Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-15

Akademie Cup 2019

Sparta ve finále porazila Glasgow Rangers

Sdílet

Výběry RFA i pozvaní hosté 1. FC Slovácko, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha a skotští Glasgow Rangers se sjeli do Olomouce na Akademie Cup o pohár Karla Poborského. Turnaj se hrál ve třech dnech, začínalo se v pondělí v Řepčíně, druhý den se hrálo v Nových Sadech a závěr turnaje se odehrál opět v Řepčíně. Sparta, po prohře ve finále poháru žákovské ligy, udělala vše pro to, aby získala pohár akademií.
Den První
Kluci do turnaje vstoupili pohádkově, první den je čekaly těžké zápasy s Akademií Vysočiny a akademií Olomouckého kraje. Obě dvě utkání kluci předvedli, že jiný cíl, než nejvyšší příčku nemají a do soupeřů se zakousli ihned od začátku. Ani jeden ze soupeřů nedokázal zabránit naší ofenzivní síle, kluci byli v útoku velmi nebezpeční a efektivní. Po prvním dni bylo naše skóre 11:0.
I přes výsledkovou převahu viděl hlavní trenér Michal Vychodil v herním projevu nedostatky, ale kvalita útočné fáze mu dělala velikou radost.
AC Sparta Praha – RFA Vysočina 5:0
Branky: 2x Boček, Osmani, Hruška, Čihák
RFA Olomoucký kraj – AC Sparta Praha 0:6
Branky: 2x Tesař, Lilling, Krejčí, Penxa, Vais
Den druhý
Chuť střílet branky si Sparťané přenesli i do druhého dne. Tentokrát to odnesla Akademie Jihočeského kraje a Slovácko. Kluci vstřelili deset branek, o které se spravedlivě podělili. To dokazuje týmovou hru, kterou na tomto turnaji Sparta předvádí. Nikdo nečekal, že si zajistíme účast ve finále hned druhý den, ještě před posledním kolem ve skupině.
RFA Jihočeského kraje – AC Sparta Praha 1:3
Branky: Smejkal – Boček, Krejčí, Tesař
AC Sparta Praha – 1. FC Slovácko 7:0
Branky: 2x Boček, Osmani, Lukášek, Hruška, Tesař, Penxa
Den třetí
V posledním zápase ve skupině jsme se střetli s Akademií Pardubického kraje. Díky jistotě postupu do finále jsme mohli pošetřit hlavní opory a promíchat sestavu. V tomto zápase jsme nepředvedli dobrý výkon a prohráli 2:3.
RFA Pardubického kraje – AC Sparta Praha 3:2
Branky: 2x Šmahel, Henč – Tesař, Osmani
Finále
Sparta měla zajištěné finále už druhý den turnaje, ale ve druhé skupině to byl boj do posledního kola. Nakonec se soupeřem pro finále stal skotský Glasgow Rangers, který vyhrál tento turnaj loňský rok. Byla to veliká bitva, zápas mohla rozhodnout sebemenší chyba. Do vedení jsme šli my po krásné přihrávce Bočka za obranu soupeře a Tesař se v zakončení nemýlil. Ve druhé půli jsme soupeři odskočili na rozdíl dvou branek po přesné hlavičce Bočka. Výsledek 2:0 se nám povedlo ubránit a pohár vítěze akademií jsme zvedli nad hlavu my.
V tabulce střelců se společně na druhém místě se šesti brankami usídlili Adam Boček a Jiří Tesař.
Turnaj zhodnotil hlavní trenér kategorie Michal Vychodil: "Nelze mít krásnější pocit ze sportovního úspěchu, než když zakončujete tříletou etapu takovým triumfem. Sice jsme po závěrečném hvizdu už ani neměli moc sil se pořádně radovat, ale já vím, že tam uvnitř jsme byli šťastní. Smekám před svými kluky, kteří po termínově smrtícím závěru ještě dokázali takto dřít pro sebe, pro tým, a hlavně pro Spartu. A to nemluvím o tom, že ještě k tomu museli snášet mé neustále vrtochy, připomínky a nespokojenost. Samozřejmě, že se někomu dařilo více a jinému méně, že byl někdo rozdílovým hráčem, či více či méně platným, ale celkový součet všeho utvořil mozaiku, která hrála barvami a to modrou, žlutou a červenou! Moc spokojený jsem s naším vystoupením ve finále s Glasgow Rangers. V prvním poločase, který byl zajímavý šancemi z obou stran, nám hodně pomohla vedoucí branka. A jestli jsme si za něco zasloužili konečný úspěch, tak jednoznačně za druhou část, ve které jsme měli, až na penaltu v samotném závěru, určitě navrch. V zápasech základní skupiny jsme se nevyhnuli herním výpadkům s týmem RFA Pardubic a s Jihočechy. V ostatních utkáních jsme však ukazovali především svoji ofenzivní sílu a celkově nastřílených 23 branek je velmi dobrou vizitkou. Nelze ani opomenout cenu, kterou jsme obdrželi jako tým s nejvyšší kvalitou individuálních dovedností. Na sportovním úspěchu v turnaji, a nejen na něm, se podíleli: Matěj Chlupíno Chloupek, Damián Damy Doležal, Martin Bašty Bašta, Ondřej Bugyna Lukášek, František Fána Rott, Pavel Souky Soukup, Jakub Číha Čihák, Štěpán Sovička Sova, Hynek Hýňa Hruška, Lukáš Penxič Penxa, Martin Márty Starosčák, Jiří Jandys Jandovský, Tomáš Krejda Krejčí, Adam Vaisik Vais, Adam Bóča Boček, jiří Tesy Tesař, Enes Eny Osmani, Adam Vorel Vorlíček, Ondřej klokan Lilling, Aleš Ála Kohoutek, Šimon Šíma Krejčí. A nemohu opomenout nemocného Adama Šévu Ševínského, naše vrstevníky posunuté v kategorii U16, kteří reprezentovali na All Stars cupu Josefa Pepeho Stárka a Daniela Michlose Michla, či necestujícího Petra Peťáka Daňhela."

Další novinky