Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryU-15

Online tréninky máme propracované

Rozhovor s šéftrenérem žáků Michalem Vychodilem

Sdílet

Už je to rok, kdy do Česka dorazila epidemie Covidu-19 a zkomplikovala nám všem život. To platí i o mladých fotbalistech a jejich trenérech ve sparťanské akademii na Strahově. Před všemi kouči tam stála obrovská výzva - jak trénovat, když se nesmíme scházet a nesmíme na hřiště? Za rok už si ale všichni na Strahově přivykli na systém online tréninků, který v rozhovoru přibližuje Michal Vychodil, hlavní žákovský šéftrenér naší akademie.
Jak velkou je pro vás situace kolem Covidu komplikací?
Shrnul bych to tak, že čím víc se zdokonalujeme v online trénincích, tím víc vyhlížíme konec téhle zvláštní doby. Od podzimu jsme online tréninky rozběhli ve všech žákovských kategoriích, dnes už to máme hodně propracované. Ale jak říkám, s každým zlepšením toho systému si přejeme, ať už je konec. Motivace u hráčů se strašně těžko drží po tak dlouhou dobu bez fotbalu.
Čím kluky motivujete?
Jsme Sparta, kluci si váží toho, že tady jsou, takže u nás se asi motivace udržuje výrazně snáz než jinde. Já konkrétně musím i některé hráče brzdit, chceme, aby dvakrát v týdnu měli volno. Každý hráč má svůj profil v tréninkové aplikaci, takže vidím, kolik toho natrénovali, a vím, že si někteří i přidávají. To se snažíme krotit, aby to nepřeháněli. Motivace je každopádně od začátku nastavená tak, že chceme hned začít hrát. Ne se sejít a dlouho se připravovat. Chceme být připraveni hned se vrhnout do zápasů.
Jak konkrétně vypadá systém online tréninků?
Můžu mluvit za žákovskou kategorii, kde mají všechny týmy online trénink. Ten se skládá ze třicetiminutového bloku, který má nějakou specializaci. Čím je daná kategorie starší, tím toho má v týdnu víc a nejnáročnější program má U15. Ta konkrétně má v týdnu dvanáct online půlhodin, jde o tréninkové lekce, týmové mítinky a novinkou jsou teď besedy.
S kým máte besedy?
Minulý týden jsme využili karantény A-týmu a měli jsme Bořka Dočkala a Adama Hložka, dneska odpoledne máme Davida Holoubka. Jednou týdně vždy někoho takového chceme na čtyřicet minut, kluci mají spoustu otázek. To chceme určitě zachovat, je to pro ně skvělý impuls.
Jak sledujete, co hráči dělají?
Všechny online tréninky vidíme. Každý vede jiný specialista, podle zaměření daného tréninku. Všichni hráči mají zapnuté kamery, jsou vedení trenéra a my ostatní to sledujeme a doplňujeme, kontrolujeme. Když byla dřív ještě možnost jít trénovat na hřiště ve dvou, tak jsme spojili kluky, kteří bydleli blízko sebe, dali jsme jim doporučený obsah tréninku do dvojice. Oni si to ještě lehce přizpůsobili a posílali nám videa, která jsme vyhodnocovali. A pokud jde o kondiční tréninky, tak jim dáme zadání, co třeba mají naběhat, a přes aplikaci pak v jejich profilu vidíme přesný průběh tréninku. Máme nad tím tedy velkou zpětnou kontrolu.
Jak moc současná situace ovlivní budoucnost našeho fotbalu?
V poslední době zaznamenávám dotazy typu, jak bude naším klukům chybět hřiště. Víme třeba, že v okolních státech se s nějakými omezeními trénuje, tak jestli tam na nás nebudou mít náskok. Přeci jenom už nemáme normální režim poloviu z posledního roku. Já ale zas na druhou stranu s nadsázkou tvrdím, že hráči nebudou tak opotřebovaní pro dorost, budou mít taky obrovskou chuť do fotbalu, až se vrátíme na hřiště. Jak se to projeví s konkurencí ze zahraničím, to nedokážu říct. Ale když se hráč zraní třeba na půl roku, taky mu kariéra nekončí, víme, že to může dohnat. Je to situace na houby, ale nepodléhám pesimismu, že bychom se kvůli tomu v budoucnu ocitli někde na okraji fotbalového světa.
Mluvíte o tom hlavně z pohledu žákovských týmu, že?
Ano, samozřejmě, já to bral za žákovské kategorie, třeba z pohledu kluků, kteří teď aktuálně přechází z žáků do dorostu. Tam si nemyslím, že by to mělo vést k tomu, že nedosáhnou svých cílů. Ale u hráčů, kterým je třeba osmnáct, tam je to jiné, ti potřebují herní praxi, předvést se, zaujmout trenéry, zvyknout si na mužský fotbal. Pro ty je to určitě složitější situace.
Musím říct, že jsem trochu čekal, že budete znít méně optimisticky.
Samozřejmě tím, jak dlouho už to trvá, že jsme vlastně po jaru a podzimu potřetí v karanténě, tak ten optimismus ubývá. Vždycky jsem věřil, že se bude co nejdřív hrát, teď už to tak úplně nemám. Ale pořád se snažím tomu nepodléhat, je potřeba kluky motivovat a těšit se na to, až budeme znovu na hřišti.
Každá krize je i příležitost. Co pozitivního vám tedy současná situace přinesla?
Jednoznačně je to pro nás velký posun v IT oblasti. Hráči mají svoje profily v tréninkové aplikaci, naučili jsme se trénovat online. V šest se připojíme a v půl osmé odcházíme z online tréninku zpocení a unavení. Jsem pyšný na svoje kolegy, myslím, že jsme to výborně a do detailů promakali. Pokud nás ještě někdy potká podobná komplikace, budeme připravení. Tvrdím, že naši hráči na Spartě jsou připravováni nejlépe, jak je to v současné situaci možné. A hlavně, to je třeba říct, za dodržení veškerých platných pravidel. Zdraví je hlavní. 

Další novinky