Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyŽeny A

V sobotu se hraje ženské derby

Ohlédnutí za duelem s Duklou a preview před Slavií

Sdílet

I svůj pátý ligový duel ženy Sparty vyhrály, Dukla ze Strahova odjela s porážkou 0:13 (reportáž). Pro sparťanky to bylo zároveň nejvyšší vítězství v sezoně, navíc ještě ani jednou neinkasovaly. Tento zápas i blížící se utkání proti Slavii jsme rozebrali s trenérem Martinem Masarykem.
Osobně jsem velmi rád, že mám hráčky již zpět v našem tréninkovém procesu, dlouho jsme se spolu totiž neviděli, třináct našich hráček mělo deset dní reprezentační povinnosti. Všichni jsme se proto už těšili na zápas v klubu. Děvčata k zápasu přistoupila s plnou vážností a dokázala si pěknou hrou vytvářet šance a střílet góly. Hráčkám k předvedené hře a výsledku gratuluji,“ sdělil po Dukle kouč Masaryk.
Ligová soutěž byla přerušena kvůli kvalifikačním bojům o mistrovství světa. V české reprezentaci bylo dvanáct hráček, Česky remizovaly 1:1 v Nizozemsku a doma v Liberci přehrály Kypr 8:0. Svůj první reprezentační start a hned i gól si proti Kypru připsala Klára Cvrčková. Petra Bertholdová zase dosáhla mety již sta odehraných zápasů, po Lucii Martínkové je teprve druhou fotbalistkou, která toho v našem národním týmu odehrála tolik. Lucia Ondrušová byla povolána do reprezentace našich východních sousedek, Slovenky prohrály 0:1 se Švédskem a 1:2 ve Finsku. I ona nedávno pokořila hranici sta zápasů v reprezentaci.
I přes to, že zápasy po repre pauzách bývají ošidné, Sparta tedy žádný problém nezaznamenala. V útoku kromě zkušené Markéty Ringelové dostaly od začátku šanci i osmnáctiletá Anna Šubrtová a dvacetiletá Klára Cvrčková. Ty se odvděčily čtyřmi a dvěmi brankami.
Každá hráčka je jedinečná v řešení herních situací, jsem rád, že se holky chytily svých šancí a padalo jim to tam. Je však důležité, abychom to podobně dokázali i v dalších zápasech, jinak pro nás tento výsledek nemá žádný význam,“ říká Martin Masaryk.
Jediné podzimní derby
Letos je nejvyšší soutěž žen nalosována tak, že na podzim se odehraje jedno derby, zbylá tři ligová v jarní části. Sobotní zápas Slavia – Sparta v Horních Měcholupech je tak o to důležitější, bez nadsázky nejdůležitější zápas podzimu v lize.
Fotbalistky Slavie i Sparty všech svých dosavadních pět zápasů vyhrály, obě družstva navíc vždy udržela čisté konto. První příčka v tabulce patří Spartě díky lepšímu skóre (35:0 vs. 26:0). Oba týmy se již soustředí pouze na ligu a domácí pohár, Slavia v Lize mistryň vypadla s Arsenalem, Sparta s Køge.
Náš program do zápasu se Slavií není vůbec nijak specifický. Na další zápas se chceme připravit systematickou prací, kterou máme již dlouhodobě nastavenou. Uvnitř týmu už dlouhodobě panuje výborná nálada, která se odráží i na fungování celého týmu,“ nechává se slyšet Martin Masaryk.
Zápas bude streamován živě na youtubovém kanále ženského fotbalu (odkaz). Duel bude jako hlavní rozhodčí řídit jednadvacetiletá rozhodčí Natálie Čampišová, na čarách jí budou asistovat Gabriela Hanáková a Věra Soukupová.
Minulou sezonu sparťanky první derby vyhrály vysoko 5:1, což se později ukázalo jako jeden z klíčových faktorů v boji o titul, protože obě pražská „S“ získala stejně bodů (53) a měla stejnou bodovou bilanci ze vzájemných zápasů, rozhodovalo tak skóre ve vzájemných soubojích, které měla Sparta lepší a díky tomu byla mistrem ČR 2020/2021.
1. liga žen 2021/2022
SK Slavia Praha – AC Sparta Praha
Sobota 2. října, 14:00 – Praha 10, Horní Měcholupy
Rozhodčí: Natálie Čampišová - Gabriela Hanáková, Věra Soukupová

Další novinky