Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Soustředíme se na naše silné stránky

Tisková konference s Filipem Panákem a Pavlem Vrbou před zápasem s Lyonem

Sdílet

Ve velkém tiskovém centru na stadionu Lyonu odpovídali na dotazy novinářů obránce Filip Panák a trenér Pavel Vrba. Přečtěte si přepis celé tiskové konference nebo se podívejte na záznam.

Tisková konference před venkovním zápasem s Lyonem

FILIP PANÁK
Jak se připravujete na zápas na půdě Lyonu? Mrzí vás výsledek prvního utkání?
Všichni se na zápas těšíme, je to pro nás velký zápas. Připravovali jsme se na něj stejně, jako na ten domácí. Samozřejmě nás první zápas mrzí, měli jsme ho dobře rozehraný. Bohužel jsme utkání nezvládli našimi chybami
Dokázal byste si před půl rokem představit, že budete sedět před zápasem Evropské ligy na tiskovce v Lyonu?
Nedokázal. Jsem strašně rád, že tady můžu sedět a můžu se připravovat na zítřejší zápas. Těším se, stejně jako všichni ostatní.
Od úvodu sezony hrajete anglické týdny. V srpnu vám trenér zápasy dávkoval, teď hrajete i vložená utkání. Je koleno lepší?
Ze začátku to pro koleno a celkově pro tělo byl záhul. Teď už se cítím lépe, když hraju víc a nevypadnu z toho. Koleno mě bolí v míře, kterou strpím. Celkově si nemůžu na nic stěžovat, funguji bez omezení.
Během týdne třetí zápas venku. Jak náročné je pro vás cestování?
My si nestěžujeme. To, co zažíváme, jsme chtěli. Aby se hrálo ve čtvrtek i v neděli. To k tomu patří. Připravujeme se na zítřek.
Lyon v této sezoně doma ještě neprohrál. V čem jsou podle vás doma ještě silnější než na Letné?
Jako každý domácí tým je ženou fanoušci. Lyon má strašně kvalitní kádr. Od obrany, kde je Boateng, po hráče jako Paquéta. Jsou to skvělí hráči a pro nás to bude strašně těžké. My se na to ale těšíme a budeme se jim snažit vyrovnat.
Včera jste měl narozeniny. Berete Lyon jako dárek? Jak mohou narozeniny vypadat den před cestou do Lyonu?
Já zápas beru jako odměnu celkově, nejen k narozeninám. Evropská ligu je soutěž, kterou jsem si vysnil, stejně jako další hráči. Jsem strašně rád, že ji mohu hrát. Dvacet šest mi přijde, že už se ani moc neslaví, takže jsem byl doma s rodinou.
Je to pro vás druhý zápas proti Lyonu v krátké době. Jdete do toho klidnější? Potkal jste se někdy s takovou kvalitou a máte recept, jak Lyon přibrzdit?
Nevím, jestli klidnější, když jsem viděl, co s balonem dokážou. My se musíme soustředit na naše silné stránky. Hrát rychlý přechod do útoku, jako doma. To podle mě nevyhovuje nikomu. A Ekambi? S nikým takovým jsem se ještě nesetkal, je výjimečný budeme se snažit ho eliminovat a přerušit mu gólovou sérii
Co byste někomu před půl rokem řekl, kdyby vám řekl, že tady budete sedět?
Popravdě ani nevím. Nedokázal jsem si to představit. Kdyby mi to někdo řekl, nevím, co bych mu na to řekl. Zápasy pak šly tak rychle za sebou, že jsem to ani nevnímal. I když, v hlavě pořád mám, že jsem dlouho chyběl. Přijde mi ale, že hraju daleko déle než jen tři měsíce. Kdyby mi to někdo řekl před půl rokem, asi bych se zasmál.
Je to zápas, kdy můžete jen překvapit? Je to psychicky uvolňující?
Svým způsobem to tak je. My jsme sem určitě nepřijeli vyhrát 3:0 v suchém triku. Budeme chtít hrát náš fotbal a rozdat si to s Lyonem stejně jako doma a budeme věřit, že to bude stačit.
TRENÉR PAVEL VRBA
Kde si myslíte, že jste udělali chybu v prvním zápase?
Zápas jsme velice dobře rozehráli, ale kvalita Lyonu je hodně vysoká. Rozdali jsme si to s nimi a Lyon nás v některých fázích potrestal. Chtěli jsme hrát atraktivní fotbal pro fanoušky, podařilo se nám to, ale bohužel jsme neuhráli výsledek, který bychom si přáli.
Nečekáte, že Lyon může být víc na špičkách v kontextu vašeho výkonu v prvním utkání?
Já si myslím, že všichni víme, že francouzská mužstva v pohárech jsou velice silná. Doma budou chtít fanouškům ukázat to nejlepší, co v nich je. Čekám, že v domácím prostředí bude Lyon ještě silnější než v Praze.
Kdybyste měl porovnat Lyon a Monako, v čem jsou jiní?
Spíš bych bral francouzskou ligu jako celek. Včera Lille porazilo Sevillu. Ukazuje se, že francouzská liga šla hodně nahoru. Ukazuje se, že mužstva jsou na úrovni top mužstev v Evropě. My se potkáme s mužstvem, které patří k nejlepším v Evropě a jsem zvědavý, jak si s tím na půdě soupeře poradíme.
Stavíte zápas jako ještě větší test pro Spartu?
Řekl bych, že naše skupina je jasně daná. Lyon je jasným favoritem skupiny. Zbývající mužstva budou hrát o ta další dvě postupová místa. Hrajeme proti favoritovi skupiny. V zápasech, které ve skupině odehrál, to jasně ukázal.
Mluvil jste o tom, že jste si to s Lyonem chtěli v prvním utkání rozdat. Budete tentokrát pragmatičtější s ohledem na bodový zisk?
Určitě se to budeme chtít rozdat. Teď je otázka, jak to bude vypadat na hřišti. Myslím si ale, že rozhodující zápasy budou ty dva následující, které nás čekají.
Je to třetí zápas v řadě venku během týdne. Jak moc to ovlivňuje přípravu?
Je to samozřejmě náročné. Hromadí se to, zažil jsem ale i horší termíny. Je to fotbal, je to tak dané. Jsme rádi, že hrajeme evropské poháry a nemáme jen klasické týdny. Jsme rádi, že můžete hrát takové zápasy a potkávat se s mužstvy, s kterými se potkáváme.
Už jste mluvil o kvalitě francouzských týmů. Sparta na ně tolik neumí. Je to pro vás motivace tohle prolomit?
Podíval jsem se dneska na soupisku Lyonu a když jsem viděl hráče, kteří na ni jsou a v jakých klubech hráli. Co se týká nás, je to nesrovnatelné. My máme ve svých řadách spoustu mladých hráčů, kteří teprve začínají hrát velký fotbal. Možná za tři roky budou hrát v klubech jako Lyon, nebo se Sparta dostane na takovou úroveň, budou tady a hrát evropské poháry. Učíme se. Pro nás všechny je hrozně důležité, že máme takovou konfrontaci. Sparta che zase hrát pravidelně skupiny evropských pohárů. Čím častěji budeme hrát skupinu, tím je to lepší pro mužstvo, klub i pro fanoušky.
V nominaci nechybí LK37. Je připraven na delší úsek?
Ano je.

Další novinky