Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži A

Sparta deklasovala Plzeň 4:0!

Důležitá výhra a Hložek nejmladším střelcem historie ligy!

Sdílet

Dlouho očekávaný šlágr FORTUNA:LIGY byl jasně v režii Sparty, která porazila bezzubou Plzeň jasně a zaslouženě 4:0! Adam Hložek se stal nejmladším střelcem historie ligy a také Michal Sáček se poprvé radoval z gólu v nejvyšší soutěži.
Trenér Zdeněk Ščasný udělal oproti utkání v Liberci v základní sestavě čtyři změny. Na pravém kraji obrany nastoupil místo zraněného Zahustela Alex Chipciu, na stoperu místo Plechatého vyběhl Lukáš Štetina, v záložní řadě Karlssona nahradil Guélor Kanga a na hrotu útoku operoval namísto Drchala Benjamin Tetteh.
První šanci zápasu měla Plzeň. Joel Kayamba vypálil z hranice vápna nad naši branku. V 10. minutě nacentroval z pravé strany do vápna Guélor Kanga. Na míč si naskočil Adam Hložek a hlavou nás poslal do vedení. Šestnáctiletý Hložek se stal nejmladším střelcem v historii ligy, když o tři dny překonal rekord Tomáše Pilíka!
O chvíli později musel střídat zraněný obránce Viktorie Radim Řezník, kterého nahradil Milan Havel. Ve 25. minutě Kovařík nacentroval do vápna na Joela Kayambu, který vypálil a naštěstí minul Nitovu branku.
Za tři minuty fauloval Pačinda ve vápně Sáčka a rozhodčí nařídil penaltu. Míč si vzal Guélor Kanga, který si počkal na pohyb Hrušky, ten si vybral levý roh své branky a Kanga poslal míč na duhou stranu – 2:0 pro Spartu!
V závěru první půle vypálil aktivní Adam Hložek z 20 metrů. Jeho střelu ale dokázal zkrotit Aleš Hruška. Do kabin se tak šlo za stavu 2:0 pro Spartu.
Na začátku druhého dějství šel sám na Hrušku Benjamin Tetteh, bohužel ale gólmana Plzně nepřekonal! O chvíli později zahrával přímý kop Dočkal, našel samotného Costu, který ale překopl bránu.
V 68. minutě Kanga nacentroval do vápna na Matěje Hanouska, ten přihrál Michalu Sáčkovi, který střelou na vzdálenější tyč zvýšil už na 3:0! Také pro Michala Sáčka šlo o první ligový gól.
V 75. minutě Costa hlavičkoval po Dočkalově centru, jeho pokus ale Hruška zneškodnil. Kvůli nepokojům v sektoru hostů musela zasahovat 10 minut před koncem policie, rozhodčí přerušil zápas a odvedl hráče do kabin. Pořádkové jednotky následně sektor vyklidili. Po zhruba deseti minutách zápas pokračoval. Mezitím vypršela řádná hrací doba a sudí nastavil 11 minut.
V závěru zápasu byl po druhé žluté kartě vyloučen Kovařík. V závěru ještě dorazil Viktorii Matěj Pukrab. Sparta zaslouženě porazila Plzeň 4:0!
1 / 124
AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 4:0 (2:0)
Branky: 10. Hložek, 29. Kanga (pen.), 68. Sáček, 90 + 10 Pulkrab. ŽK: Kanga, Kadlec – Kovařík, Chorý. ČK: Kovařík. Rozhodčí: Pechanec – Pospíšil, Dobrovolný. Diváci: 16110.
Sparta: Nita – Chipciu, Štetina, Costa, Hanousek – Dočkal, Frýdek, Kanga (90. +3 Kadlec), Sáček, Hložek (81. Karlsson) – Tetteh (70. Pulkrab).
Plzeň: Hruška – Řezník (12. Havel), Hubník, Pernica, Limberský – Kayamba (59. Hořava), Procházka, Pačinda, Hrošovský, Kovařík – Chorý (73. Beauguel).

Další novinky