom optimalizovali výkon hráčů a neměli tolik zranění. To je samozřejmě pro tým velice limitující a je to něco, co nás trápí.

Další novinky