Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Porážka v závěru sezony

Béčko doma nestačilo na Olomouc B

Sdílet

K poslednímu utkání druholigového ročníku 2022/23 nastoupila letenská rezerva proti béčku Sigmy Olomouc. Sparťané chtěli na Žižkově oplatit Sigmě porážku z prvního kola letošní sezony, to se jim však bohužel nepodařilo. Po trefách Fialy a Mikulenky svěřenci Petra Janouška podlehli béčku Hanáků 0:2.
Debut v základní sestavě béčka si proti Sigmě odbyl teprve sedmnáctiletý odchovanec Jakub Tošnar. Od první minuty nastoupil také Ondřej Novotný, který se za sparťanskou rezervu naposledy představil na konci dubna v Líšni. Utkání však otevřeli nadějnou příležitostí hosté. Slaměna se ve druhé minutě ocitl před Nalezinkem v dobré pozici, jenže bránu trefit nedokázal. Chybu v rozehrávce vzápětí udělali také hosté, Šilhart ale na Digaňu nevyzrál.
Úvod zápasu dále nabízel zajímavé šance na obou stranách. V sedmé minutě našel Langer ve sparťanském vápně nikým nehlídaného Fialu, jeho hlavičku mířila vedle levé tyče Nalezinkovy brány. O chvíli později se kolem olomouckých obránců prokličkoval Novotný, gólovou tečku však znemožnil Digaňa. Ve 13. minutě se Olomouc ocitla v několika zajímavých pozicích, vše skončilo centrem Galuse do Nalezinkových rukavic.
Ve 20. minutě Uriča ztížil rozehrávku Hodoušovi a následně běžel sám na Nalezinka, v klíčovém momentu mu však balon utekl a sparťanský obránce stihl zachránit situaci. Následně se sparťané během několika sekund dostali pěknou kombinací přes celé hřiště, až poslední centr do vápna adresáta nenašel. Ve 30. minutě hledal Ambler přetaženým centrem Novotného, kterému k míči chyběl jen několik centimetrů.
1 / 45
Sparťané zahrozili i z rohového kopu. Ve 36. minutě byl Horákův centr prodloužen až na Šilharta, který číhal na zadní tyči. Digaňa místo mezi nohama zavřel včas a ani následný Mokrovicsův pokus nenašel cestu mezi tři tyče. Záhy se Šilhart uvolnil po efektivním presinku letenských k další šanci, ale olomoucký brankář byl znovu úspěšný. Domácí dále tlačili svého soupeře, Šilhart zakončil aktivní desetiminutovku střelou z pokutového území, neuspěl však ani napotřetí.
Druhé dějství začaly oba týmy klidněji než to první, sparťané se nenechali rozhodit vysunutým presinkem Sigmy. V 52. minutě však bohužel vystihl rozehrávku domácího týmu Moses, který předložil Fialovi a Olomouc vedla 0:1. Vyrovnat mohl Mokrovics, jehož střela zpoza vápna prověřila Digaňu, k vyraženému míči pak marně dobíhal Novotný.
Další fáze zápasu byla rozkouskovaná fauly a následným ošetřováním hráčů. Letenští se snažili vypracovat si vážnou příležitost, ale na míči se více držela Olomouc. V 68. minutě založil protiútok Tošnar, který na středu hřiště vybídl Šilharta na zteč. Sparťanský útočník vyzkoušel Digaňovu pozornost střelou zpoza pokutového území, balon se však snesl vedle tyče olomoucké svatyně.
V 75. minutě mohl Fiala vstřelit svůj druhý gól v zápase a zvýšit vedení Sigmy. Po vysokém balonu se probojoval do samostatného úniku, dokázal obejít i vyběhnuvšího Nalezinka, na poslední chvíli se mu však pod nohy přiřítil Hušek a zblokoval Fialovu střelu! Sparťanské defenzivě zatápěl kromě jediného úspěšného střelce také Emmanuel Moses, jehož výpady vyústily hned v několik faulů.
Béčko Hanáků na konci utkání znemožňovalo sparťanům usadit se před Digaňovou bránou a vytvořit si konstantní tlak. Naopak, v 88. minutě utekl letenské obraně ze střídačky naskočivší Mikulenka a obstřelil Nalezinka – 0:2. Zbytek zápasu už si hosté pohlídali a béčko se tak loučí s letošním ročníkem porážkou. Po heroickém jarním tažení skončila sparťanská rezerva se ziskem 39 bodů na devátém místě tabulky F:NL.
AC Sparta Praha B – SK Sigma Olomouc B 0:2 (0:0)
Branky: 52. Fiala, 88. Mikulenka. ŽK: 31. Ambler – 6. Fabiánek, 45+1. Fiala, 65. Grečmal, 89. Mikulenka. Rozhodčí: L. Raplík – J. Bureš, J. Mojžíš. Návštěva: 269.
Sestava Sparty: Nalezinek – Horák, Večerka (63. Hušek), Hodouš – Ambler, Cissé (46. Holoubek), Tošnar, Váňa – Mokrovics, Novotný (59. Lehocký), Šilhart.
Sestava Olomouce: Digaňa – Galus, Vepřek (46. Cahel), Bednár, Grečmal – Spáčil, Fabiánek (85. Mikulenka) – Uriča (46. Moses), Slaměna (71. Zlatohlávek), Langer – Fiala (82. Šíp).

Další novinky