Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Turynův hattrick!

Rezerva porazila Benešov 4:0

Sdílet

Po odložených dvou úvodních kolech sparťané rozehráli nový ročník České fotbalové ligy venkovním utkáním v Benešově. Loni se tyto týmy o body dělily, letos však bylo vše neprosto jinak. Běžela teprve třetí minuta utkání a Sparta již vedla po gólu Turyny. Stejný střelec přidal dvě branky a završil hattrick. Konečnou tečku za kláním udělal osm minut před závěrečným hvizdem Novotný a rezerva Sparty porazil Benešov na jeho hřišti jednoznačně 4:0.
Pro zápas v Benešově nemohl trenér Horňák počítat s mládežnickými reprezentanty Gabrielem, Pudhorockým a Szewieczekem. Zároveň v nominaci chybělo několik rekonvalescentů. Naopak svou nominaci si vysloužila trojice dorostenců – Václav Sejk, Daniel Žížala a Viktor Freisinger.
První důvod k radosti měli všichni přítomní sparťané již po třech minutách hry, kdy Turyna skvěle vystihl zpětnou přihrávku a krok před brankářem Rotbauerem usměrnil míč do sítě – 0:1.
Svěřenci trenéra Horňáka skvěle napadali a dostávali tím soupeřovu rozehrávkou pod velký tlak, z něhož hráči v rudých dresech hojně těžili, ať už příležitostí či alespoň ziskem míče. V 17. minutě vysunul přesnou kolmicí Patrák Novotného, který ještě hledal v lepší pozici Turynu. Ten však patičkou těsně minul a míč propadl na zadní tyč k Dudlovi, který následně rozezvonil tyč svou střelou! Pět minut poté si na centr Wiesnera naskočil velmi aktivní Turyna. Hlavička se však nevešla mezi tři tyče. Záhy nebezpečně pálil Patrák z hranice šestnáctky, ale ani on nevměstnal míč do prostoru zařízení.
Ve 32. minutě vyslal Dudl krásný křížný centr přes šíři hřiště, Wiesner si míč prvním dotykem dokonale připravil a ten druhý již znamenal centr. Nikým nehlídaný Turyna vyčkal a poté přesným trknutím rozvlnil síť za zády Rotbauera – 0:2.
Sparťanská defenziva si počínala náramně a to i včetně hlídání dvou bývalých ligových hráčů Maria Ličky a střelce Richarda Kaloda, ale ani ti nevyzráli na soustředěného Čtvrtečku.
Druhé dějství začala jedenáctka v rudých dresech ve stejném složení a opět na výbornou, protože již ve 47. minutě vybojoval Wiesner míč a v místech pokutového puntíku posunul na Turynu, který uzavřel ve 47 minut svůj hattrick – 0:3.
V 52. minutě dal o sobě vědět navrátilec do sparťanského kádru Červak. Svým pokusem hlavou však přehlavičkoval nejen Rotbauera, ale také brankovou konstrukci. Po hodině hry poprvé střídal hostující trenér Horňák, který za potlesku sparťanských příznivců stáhl střelce tří branek Turynu. Na hřiště vyběhl postrach dorosteneckých soutěží Václav Sejk a připsal si premiérový start v ČFL. Do zápasu ještě zasáhli další dva členové kádru U19 – Viktor Freisinger a Daniel Žížala, další dvě premiéry v České fotbalové lize.
V poslední změně skóre došlo tři minuty před závěrečným hvizdem, kdy opět z parádního presinku vytěžil zisk sparťan. Tentokrát na hranici šestnáctky získal míč Jonáš a posunul vpravo na nabíhajícího Novotného a ten se nemýlil přesvědčivou střelou pod břevno – 0:4.
Sparta B porazila Benešov na soupeřově půdě vysoko 4:0 a připisuje první body do tabulky ČFL. V příštím klání vyzve tým trenéra Horňáka nováčka třetí ligy Sokolov. Zápas 4. kola je na programu v neděli 13. září od 10:15 na Strahově.

Komentář trenéra Michala Horňáka

Vítězství 4:0, takový start jste si představoval, je to tak trenére?
„Taková by byla představa, kdyby vše bylo v pořádku a neměli problémy spojené s karanténou, přerušenými tréninky a obecně celou tou pandemií. Samozřejmě nás vítězství těší a mě osobně těší, že jsem na hráčích viděl obrovskou zodpovědnost po celých devadesát minut. V Benešově nám chybělo několik hráčů, takže jsme doplnili tým o tři dorostence, kteří si nakonec všichni vyzkoušeli hru ve třetí lize. Co se týče naší hry, tak od první minuty se nám dařilo napadat soupeřovu rozehrávku, kdy jsme díky presinku dali v podstatě tři branky. Zároveň se mi tým líbil i po pohybové stránce, trošku jsem se bál, ale tým to zvládl velmi dobře. V kabině jsem ale hráče upozornil, že jde o pouhopouhé jedno vítězství a my chceme vyhrát všechny další a nepropadnout pocitu uspokojení.“
Pomohla vám brzy vstřelená branka?
„Stoprocentně, vždycky je příjemné, když brzy vstřelíte gól a dodáte týmu sebevědomí a klid do dalších minut.“
Proti Benešovu vám chyběli i hráči, kteří si plnili povinnosti v mládežnických reprezentacích, jak bylo těžké tyto hráče nahradit?
„Mimo reprezentanty chybělo i několik zraněných, ale mého názoru jsme to výborně zvládli i s vědomím, že budeme nuceni střídat maximální počet hráčů. Hráči si sami dokázali, že mohou hrát ve třetí lize s každým a i ho výrazně porazit. A to jak stabilní členové kádru B-týmu, tak také dorostenci, pro které to byla premiéra v ČFL.“
1 / 104
SK Benešov – AC Sparta Praha B 0:4 (0:2)
Branky: 3., 32. a 47. Turyna, 82. Novotný. ŽK: Vrňák, Vosáhlo – Novotný, Patrák. Rozhodčí: Drábek – Braun, Dujsík, Koňák. Počet diváků: 456 diváků.
Benešov: Rotbauer – Lupač, Vosáhlo, Filip, Pedro, Lička, Dufek (56. Tomek), Vrňák, Srb (75. Krunert), Brokeš (56. Vosáhlo), Kalod (35. Turek).
Sparta B:  Čtvrtečka – Gelashvili, Piško, Červak, Dudl (73. Ambler), Jonáš, Wiesner, Hucek (83. Freisinger), Turyna (63. Sejk), Patrák (73. Flak), Novotný (83. Žížala).

Další novinky