Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

ReportážeMuži A

Tři góly za poločas

Sparťané v Zápase cti porazili Jablonec 3:0

Sdílet

Zápas cti otevřel už ve 12. minutě svou šestou ligovou brankou v sezoně Jan Kuchta, kterého o pět minut později napodobil Lukáš Haraslín. Třetí přesnou trefu přidal Angelo Preciado, který se tak poprvé ve sparťanském dresu zapsal mezi střelce. Přestože svěřenci Briana Priskeho dohrávali závěrečnou půlhodinu v početní nevýhodě, zvládli utkání dovést do vítězného konce.
Utkání 18. ligového kola na Letné bylo zápasem cti a neslo se v duchu sparťanské spolupráce s Armádou České republiky. Do utkání nemohl naskočit kvůli zranění Asger Sørensen, základní sestava tak vypadala následovně: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen, Laci, Ryneš – Haraslín, Kuchta, Birmančević.
Těsně před výkopem jsme byli svědky grandiózního přeletu vrtulníků nad epet ARENOU, čímž celý Zápas cti symbolicky zahájily. Hned v první minutě nebezpečně pálil ze střední vzdálenosti Veljko Birmančević, jeho dělovka těsně minula pravou tyč a tribunami to jen zahučelo. O čtyři minuty později naservíroval Lukáš Haraslín gólovou příležitost Qazimovi Lacimu, jeho pokus však pro změnu mířil vedle levé tyče.
Ve 12. minutě se už domácí snažení vydařilo, nádhernou průnikovku Kaana Kairinena si našel Jan Kuchta a uklidil balón za Hanuše – 1:0! Pět minut na to vyslal Birmančević do úprku po pravém křídle Preciada, který dlouhým pasem následně přenesl hru na druhou stranu, kde si Lukáš Haraslín nejprve sklepl balón do protipohybu obránce a pak jej poslal do stejných míst jako chvíli před ním Kuchta – 2:0!
Jablonečtí horko těžko zastavovali rozjetý sparťanský tank a ve 24. minutě, kdy se po skrumáži ve vápně nejlépe zorientoval Angelo Preciado, prohrávali už o tři branky. Pro kolumbijského beka tato akce znamenala první střelecký zápis za Spartu. Po půl hodině hry se poprvé osmělili hosté, se samostatným únikem Elandiho si však s ledovým klidem poradil Peter Vindahl.
V 58. minutě zastavil Martin Vitík unikajícího jabloneckého útočníka, za což viděl sparťanský stoper nejprve žlutou a následně po konzultaci s VARem červenou kartu. Na změnu počtu hráčů na hřišti reagoval Brian Priske střídáním, do hry se dostal Adam Karabec s Lukášem Sadílkem. V 73. minutě připravil trenérský štáb další personální změny, prostor na závěrečnou dvaceti minutovku dostali Václav Sejk a Jakub Pešek.
V 80. minutě prošel Adam Karabec jabloneckou obranou jako chleba máslem, s jeho následnou střelou si ale Hanuš poradil. Čtyři minuty na to vystřídal Jaroslav Zelený Matěje Ryneše. Více už se v Zápase cti nestalo, a sparťané tak zapisují další tři body do ligové tabulky.
1 / 193
AC Sparta Praha – FK Jablonec 3:0 (3:0)
Góly: 12. Kuchta, 17. Haraslín, 24. Preciado ŽK.: 63. Laci – 39. Elandi, 70. Kratochvíl. ČK: 58. Vitík. Rozhodčí: O. Pechanec - P. Caletka, M. Podaný (P. Hocek) | VAR: J. Všetečka | AVAR: J. Váňa. Návštěva: 16 111.
Sestava Sparty: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen (65. Sadílek), Laci, Ryneš (84. Zelený) – Haraslín (73. Pešek), Kuchta (73. Sejk), Birmančević (65. Karabec).
Sestava Jablonce: Hanuš – Štěpánek (87. Slávik), Tekijaški, Hurtado (74. Velich) – Černák, Kratochvíl, Hübschman (68. Houska), Čanturišvili – Krulich (46. Jovović), Martinec, Alégué (87. Náprstek).

Další novinky