Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži B

Prohra v Hradci

Rezerva výsledkově nestačila na Hradec Králové

Sdílet

Sparťanská rezerva se ve středu před polednem střetla s Hradcem Králové. Vedoucí tým FNL se ujal již ve 14. minutě vedení, když se hlavou prosadil Vašulín. Sparta byla několikrát blízko vyrovnání, ale nikdo z hráčů v rudém nevyzrál na brankáře hradeckých. „Votrok“ Vašulín po hodině hry zužitkoval rychlý protiútok a upravil na konečných 0:2 pro Hradec. Sparťanská rezerva podlehla v přípravném utkání Hradci Králové 0:2.
Umělý trávník v těsné blízkosti legendárních „lízátek“ pokryla krátce před úvodním hvizdem lehká sněhová pokrývka, avšak domácí dokázali sníh odklidit a nic tak nebránilo rozehrání přípravného zápasu mezi rezervou Sparty a hradeckými „Votroky“. Sparťané hrající v tradičních rudých dresech byli v prvních minutách aktivnějším týmem, ale velkou část úvodu strávili bez míče na kopačkách a po zisku brzdily hru ztráty. Skóre se na východě Čech poprvé měnilo ve 14. minutě, kdy si na roh po pravé ruce brankáře Kotka naskočil Vašulín a hlavičkou na zadní tyč rozvlnil síť – 1:0.
Kotkův protějšek Vízek se s míčem výrazněji seznámil až ve 20. minutě, kdy lapil střelu Sejka. V několik desítek vteřin později byl trenér Horňák nucen porpvé střídat. Kvůli zdravotním problémům odstoupil Červak a jeho místa zaujal Gabriel.
Ve 22. minutě si za obranu skvěle naběhl Sejk avšak vyběhnuvší Vízek byl u míče dříve a vyrazil ho. Ten ale doputoval přímo pod nohy Konopáska. Překvapený krajní záložník nedokázal nečekaný odraz nasměrovat mezi tři tyče. Deset minut před poločasovou přestávkou naservíroval do šestnáctky Hradce parádní centr z pravého křídla Frýdek. Zakončující Dao však mířil nad. Ve 38. minutě mohl sám na gólmana postupovat Konopásek, ale sparťanskou příležitost zastavil pomezní zvednutým praporkem – offside.
Trenér Horňák provedl o přestávce taktické úpravy a dvě hráčské změny, kdy se hry stáhl Daa s Konopásekem a na hřiště vyběhli nově Tvaroh s Jonášem. Se začátkem druhé části klání se Sparta vrhla do útoku. V první šanci ocitl Gabriel, který se statečně protáhl po pravém křídle až do šestnáctky odkud vypálil. V cestě však stál poslední obránce a pokus zablokoval. Podobně vtrhl do obrany Ryneš či Dudl. Ani jeden z nich se však vstřelení branky nedočkal. V 56. minutě prolétli vápnem Hradce dva centry. Zvláště ten druhý měl gólové parametry. Zakončující Okeke však v nadějné pozici minul. Stejný hráč byl blízko vyrování i do dvě minuty později, ale na krátce rozehraný roh jen o kousek nedosáhl.
Oproti Spartě byli domácí produktivní. V 63. minutě po ztrátě letenských ve středu hřiště zužitkoval rychlý protiútok Vašulín – 2:0.
Následovalo velké střídání „votroků“, kdy došlo na pět střídání. S blížícím koncem se hra vyrovnávala a odehrávala hlavně uprostřed hřiště. K další změně výsledku již nedošlo a Sparta padla s vedoucím týmem FNL 0:2.
1 / 24

Hodnocení trenéra Michala Horňáka

Trenére, připomínalo vám utkání v Hradci souboj s Vyšehradem?
„Částečně ano, stejně jako proti Vyšehradu jsme o přestávce změnili taktické pokyny a na hře se to projevilo. V prvních čtyřiceti pěti minutách jsme chtěli hrát aktivně a vysoko napadat, naopak po pauze jsme se trochu zatáhli a hráli ve středním bloku, kdy se nám dařilo získávat balony a velkou výhodou také bylo, že jsme útočili do otevřenější obrany Hradce.“
Ve druhém poločase si váš tým vytvořil množství šancí, ale žádnou neproměnil. Byl to zápas, kdy bychom hráli až do noci, tak míč v síti neskončí?
„Chvílemi to tak opravdu vypadalo. Důkazem toho je šance Sejka, který osamocen zblízka napálil pouze brankáře ve velké příležitosti. Chyběla nám lepší finální fáze. Mrzí mě obdržená branka ze strandardní sitauce, protože jejich bránění nás v posledních zápasech trápí. Je třeba na tom zapracovat a zlepšit se.“
Druhý gól jsme obdrželi paradoxně po části zápasu, kdy jsme dobývali branku Hradce. Bylo to utlumení pro tým?
„Možná to hráče trochu přibrzdilo, ale mě štve, že o přestávce jsem apeloval na hráče, aby rozdávali míče do stran a nesnažili se vše protlačit středem hřiště s ohledem na možné ztráty. A právě taková ztráta přišla před druhou inkasovanou brankou.“
FC Hradec Králové – AC Sparta Praha B 2:0 (1:0)
Branky: 14. a 63. Vašulín.
Hradec Králové: Vízek (46. Reichl) – Čech (46. Kateřiňák), Donát, Dvořák (71. Samko), Kodeš (64. Novotný), Prekop, Rada (64. Soukeník), Urma (64. Záviška), Vašulín (64. Egbewole), Vlkanova (64. Leibl), Vučić.
Sparta: Kotek – Červak (20. Gabriel), Gelašvili, Panák, Dudl (71. Flak), Okeke, Konopásek (46. Tvaroh), Frýdek, Ryneš, Sejk, Dao (46. Jonáš).

Další novinky