Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

RozhovoryU-11

Kluci dělají veliké kroky kupředu

Rozhovor s hlavním trenérem

Sdílet

Kategorie U11 si v podzimní části vícekrát změřila síly s o rok staršími soupeři, což platilo jak v lize, tak v přípravných zápasech. Toto období bylo bohaté i na turnaje. Přečtěte si o první polovině sezony tohoto týmu a také rozhovor s hlavním trenérem.
Filip Kracík, který v minulém soutěžním ročníku působil jako asistent při U12, se před sezonou stal trenérem U11. Se svým týmem se poprvé setkal poslední červencový den a během přípravy s ním absolvoval čtyřdenní soustředění v Nymburku, kterého se zúčastnila i naše dvanáctka. Jedenáctka sice nehrává soutěž své věkové kategorie, ale často nastupovala v České lize žáků U12 proti o rok starším soupeřům. Podobně to fungovalo i v přípravných kláních, kde nás často prověřovaly týmy U12.
Program mužstva vyplňovaly turnaje, kterých bylo v první polovině třináct. Vítězně přitom naši kluci odcházeli z akce v Mostě, Fair Play Cupu, které doplňovalo prvenství na kvalitně obsazeném Legia Cupu. Medaile získali i na turnajích v Röslau (2. místo) a Znojmě (3. místo). Druhá příčka v kvalifikaci PLANEO Cupu znamenala zisk místenky na finálový turnaj. Kromě toho se zúčastnili těchto turnajů: Říčany (5. místo), Lipsko (5. místo), Ostrava (5. místo), Töpen (6. místo), Gilching (7. místo), Kroměříž (9. místo), Pardubice (pořadí se nevyhlašovalo).
Více o první polovině sezony nám v rozhovoru prozradil trenér Filip Kracík.
Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Podzim musím hodnotit velmi pozitivně, a to hlavně díky tomu, jaká parta se v tomto ročníku sešla. Společně jsme nastavili náročné prostředí a kluci individuálně dělají veliké kroky kupředu. Po přechodu na formát 7+1 jsme se hodně zaměřili na týmový herní projev a kluci se na větší hřiště adaptovali velmi rychle. Co mi ale dělá největší radost je, s jakou chutí a mentalitou hráči přistupují ke každému tréninku. Vůle se neustále zlepšovat je opravdu příkladná. Mohl bych tu vypíchnout i negativa, to si ale myslím, že aktuálně není na místě a na všech slabých stránkách poctivě pracujeme hned od začátku zimní přípravy.
Mnoho akcí, na kterých jste se představili, bylo proti o rok starším soupeřům. Co klukům tyto konfrontace dávají?
Každý zápas proti staršímu soupeři, ať je to proti komukoliv, je velmi náročný, ale pro nás se v těchto soubojích nic nemění, protože se chceme prezentovat pořád stejně. Většina protihráčů je o hlavu vyšší, taktické vnímání už u některých týmů je taky na nějaké úrovni a v neposlední řadě je většina protihráčů dobře vybavena silově a rychlostně. Neřekl bych však, že by to pro kluky bylo něco nového, protože v nižších kategoriích proti starším týmům nastupovali taky. Kluci moc dobře vědí, že pokud chtějí starší týmy porážet, musí se jim vyrovnat hlavně v osobních soubojích, protože dovednostně a herně bychom na tom měli být lépe.
Který zápas/akci byste vyzvedl a proč?
Vyzdvihnul bych asi čtyři akce. Srpnové prvenství na Fair Play Cupu. Výborné herní i výsledkové představení v obrovské konkurenci prišlo na turnaji v Lipsku. Nemohu nezmínit vyhrané derby na půdě Slavie v České lize žáků, protože tento zápas kvalitou přesahoval kategorii U11. Třešničkou na dortu bylo suverénní vítězství na Legia Cupu, které si kluci opravdu zasloužili a moc jsme si ho společně užili.
S čím jste byl spokojen na podzim?
To jsem zčásti zmínil už úvodu rozhovoru. Spokojen jsem byl s celkovým vývojem u hráčů, který věřím, že jde správným směrem. Mně jako trenérovi ale vždy dělá největší radost, když se kluci těší na každý trénink, ten pak na 100 % odmakají, a to je největší záruka toho, že se mohou zlepšovat.
Na čem je třeba zapracovat směrem k jaru?
Chceme hráče rozvíjet tak, aby byli co nejkomplexnější. Osvojovat a zdokonalovat v hráčovi silné stránky, ale pracovat i na nedostatcích. Kdybych měl ale konkrétně jmenovat, tak se musíme zaměřit na naše chování na útočné polovině hřiště, ať už v přečíslení, vyrovnaném počtu nebo podčíslení. Chceme, aby kluci na útočné polovině hráli více bez míče a vytvářeli spoluhráčům neustálé přečíslení v těžišti hry.
Jaký vás čeká nejbližší program?
Od ledna do března, vyjma jedné akce v Budapešti, v podstatě nevytáhneme paty ze Strahova a odehrajeme spousty utkání v nafukovačce. Budeme se snažit zdokonalovat náš herní systém ve formátu 7+1 a rozvíjet hráče proti kvalitním soupeřům. Nastoupíme proti starším týmům, ale i top mužstvům v našem ročníku – Slavie, Brno, Baník. V únoru nás čeká zmíněné vytížení v Budapešti, kde se utkáme s domácím MTK a Lokomotivou Záhřeb.

Další novinky