Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Z Prostějova se třemi body

Sparťanský B-tým zvítězil podruhé v řadě

Sdílet

Po reprezentační pauze sparťanská rezerva odehrála 10. kolo F:NL na hřišti Prostějova. Svěřenci Pavla Šustra v posledním utkání podlehli svému soupeři ve Vyškově o tři góly a před zápasem se Spartou měli v tabulce celkem devět bodů. V utkání sparťané dvakrát trestali domácí po osobních chybách a vezou si domů cenné tři body.
Zápas se po prvních sedmi minutách dostal do rychlého tempa. První průnik do pokutového území si vypracovala Sparta, když po nákopu na pravé křídlo centroval před bránu Suchomel. Domácí tuto šanci ubránili odkopem. Do první vyložené šance se mohli dostat domácí po pomalé zpětné přihrávce brankáři od Suchomela. Míč ale stihl poslat do bezpečí brankář Tůma. Další nadějnou šanci vypracoval Kušej, když chytře přihrál středem na Koudelku, který se ocitl osamocený před brankářem. Rozhodčí naštěstí odpískal ofsajd.
V 11. minutě dostal přízemní centr před bránu Novotný, ale míč v krkolomné pozici nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Na druhé straně obdržel přihrávku mezi obránci opět Koudelka, ani on neměl míč pod kontrolou a v záklonu pálil vysoko nad bránu. Sparta v 15. minutě ukázala, že umí zahrozit i přes střed hřiště. Kaštánek přihrával mezi hráči na rozběhnutého Novotného, jeho střelu ale zablokoval na poslední chvíli obránce Prostějova.
Po klidných deseti minutách, kdy se ani jeden z celků nedostal do zakončení, získala Sparta rohový kop. Odvrácený míč z vápna si zpracoval Holoubek a vyslal dalekonosnou střelu na bránu. Ta se před brankářem Krynským odrazila a vyklouzla mu z rukavic. Balón se dokutálel za brankovou čáru a sparťané mohli slavit. Díky obrovské chybě gólmana se ujali vedení. O minutu později mohli přidat i další branku. Pudhorocký přenesl hru na levé křídlo, odkud vystřelil na bránu Schánělec. Trefil bohužel jen levou tyč a stav se tak neměnil..
Sparťané si dál vyvíjeli tlak a v 37. minutě se po dlouhém sprintu od půlící čáry rozhodl ke střele na hranici vápna Vydra. Jeho tečovaná střela prosvištěla kousek od levého horního růžku. Z ničeho nic mohl Prostějov vyrovnat po výborném centru na zadní tyč, kde číhal osamocený Šumbera. Jeho zakončení hlavičkou ale chytil Tůma a podržel vedení Sparty. Na závěr poločasu vypálil na bránu domácích Holoubek. Střela se odrazila od bránících hráčů vysoko do vzduchu. Hlavičkou se snažil Horák přehodit brankáře. Jeho pokus ale skončil těsně nad břevnem.
Začátek druhého poločasu sparťané kontrolovali hru a nepouštěli soupeře do přečíslení. V 56. minutě defenziva Sparty nedokázala zachytit nákop Torfiqa. Ten v souboji odstavil Kukučku od míče a přihrál před bránu Zapletalovi, který míč poslal na volného Šumberu. Jeho razantní střela orazítkovala horní tyč a po odrazu ještě pálil Zapletal. Ani jeho pokus naštěstí nevyrovnal stav utkání. 
V 69. minutě se po kličce ve středovém kruhu rozběhl k brance domácích Vydra. Balón přihrál na Novotného, kterému skočil pod nohy gólman Krynský. Rozhodčí odpískal faul a zahrávala se penalta. Zodpovědnost vzal na sebe kapitán Pudhorocký. Vystihl směr kam skočí gólman a míč poslal na druhou stranu. Sparta po proměněné penaltě zvýšila na dvoubrankové vedení.
Po zbytek zápasu s přibývajícím počtem faulů byla hra více rozkouskovaná. Svěřenci Michala Horňáka kontrolovali hru a udrželi své vedení o dva góly. Sparta si tak zaslouženě odváží z Prostějova všechny tři body.
1. SK Prostějov - AC Sparta Praha B: 0:2 (0:1)
Branky: 33. Holoubek, 70. Pudhorocký.
Žluté karty: 35. Schaffartzik, 81. Kulig, 86. Stříž, 86. Kušej – 16. Holoubek, 51. Novotný, 54. Pudhorocký, 86. Suchomel. 
Sestava Prostějova: Krynskyi – Bolf (78. Kulig), Bialek, Gáč, Blahuta (67. Stříž) – Zapletal (67. Bartolomeu), Schaffartzik ©, Šumbera, Shchedryi (46. Torfiq), Kušej – Koudelka.
Sestava Sparty: Tůma – Suchomel, Kukučka, Večerka, Horák – Vydra, Kaštánek, Holoubek (84. Jonáš), Pudhorocký © (90. Gedeon), Novotný (80. Kuchař) – Schánělec.
Rozhodčí: Vokoun.

Další novinky