Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Parádní úvod

Rezerva porazila Hostouň 6:1

Sdílet

V rámci čtvrtého koal ČFL nastoupila rezerva Sparty podruhé na domácí půdě na Strahově. Soupeřem jí byl tým Sokola Hostouň, který měl před vzájemným zápasem na kontě pouhý bod. Spartě skvěle vyšel úvod utkání, kdy se již ve druhé minutě prosadil Ben Chaim. O čtyři minuty později přidal izraelský záložník druhou branku. Do poločasu se dvakrát mezi střelce zapsal dvakrát Horák a jednou Dudl. Ve druhé půli uzavřel gólový účet Sparty Juliš. Hostouň dokázala pouze korigovat brankou Trappa a sparťanská rezerva porazila Sokol Hostouň vysoko 6:1.
 Mužstva vedená na trávník sudím Melničukem přivítaly na Strahově čtyři stovky diváků. Ti se nestačili na největším stadionu na světě rozkoukat a již měli před na očích první gólovou akci utkání. Odražený míč vyvezl přes polovinu hřiště Juliš, posunul do úniku Ben Chaimovi, a ten pohodlně podél brankáře Czehowského uklidil balon do sítě – 1:0.
Aktivní sparťané zatlačili s respektem hrající Hostouň na vlastní polovinu a již v šesté minutě podruhé kapitulovali. Proti prvnímu pokusu Juliše dobře zasáhl gólman Czehowsky, ale na dorážku Ben Chaima byl už krátký. Parádní návrat Tala Ben Chaima po dlouhé rekonvalescenci – 2:0.
Na časomíře běžela teprve jedenáctá minuta a hráči v rudých dresech započali již třetí gólovou akci. Mareček posunul míč na pravou stranu Ben Chaimovi, který nacentroval do prostoru penalty přesně na hlavu Horáka. Posila z Hradce Králové se nemýlila a uklidila míč na zadní tyč – 3:0.
V 15. minutě se po kombinaci zleva do středu po ose Dudl – Juliš – Vácha odhodlal ke střele poslední jmenovaný. Tvrdý projektil prolétl jen těsně vedle. Neuběhla ani půlhodiny hry a skóre se měnilo počtvrté. Lukáš Juliš obešel v rohu velkého vápna Czehowského a vracel míč před odrytou branku, kam si seběhl Dudl a ač tísněn, protlačil míč za brankovou čáru – 4:0.
Čtvrtý gól během třiceti minut – špatný start do zápasu pro obranu Hostouně vedené zkušeným Radkem Dosoudilem, který prošel oběma pražskými „S“.
Pět minut do konce prvního poločasu a kapitán Vácha našel nadýchaným obloučkem za obranu Ben Chaima, který si míč sklepl a přihrávkou skrze šestnáctku naservíroval balon Horákovi – 5:0.
Na všech čtyřech gólech Sparty se podílel Tal Ben Chaim – dva vstřelil a zbylých dvou si připsal finální přihrávku. To byl od izraelského křídelníka vše, protože stejně jako další navrátilec po zranění VIndheim byl o poločase střídán.
Trenér Václav Kotal provedl o pauze tři změny. Ze sestavy stáhl zmíněné Ben Chaima s Vindheimem, a s nimi šel dolů ještě stoper Piško. Na hrací ploše se představili Konopásek, Prokopec a Talovierov.
Durhou část bitvy začala Sparta nejlépe, jak mohla – dalším zásahem. V 50. minutě obral Prokopec o míč Vašáka a prostrčil ho mezi nohama Marka na osamoceného Juliše, který protrhl své střelecké trápení – 6:0.
Hostující Hostouň dohrávala v deseti, protože po druhé žluté kartě v rozmezí 29 minut byl vyloučen Lohoyda. Sparťané nadále dominovali a drželi míč na kopačkách. Po Váchově nabídce mohl ještě náskok navýšit Prokopec, ale Czehowského nepřekonal. Na druhé straně se však Trapp nemýlil, když využil mezery ve sparťanské obraně a nekompromisní střelou nedal Kotkovi šanci – 6:1.
Sparta mohla odpovědět po rohovém kopu, ale Lischkova hlavička jen těsně přeletěla branku. Do konce utkání chyběla necelých jedenáct minut a Dudl dlouhým křížným centrem našel Konopáska, který vracel před branku. V malém vápně se nedohodl Trapp s gólmanem a míč vybojoval Dao. K zakončení se nakonec protlačil Juliš, ale ani jeden z jeho dvou pokusů neskončil gólem. V samotném závěru se ujal přímého kopu Dudl, ale jeho pokus skončil pouze v rukavicích Czehowského. Rezerva Sparty porazila Sokol Hostouň 6:1.
V příštím kole míří ekipa trenéra Kotala do Karlových Varů, kde se střetne s místní Slavií, a to v neděli od 10:30.
Hodnocení asistenta trenéra Luboše Loučky:
Jak hodnotíte domácí výhru 6:1 nad Hostouní?
„První poločas byl z naší strany výborný, ve druhé části jsme trošku ustoupili z naší aktivní hry, což je částečně škoda, protože se zápas dalo dohrát jiným způsobem. Jinak si myslím, že jsme zápas měli plně pod kontrolou a zaslouženě zvítězili.“
Ulehčil vám gólový vstup do utkání další průběh?
„Samozřejmě. Když jako tým vedete po půl hodině o čtyři branky, tak se hraje mnohem jednodušeji. Pro nás velké povzbuzení, ale pro Hostouň asi velká rána takhle zkraje zápasu.
Ve čtyřech kolech jste ztratili pouhý jeden bod. Panuje spokojenost?
„Částečně ano, ale buďme pokorní. Vytvořili jsme nový projekt, který ještě nemá vyladěné všechny chyby. Pracujeme však na jejich odstranění a myslím, že naše výkony mají vzestupnou tendenci.“
1 / 74
 AC Sparta Praha „B“ – Sokol Hostouň 6:1 (5:0)
Branky: 2. a 6. Ben Chaim, 11. a 40. Horák, 28. Dudl, 50. Juliš – 62. Trapp. ŽK: Lohoyda, Krupička, Křižka. ČK: 53. Lohoyda. Rozhodčí: Melničuk – Hányš, Šafránková, Slavíček. Počet diváků: 400 diváků.
Sparta: Kotek – Vindheim (46. Konopásek), Piško (46. Talovierov), Lischka, Dudl, Vácha, Ben Chaim (46. Prokopec), Šimáček (77. Dao), Mareček (63. Ambler), Juliš, Horák.
Hostouň: Czehowsky – Zahranychnyy, Trapp, Dosoudil, Vašák (53. Krupička), Lohoyda, Kabele (80. Laušman), Vojtěšek (60. Křižka), Hovorka (80. Borák), Hájek (68. Baratynskyy).

Další novinky