Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Václav Kotal byl jednoznačnou volbou

Tomáš Rosický na tiskové konferenci

Sdílet

Sportovní ředitel ACS Tomáš Rosický před novináři hovořil o změně trenéra A-týmu, o Václavu Kotalovi nebo Václavu Kadlecovi, který ukončil profesionální kariéru. Na videu najdete záznam celé tiskové konference.

TISKOVKA | Čupr, Rosický a Kotal před Olomoucí

Změna trenéra
Do zápasu s Libercem neměl trenér žádné ultimátum, že bude odvolán. Už výsledky ze soustředění ve Španělsku pro nás ale byly zdviženým prstem. O změně trenéra jsme se ale vůbec nebavili. Zápas s Libercem byl ale pro nás šok. Vůbec jsem tam neviděl organizovaný tým, který se bude prát za rudý dres, jak jsem zmiňoval. Po zápase jsme s Františkem Čuprem zahájili intenzivní debaty, jak se mužstvo vyvíjí. Nebylo to pro nás jednoduché rozhodnutí. Řešili jsme to celý víkend i v pondělí. V pondělí večer jsme se potkali s trenérem Kotalem. Když jsme rozhodnutí o změně udělali, tak jsem volal Václavu Jílkovi, že se s ním ráno chceme potkat a že řešíme jeho pozici. On to už věděl od neděle, kdy jsme o tom s ním mluvili.
Příčiny neúspěšné spolupráce
Těch příčin je samozřejmě víc. Když to shrnu, Sparta je pro mě o rozvoji, růstu a o vítězstvích. Po devíti měsících tam není ani jedno. Když Vašek Jílek končil, tak jsem zmiňoval v tiskové zprávě, že je velice dobrý trenér. Bohužel jeho mise ve Spartě nebyla úspěšná. Zodpovědnost za výběr trenéra Jílka jde samozřejmě na moje bedra. To je jasné.
Trenérská práce je vždy o tom, jak dokážete týmu vtisknout své představy. Nechci se pouštět do toho, kdo má jaké silné a slabé stránky. To máme všichni. Je to ale i o sebevědomí hráčů a o emocích. Když se podíváte na zápas s Libercem, bylo to bez emocí z naší strany. To byl největší alarm. Jakmile v týmu nejsou emoce, tak to není dobře. Co se týká budování sebevědomí, tak to je jednoznačně trenérská práce.
Odvolání trenéra po prvním zápase
Před Libercem jsme trenérskou roli vůbec neřešili. Věděli jsme, že problémy máme. Situace nebyla jednoduchá ani pro trenéra Jílka, když tým přebíral. Proto bylo důležité, aby měl čas a přípravu absolvoval. Jeho trenérská role nebyla v ohrožení. V součtu herního soustředění a neděle ale tým prohrál čtyřikrát po sobě. To, co bylo v naší hře na podzim, už tam vidět nebylo. Přestali jsme dávat góly a s Libercem jsme si vytvořili strašně málo šancí.
Václav Kotal
Už když pak Kotal přicházel, jsme měli nové nastavení A-týmu s B-týmem, kdy jsme chtěli propojit áčko s béčkem. Nově béčko spadalo pode mě a pod A-tým. Chtěli jsme silné trenéry v áčku i béčku. Byli jsme nadšení, že pan Kotal, silná osobnost a velký stratég, vzal béčko. Má za sebou historii, zkušenosti v práci s mladými hráči. Tím jsme věděli, že v něm máme materiál pro první tým. Když padlo rozhodnutí o odvolání Václava Jílka, tak to pro nás byla jednoznačná volba.
Transfery
Je nepravděpodobné, že by ještě někdo přišel. Bavili jsme se i s trenérem Kotalem o všech možných variantách. Dospěli jsme ale k tomu, že zůstaneme ve stejném složení.
Václav Kadlec
Je to straně smutná zpráva nejen pro Vaška, ale i pro náš klub. Tím, že je to hodně čerstvé, jsme se o budoucnosti nebavili. Vašek Kadlec se s tím musí sám vyrovnat. Byl to kluk, který fotbal miloval a nadále miluje. Situace pro něj není jednoduchá. Dveře na Spartě bude mít vždycky otevřené.

Další novinky