Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Čtyři posily

Představení Bartoňové, Matouškové, Vršatové a I. Martínkové

Sdílet

Od prvního dne přípravy začaly s ženským A-týmem trénovat hned čtyři nové hráčky. Ve všech případech jde však vlastně o staronové tváře, protože již mají sparťanskou minulost. Seznamte se s letními posilami Evou Bartoňovou, Gabrielou Matouškovou, Sárou Vršatovou a Irenou Martínkovou.
Eva Bartoňová 
Nejlepší česká krajní obránkyně. Je dobře technicky vybavená, silná na míči, oplývá přehledem ve hře. V posledních pěti ročnících ankety Fotbalistka roku byla pokaždé v TOP6, jejím dosavadním maximem je druhé místo z roku 2017. Ve Spartě již působila v letech 2009-2016. Poté odešla do konkurenční Slavie. Poslední dvě sezony strávila v italské Serii A v dresu Interu Milán. Patří do základní sestavy národního týmu, kde má odehráno 64 zápasů.  
Gabriela Matoušková 
Ofenzivní křídelní hráčka, její přední stránkou je fyzická připravenost a rychlost, však je také bývalou atletkou. Sparťanské 4-3-3 by jí mělo ideálně sedět. I ona přichází ze Serie A, z jihoitalského Bari, kde strávila jednu sezonu. Před intermezzem na Apeninském poloostrově hrála v letech 2014-2020 za ACS. Ještě předtím byla nejlepší střelkyní střížkovské Bohemky, ligu prvně okusila na Slovácku. Také patří do české reprezentace.  
Sára Vršatová 
Do Sparty přestoupila z Teplic v roce 2010. Za českou ženskou reprezentaci již ve svých 16 letech chytala kvalifikaci na EURO 2013. Zachytala si Ligu mistryň proti Sarajevu, Curychu či Gintře. Kariéru měla dobře našláplou, ale v září 2016 si poranila vazy v koleni a od té doby již sparťanskou jedničkou nebyla. Nejprve šla hostovat do Hradce Králové, v létě 2019 odešla do druholigového FC Praha (bývalí Bohemians), kde pravidelně nastupovala. Nyní se do Sparty vrací, připojí se k brankářkám A-týmu Sloupové, Vaníčkové a Pivoňkové. Stále ještě může hodně dokázat, je jí teprve pětadvacet. Kromě hráčské kariéry plní funkci technické vedoucí v reprezentaci WU19.  
Irena Martínková 
Ještě nechce končit, fotbal ji stále baví. Patřila mezi přední české hráčky a byla stabilní členkou české reprezentace, kde jí patří čtvrtá příčka historické tabulky fotbalistek s nejvíce starty (76). Její kariéra je spjatá především se Spartou, v letech 2013 a 2014 nastupovala ve švédském Örebro. V roce 2016 se jí narodil syn Luboš. Poté se k fotbalu dokázala vrátit, ale trápilo ji zdraví, takže toho více promarodila než odehrála. Ve čtyřiatřiceti jde nyní s týmem do letní přípravy, ukázat, že může být platnou hráčkou. Podobně jako sestra Lucie je velkou bojovnicí.  

Další novinky