Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Vyhrálo šťastnější mužstvo

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře nad Boleslaví

Sdílet

Sparta má za sebou vybojované vítězství nad Mladou Boleslaví. Utkání hodnotil pro Sparta TV i na tiskové konferenci trenér Sparty Pavel Vrba.

VRBA | Vyhrálo šťastnější mužstvo

Trenére, dá se mluvit o šťastném vítězství?
Máte zápasy, kdy neproměníte šance a máte spousty situací, kdy můžete být úspěšní a nejste. Dneska se to obrátilo, měli jsme štěstí. Nita nás zachraňoval i ve spolupráci s některými hráči. V závětu se k nám přiklonilo štěstí. Mladá Boleslav měla za stavu 0:0 minimálně dvě situace, kdy výsledek mohl být úplně opačný.
Jak těžké je přepnout z Evropy?
Určitě to má nějaký vliv. Netvrdím, že ne. Ve čtvrtek jsme odehráli úžasný zápas s Lyonem. Bylo to trochu jiné. Mladá Boleslavi na nás byla výborně připravená. Měla na to celý týden. Je ale pravda, že jsme si s tím měli poradit trochu líp. Chci vyzdvihnout výkon Mladé Boleslavi. Hrála tu velice dobře, byla trpělivá a v závěru měla šance, aby zápas vyhrála. Měli jsme štětí, že se nám podařily střídání. Pomohli nám hráči, kteří přišli na plac. V posledních minutách se štěstí přiklonilo na naši stranu. Ve finální fázi jsme byli dostatečně důrazní a zápas rozhodli.
Je to o to cennější vítězství, že jste ho urvali v poslední minutě?
Pro nás jsou to důležité tři body, to si řekněme na rovinu. Plzeň stále vyhrává a Slavie sice teď ztratila, ale já si myslím, že tato trojice bude bojovat o nejvyšší příčky. Pro nás bylo důležité, abychom byli v kontaktu s Plzní a dostali se do situace, že Sparta a Slavia budou honit Plzeň.
Jak se vám líbil Adam Hložek?
Hložek byl náš nejlepší hráč do ofenzivy. Předvedl spoustu průnikových akcí, dynamiky a rychlosti. V předfinální fázi mohl dát třeba někdy nahrávku dřív a mohl být v té situaci přesnější, ale Adam byl do ofenzivy náš nejlepší hráč.
Zvažoval jste, že sáhnete do středu pole dřív?
My jsme teď měli zápasů víc, tak jsme do toho zasahovali. Chtěli jsme pošetřit Sáčka. Ve čtvrtek odehrál velice těžké utkání. Čeká nás zase blok pohár, liga. Láďa Krejčí se necítil stoprocentně fit, tak jsme nešli do rizika. To jsou věci, které nás brzdí. Láďa Krejčí i Sáček patří do užšího kádru, mohli tedy v zápase být. Já si myslím, že kdybychom byli trochu přesnější a trpělivější, zápas mohl být z naší strany ve větší pohodě. Mohli jsme být v některých částech utkání klidnější a možná bychom se dostali do šancí dřív. To se týká ale i Boleslavi. Měli jsme proste víc štěstí v závěru.
Je Matěj Pulkrab příkladem toho, jak využít pět minut na hřišti?
Jsem rád, že i když nastupoval jen na krátkou dobu, přesto byl ve velkém vápně strašně důležitý. Vytvořil prostor Hložkovi, který zápas rozhodl. Nebýt Pulkraba, šanci bychom neměli a Adam by se do situace nedostal.
Máte zprávy ohledně zdravotního stavu Ondřeje Čelůstky?
Žádné zprávy zatím nemáme.
Jak jste viděl situaci, kdy sudí přezkoumával u videa faul Dočkala? Neměl obdržet červenou kartu?
V tom případě by měla být červená karta ještě před tím i pro Mladou Boleslav. Matějovský dojel Čelůstku. Neviděl jsem v těch zákrocích rozdíl. Pokud měl Matějovský dostat červenou kartu, v tom případě i Dočkal. Pokud dostal Matějovský žlutou, Dočkal taky žlutou. Zákroky byly úplně stejné. Rozhodčí to stejně posoudil.
Chválil jste Nitu. Nečekáte ale od něj urychlení rozehrávky?
Ve spoustě situací jsme mohli udělat lepší nabídku po zisku míče. Pokud Florin držel balon, nabídka měla být větší, než byla. Z tohoto pohledu to mohlo být co se týká zakládání útoků rychlejší, abychom obranu soupeře překvapili. My jsme byli pomalí a Mladá Boleslav se stačila zformovat. My jsme často dobývali jejich dobře zorganizovaný defenzivní prostor.

Další novinky