Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Remíza s Vyškovem

Béčko doma vybojovalo pouze bod

Sdílet

Sparťanský B-tým se poprvé v nové sezoně ukázal před zraky domácího publika a zároveň si připsal i první bod do ligové tabulky. Naše rezerva po celé utkání dominovala, z celé řady vytvořených příležitostí ale proměnila pouze jednu. Soupeř v druhém poločase z ojedinělé šance srovnal na konečných 1:1.
Na pražský Žižkov zavítala druhá nejvyšší fotbalová soutěž a Seifertovu ulici tak zaplavily rudé dresy. Naše rezerva vyběhla od úvodních minut v téměř totožné sestavě jako před týdnem v Olomouci, jen vykartovaného Večerku nahradil debutant Kaštánek. Základní jedenáctka tedy vypadala následovně: Tůma – Váňa, Vydra, Kaštánek, Horák – Jonáš, Gedeon, Pudhorocký – Goljan, Novotný, Schánělec.
Hned z prvního nákopu se sparťané dostali do vápna soupeře, povedeným tygřím skokem se však uvedl brankář Kinský, který ukradl míč Novotnému z pod kopaček. V 5. minutě předvedli hosté chybu v rozehrávce a naservírovali na zlatém podnose tutovku Tomáši Schánělcovi. Vyškovský brankář ovšem opět ukázal rychle reflexy a zlikvidoval tak další velkou příležitost.
Sparta dále jasně diktovala tempo hry a vršila jednu standardní situaci za druhou. Po necelé čtvrthodině se domácí valili do další slibné šance. Pudhorocký chytře prostrčil do vápna na nikým nehlídaného Novotného, ten ale bránu přestřelil. Ve 23. minutě předvedli hráči v rudých dresech pohlednou akci po pravém křídle. Novotný našel Schánělce a jeho následnou střelu na malém vápně efektní patičkou usměrňoval Goljan. Kinský byl ale znovu připraven.
Osm minut před koncem poločasu vyslal Jonáš svým nápaditým obloučkem za obranu Pudhorockého, ani jeho zakončení ovšem gólem neskončilo. Vzápětí se už domácím skórovat podařilo. Sérií rychlých přihrávek vedených středem hřiště dokonale rozebrali obranu soupeře, což vyvrcholilo pěkným zakončením Tomáše Schánělce, který se tentokrát nemýlil a mohl tak odvést svůj tým do kabin s jednobrankovým vedením.
Druhá půlka se nesla v podobném duchu jako ta první a i nadále jsme byli svědky atraktivního ofenzivního fotbalu. V 65. minutě udělal Michal Horňák první změnu v sestavě, kdy místo Adama Goljana poslal na hřiště letní posilu Tomáše Kuchaře. Toho v průběhu poločasu doplnil ještě Holoubek se Šilhartem. Necelých dvacet minut před koncem se do své první nebezpečnější akce dostali i hosté a hned z toho byla branka. Po centru z pravé strany zakončoval Vintr, jeho prudká a dobře mířená hlavička nedala Tůmovi sebemenší šanci.
Dění na hřišti ihned dostalo nový náboj, což vedlo k častému přerušování hry. Sedm minut před koncem se domácí dožadovali odpískání penalty, kdy byl v souboji s Fofanou povalen Novotný, rozhodčí Rouček ovšem vyhodnotil celou situaci jako útočný faul a udělil sparťanovi s jedenáctkou na zádech žlutou kartu. Na poslední okamžiky se dostal na hřiště a odbyl si tak soutěžní premiéru v rudém dresu Ondřej Kukučka, který nahradil dalšího dnešního debutanta Daniela Kaštánka. Napínavý závěr přichystal mnoho emotivních situací, žádná ale nevedla k vítězné brance, a tak si oba týmy zapsaly pouze bod za remízu.
Hodnocení trenéra Horňáka: 
„Výsledkově jsme velmi zklamaní, jelikož jsme měli vyhrát. Už v   prvním poločase jsme měli tři stoprocentní příležitosti, ale bohužel nás zklamala koncovka. Nakonec se nám podařilo v závěru prvního poločasu vstřelit gól, který nás měl povzbudit. Měli jsme dál hrát aktivně, ale v   druhém poločase jsme se už tolik do šancí nedostávali a soupeř nám bohužel z   ojedinělé šance dal gól. Zápas jsme pak již nedokázali otočit.
Začátek ligy nás bohužel nezastihl, řekl bych, ve výsledkové formě. S   předvedenou hrou ale nemohu být nespokojený. Po většinu zápasu jsme byli lepší, drželi jsme víc míč na svých kopačkách, a dokonce jsme si vytvořili řadu vyložených šancí. O tom je ale fotbal. Nedáte gól, soupeř dá a je to remíza.
Kaštánek odehrál na netradiční pozici velmi dobré utkání. Už v   dorostu na stoperu několikrát zaskakoval, dokonce i  za áčko v přípravě proti Dukle, kde hrál velmi dobře, tak jsme toho využili a dali jsme ho tam. Rozhodně nezklamal. V   závěru toho na něj bylo moc – nervozita , vysoké tempo, teploty, ale zvládl to se ctí.
Když se útočník dostane do dvou šancí, tak by měl minimálně jednu dát a my jsme rádi za to, že Schánělec ten gól dal a že se konečně chytil. Je vidět, že se po zranění dostává do provozní teploty. Samozřejmě tu vyloženou šanci, kterou tam měl, tu by měl jako útočník dávat. Je ale ještě mladý a dostává se do toho, takže mu to rozhodně vyčítat nebudu. Myslím, že si to spíš on sám bude hodně vyčítat. Jde hlavně o to, abychom začali naše příležitosti proměňovat.“
AC Sparta Praha B – MFK Vyškov: 1:1 (1:0)
Branky: 43. Schánělec – 75. Vintr.
Žluté karty: 85. O. Novotný, 90+4. Horák – 33. Klesa, 86. Lual, 90+1. Ilko.
Sestava Sparty: Tůma – Váňa, Vydra, Kaštánek (89. Kukučka), Horák – Jonáš, Gedeon (74. Holoubek), Pudhorocký – Goljan (66. Kuchař), O. Novotný, Schánělec (74. Šilhart).
Sestava Vyškova: Kinský – Ilko, Fofana, Štěpánek, Oulehla (20. Srubek) – Cabadaj (78. Matys), Weber (46. Kratochvíla) – Lacík (68. Lual), Klesa (46. Vintr), Krška – Kanakimana. 
Rozhod čí :  Rouček – Pečenka, Cichra.

Další novinky