Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži B

Poslední vteřiny

Rezerva podlehla Vyšehradu 1:2

Sdílet

Nepříjemný obrat. Sparťanská rezerva vyzvala v úterý dopoledne druholigový Slavoj Vyšehrad na jeho hřišti. Tým trenéra Horňáka sice od 56. minuty vedl po tečovaném centru Turyny, který skončil v síti, ale i tak odešel ze hřiště jako poražený. Jedenáct minut před koncem zužitkoval rychlý brejk Vandas a v posledních vteřinách utkání se hlavou prosadil stoper Egert. Béčko Sparty prohrálo se Slavojem Vyšehrad 1:2.
Ve sparťanské sestavě chybělo oproti Tipsport lize několik jmen. Zápas vynechal například kapitán Vácha, či střelec Novotný, kteří se připravovali na Strahově. Naopak po zranění zad odehrál kompletních devadesát minut obránce Filip Panák, který na hřiště vyběhl s kapitánskou páskou.
Již ve třetí minutě utkání si na vyšehradské umělé trávě připsal důležitý zákrok brankář Kotek, který včasným vyběhnutím zneškodnil nebezpečný pokus domácích. Sparťanskou výstavbu srážely ztráty a nepřesnosti v mezihře a pokud míč nakonec doputoval do šestnáctky, tak si jej ze vzduchu pohodlně stáhl gólman Otáhal. Ve 20. minutě si vyběhnuvšího brankáře domácích všiml Ryneš a pokusil se o přehození. Otáhal se však stihl vrátit a pokus lapil. Pět minut na to se po pravém křídle statečně probíjel Tvaroh, svým centrem však nenašel nikoho ze sparťanů. Po půlhodině Panák přesně obdaroval dlouhým křížným centrem Dudla na levém kraji, ten si nevedl míč do středu a posunul na osamoceného Turynu. Obávaný šutér však nevměstal svůj pokus mezi tři tyče a po skončení prvního poločasu byl stav stále bezbrankový.
Sparťanská jedenáctka naskočila do druhé půle jen se změnou na postu brankáře. Kotka nahradil Benada, který podobně jako jeho kolega musel hnedka z kraje řešit nebezpečnou situaci před vlastní brankou. Za pomoci stoperů se podařilo závar vyřešit. Na druhé straně musel být na pozoru brankář Vyšehradu v 53. minutě, kdy bleskurychle vyvezený míč putoval na kopačku Sejka, který zamotal hlavu Egertovi a vypálil. Zavlnila se však pouze ochranná síť za brankou. Šancí hráčů v rudých dresech přibývalo a hned ta další znamenala branku, kdy Turyna hledal centrem zprava Sejka, avšak míč na první tyči tečoval Košút do vlastní sítě a Sparta se ujala vedení – 1:0.
Po hodině hry byli letenští velice blízko navýšení svého náskoku, když po Dudlově slalomu a prostrčení obranou soupeře, stál tváří v tvář golmanovi Ryneš. Vítězem souboje se nakonec stal domácí brankář a Sparta nadále vedla pouze o gól. Krátce na to se po kombinaci a několika odrazech dostal míč ke Konopáskovi, který ze stoje vypálil. Pokus ze stoje skončil i tentokrát mimo.  V 65. minutě si Turyna naběhl na kolmici Ryneše a překonal Otáhala. Pomezní však signalizoval postavení Turyny mimo hru a branka nebyla uznána. Do konce mače chybělo jedenáct minut a Vyšehrad vyrazil vstříc rychlému protiútoku po pravém křídle. Otevřená obrana Sparty nedokázala centr na střed zachytit, a tak Vandas zblízka propálil Benadu – 1:1.
Skóre se nakonec měnilo ještě jednou. V nastaveném čase se nepodařilo uhlídat statného Egerta a ten po rohu hlavou otočil – 1:2. Rezerva Sparty nestačila na druholigový Vyšehrad a prohrála 1:2.
1 / 23

Komentář trenéra Michala Horňáka

Souboj s dalším druholigovým týmem. Jak hodnotíte utkání, trenére?
„Jsem moc rád, že jsme zápas mohli odehrát. Myslím, že jsme byli Vyšhradu minimálně vyrovnaným soupeřem, vytvářeli jsme si šance, ale i tak naší hře spoustu věcí chybělo. Před chvilkou jsem mluvil s hráči a říkal jim, že je potřeba být dostatečně důrazní ve vlastní šestnáctce, lépe si rozebírat útočící hráče na naší polovině, být v bránění aktivnější. Pokud tohle nebudeme plnit, tak takové zápasy budeme ztrácet.„
V prvním poločase útoky končily na hranici šestnáctky, ale nevedly dovnitř. Chyběla hře přesnost nebo je na vině například ukvapenost?
„První poločas byl z obou stran neurovnaný. Chyběla kombinace, ve hře jsme měli nepřesnosti a zároveň se nám nedařilo víc držet míč na kopačkách na soupeřově polovině. Ve druhém poločase přišlo naše zlepšení. Vytvořili jsme si nadějné příležitosti, ale proměnili pouze jedinou. Následně, když vedete o jednu branku, tak nesmíte být pasivní. My bohužel byli a inkasovali.“
Po zranění zad nastoupil a rovnou kapitánskou páskou Filip Panák, jak je na tom aktuálně?
„Rovnou chci říci, že jsem moc rád, že Filip odehrál celých devadesát minut a je v takovém stavu, že zápas zvládne bez obtíží. Ještě zapracuje v dalších dnech a týdnech na fyzičce, důrazu a bude plně připraven.“
AC Sparta Praha B – FC Slavoj Vyšehrad 1:2 (0:0)
Branky: 56. Košút (vl.) – 79. Vandas, 90. Egert.
Sparta B: Kotek (46. Benada) – Tvaroh, Panák (K), Červak (74. Gelašvili), Dudl (74. Flak), Konopásek, Hucek, Pudhorocký (74. Frýdek), Ryneš, Sejk, Turyna.
Vyšehrad: Otáhal – Egert, Stropek, Drobílek, Hezoučký, Králíček, Černý (K), Šandera, Procházka, Schnerider, Košút. Náhradníci: Zvoníček, Burda, Vandas, Zaradny, Kubeš, Kříž, Topol.

Další novinky