Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Dostáváme moc jednoduchých branek

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta remizovala doma s Českými Budějovicemi 3:3, v utkání, ve kterém třikrát dotahovala náskok soupeře. Zápas před novináři zhodnotil trenér Sparty Václav Jílek.

TISKOVKA | Trenér Jílek po Dynamu

Trenére, je tento zápas výsledkem a výkonem krok zpátky?
Řekl bych, že prvním poločasem, který hodně připomínal situace ze začátku sezony. Myslím tím způsob hry, nízkou míru aktivity i kvality, nekompaktnost. Vstoupili jsme do toho utkání strašně špatně. Celý první poločas vůbec neodpovídal našemu záměru. To znamená vysoké napadání, aktivní a kompaktní obranný blok, rychlá kombinace, tlak do zakončení. Myslím si, že jsme postrádali větší míru vnitřní energie hráčů, jejich odhodlání. Není jednoduché si to v tuto chvíli vysvětlit, ale bylo vidět, že se to rapidně v druhém poločase zlepšilo.
Proč jste se rozhodl do záložní řady nasadit Mandjecka? Bylo to z vašeho pohledu šťastné řešení?
Je těžké to objektivně zhodnotit, protože nevíte, jak by se to utkání vyvíjelo, kdyby nastoupil Láďa Krejčí. My jsme pro to měli své důvody. V reprezentaci do 21 let sehrál Láďa oba zápasy na pozici stopera, před tím mu úplně nevyšlo utkání v Jablonci. Nejen, že byl u inkasované branky, ale v tom utkání neřešil optimálně situace, jak bychom si představovali. Georges se vrátil po delší době, v tréninku vypadal velmi dobře a chtěli jsme tam vnést větší míru kreativity a schopnosti hrát nahoru. Myslím si, že vstup do zápasu měl velmi dobrý. Od gólu na 0:1 se do konce poločasu hodně hledal. V druhém byl lepší, ale pak už jsme tam měli jiný záměr. Očekávání od něj bylo určitě vyšší.
Jak byste zhodnotil inkasované branky?
Vracíme se zpátky. Jednoduchých branek, které obdržíme, je strašně moc. Znovu opakuji, že je soupeři nabídneme. Myslím si, že i první branka se po ztrátě dala vyřešit sprintovým návratem všech hráčů a zabezpečením situace. Ale je tam chyba v rozehrávce, rozestoupí se nám zeď, což by se nemělo stávat. Třetí gól padl po individuální chybě, které se nám opakují. To je jedna věc. Druhá rovina je, že jsme měli dost času, abychom utkání zvládli. Hlavně jsme měli poločas, abychom utkání dovedli do vítězného konce. První poločas nezapadá do kontextu vítězného zápasu.
Jak jste viděl sporné situace v utkání? Zejména neodpískaný zákrok ve vápně na Kozáka v závěru utkání?
Já jsem všechny neviděl. Bylo jich dost. Nicméně sám Libor Kozák říkal, že to faul byl. Zatím jsem to viděl jen v rychlosti na mobilu, ale je to hodně diskutabilní. Podle mého názoru to byl penaltový zákrok. Na druhou stranu, znovu opakuji, že si myslím, že jsme měli dost příležitostí, abychom utkání dotáhli do vítězného konce a nemuseli bychom teď hledat berličku v podobě penaltového zákroku.
Čím si vysvětlujete chladný první poločas?
Myslím se, že by to nemělo mít souvislost, jestli jsme tabulkově výš. Nemělo by to signalizovat, že bychom měli před takovou diváckou kulisou, která nás přišla podpořit, vstoupit do utkání takto vlažně. Budeme to určitě řešit. Takový herní způsob jsme už dlouho nevolili, mě samotného to hodně zaskočilo a budeme chtít znát vysvětlení.
Hodně vás štve, že se nedaří nastartovat delší vítězná série?
Je to v kontextu celého podzimu. V momentě, kdy se nám něco povede, uděláme nějaký výsledek, tak vzápětí o body přijdeme. Ať už to bylo v Jablonci, v Teplicích nebo s Budějovicemi. Pro atmosféru a sebedůvěru je důležité, abychom měli dva až tři vítězné zápasy v řadě. Mužstvo to cítí a odrazí se to v tréninku i v zápasech. Pro týmovou chemii je každé vítězství strašně důležité. Z tohoto pohledu je to samozřejmě problém, který je zásadní zejména z bodového hlediska. Bodů máme málo a představovali jsme si, že předvánoční období začneme vítězným zápasem a budeme v tom pokračovat i v těch zbývajících.
Proč nedostal příležitost Martin Hašek?
Bylo to naše rozhodnutí na základě předchozích zápasů i s ohledem na tento zápas do plné obrany. Náš předpoklad byl talkový, že si Trávník, Mandjeck a Kanga poradí líp. Martin je spíš hráč nahoru dolu. Je dobře připraven a v tomto ohledu hodně pomáhá. Volba typologie hráčů byla s ohledem na charakter hry, který jsme očekávali. Proto jsme zvolili tyto hráče.
V Jablonci vás srazil gól na 2:1, tentokrát jste hráli výrazně lépe za stavu 1:2. Jak si vysvětlujete nekonzistenci v chování týmu?
I Tomáš Rosický to zmiňoval v rozhovoru. My to vnímáme. Konzistence je z mého pohledu odvislá od týmové zkušenosti. Týmová chemie, fungující vazby, lídři. V rámci čtyřměsíční tvorby týmu tam ještě nejsou dostatečně pevné vazby. I mládí týmu, byť dnes jsme sestavu trochu postaršili, může hrát určitou roli v tom, že konzistence není taková a hodně nás ovlivňuje výsledek. Samozřejmě, tentokrát bych to přičítal tomu, že jsme k hráčům za stavu 1:2 docela důrazně promluvili o poločase. Hráči na to zareagovali dobře. K druhému poločasu nemůžu mít výhrady, ale bohužel ty dvě branky nestačily. Nakonec to bohužel pro nás skončilo ziskem jen jednoho bodu. Takže nevím, jestli v tom hledat propojenost. Takovéto dílčí vysvětlení pro to mám já.

Další novinky