Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryU-14

Michal Vychodil zhodnotil podzimní část U14

Rozhovor s Michalem Vychodilem

Sdílet

Kategorii U14 vede jako hlavní trenér Michal Vychodil, který se zároveň jako šéftrenér stará o celou žákovskou kategorii. Jako asistenty k sobě má Antonína Fulku a Kryštofa Herolda. Kluci v soutěži nastříleli neuvěřitelných 92 branek a přezimují na druhém místě o bod za pražským rivalem. Na pár otázek jsme se zeptali hlavního trenéra Michala Vychodila.
Ahoj,
jak vypadá soutěž České ligy žáků U14 z Tvého pohledu?
Dlouhodoběji se v soutěži věkové kategorie U14 objevují výsledky, které ukazují na výrazné výkonnostní rozdíly. Mám směrem k této problematice svůj osobní názor a postoj. Zjednodušeně, myšlenka o mistrovském utkání jako vrcholu celého týdenního snažení je prostě ve většině případů lichá. A jelikož nejsem u nás ve Spartě naštěstí jediný, hodně jsme nad tím v posledních sezónách přemýšleli. Podařilo se nám nejen připravit návrh úpravy při tvorbě hráčských kádrů v kategoriích, ale především jej zrealizovat. Před odchodem na svátky jsme již vše probrali s hráči a především s rodiči. Jsme přesvědčeni, že nové nastavení je tím správným krokem pro výchovu a maximální rozvoj talentů v naší akademii.   
Připravujeme článek, ve kterém širší veřejnost se vším obsáhleji seznámíme.
Kluky si převzal v létě, vidíš na nich pokrok?
Samozřejmě, že vidím pokrok, stejně jako ostatní trenéři u svých ročníků. Vždyť upřímně, asi by něco bylo špatně, kdyby se při našem nastavení žádný progres za půl roku neudělal.
Když se na kluky podíváš z individuálního pohledu, je v mužstvu někdo, kdo Tě překvapil, nebo se v tomto období výrazně zlepšil?
Ročník a kluky jsem znal z pozice šéftrenéra a školních tréninků. Měl jsem určité představy a znalosti, které se teď samozřejmě díky našemu každodennímu vídání maximálně prohloubily. Nově jsem především poznával povahy kluků a zde jsem určitá překvapení zažil. Není vše tak, jak se na povrch může zdát ….
Jak vnímáš týmový výkon? Co bys v něm vyzdvihl?
I přes svou věčnou nespokojenost velmi pozitivně. Týmový výkon tvoří individuální výkony, na kterých lpíme a o tom žádná. Ale fotbal je hrou kolektivní a je přeci hloupost opomíjet týmový projev. Zde je naše největší síla v ofenzivní kvalitě a obrovské chuti střílet branky. V herním projevu nám to občas zaskřípalo a ono není jednoduché skloubit hru na míči, a přitom neztratit údernost a nebezpečnost. Nejméně prověřenou je, vzhledem k okolnostem, činnost defenzivní, ale zde ten správný čas pro zkvalitnění teprve nastane.
Jaká mezi kluky panuje nálada, například v kabině?
Nálada v kabině se většinou odráží i od nálady trenéra. Uznejte, že když přijdu do šatny po nepříjemném rozhovoru ohledně průšvihu ve škole, tak v ní asi moc veselo nebude! Teď trochu vážněji. V tomto věku byla a vždy budou období, ve kterých se řeší vztahové trable. Kluci už umí být nepříjemně posměvační a neznají míru, kdy voda přeteče. Náš úkol je vše usměrňovat, protože je nechceme jen učit fotbalu, ale učit i respektu a vzájemné toleranci. A jinak kabina U14 žije a je živá, to mohu potvrdit…
Jaká nejpříjemnější vzpomínka Ti za podzimní část naskočí jako první?
Nejpříjemnější vzpomínka je ještě z léta z Hradce Králové. Turnaj a dvoudenní turnaj v tak silném obsazení dokázat zvládnout bez inkasované branky a při takové dominanci, na to nelze prostě zapomenout.
Zeptal bych se také na žákovskou kategorii, Tvůj pohled jako šéftrenéra a shrnutí podzimní části.
Otázkou je, z jakého úhlu pohledu mám hodnotit. Tak já jednoduše prostě řeknu, co mě udělalo radost. A začnu asi postavením U15ky v tabulce. Jsem za něj rád kvůli trenérovi Martinu Kumštovi, protože tato kategorie je sledovaná a jemu se vše daří skloubit i se studiem profi-licence, což je o to náročnější. Radost mám i ze zapojení našich mladších žáků do nově vytvořené Interligy, kterou zastřešuje Baník Ostrava a ukazuje se, že tento projekt může být životaschopný a my stojíme u jeho zrodu. Radost mám i z nového nastavení kádrů v kategoriích a to v maximálním propojení již od přípravek až po dorosteneckou U16ku.
Radost mám i z trenérského složení v žácích a atmosféry u nás v kanceláři, jak se říká „malé profi“, kterou sdílíme ještě s přípravkovými profíky Oldou Šmerdou a Alešem Vytlačilem.
Nikdy nebudeme moct být se vším spokojení, nikdy neuděláme všechno naprosto správně, nikdy nebudeme mít naprosto vzorné kluky a týmy bez potíží, průšvihů a problémů, ale již jsem něco málo prošel a zažil, a tak mám radost z toho, co teď prožívám u nás na Strahově ….

Další novinky