Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Dušan Žovinec slaví 60. narozeniny

Na Spartě působí již 30 let

Sdílet

Současný manažer ženského úseku na Spartě – Dušan Žovinec – se narodil přesně před 60 lety: 9. 9. 1958.
Dušan Žovinec je velmi zapáleným stoupencem ženského fotbalu, za dobu svého působení se neustále zasazuje o zlepšení jeho podmínek.
Jako aktivní hráč nastupoval např. za Tempo Praha, Braník či Duklu Prešov. Legenda praví, že má odkopáno několik sezón také v portugalské lize.

K fotbalistkám Sparty nastoupil jako trenér v roce 1988, jen o rok později také převzal ženský národní tým. Od vzniku samostatné ČR až do sezóny 2001/02 získal devět mistrovských titulů v řadě. Další nepřetržitou sérii titulů rozjel od sezóny 2004/05 do ročníku 2011/12. Poté se přesunul do manažerské role a na lavičku Sparty po něm usedl jeho bratr Luboš.

Reprezentaci dvakrát dovedl do baráže o účast na mistrovství Evropy, v obou případech však nakonec postoupila Itálie. V letech 2011-2012 působil na FAČR jako ředitel logistiky. V loňském roce se stal laureátem ceny Dr. Václava Jíry za celoživotní snahu o rozvoj fotbalu.

Je ženatý. Dcera Vendula (21) se věnuje tenisu, začátkem září ovládla turnaj ITF v Říčanech. Syn Dušan (25) hraje lední hokej za Frýdek-Místek.

Dušanu Žovincovi k narozeninám přejí tři dlouholeté spolupracovnice Iva Mocová, Eva Haniaková a Hana Výmolová.

Iva Mocová

"Nazdárek Dušane, z celého srdce Ti blahopřeji ke tvým 60. narozeninám. Když se nad tím vším zamyslím, tak to spolu táhnem už nějaký ten pátek... Jak dlouho? Je to skoro 15 let. Znám tě velice dobře už jako trenéra nebo člověka. Děkuji Ti za šanci, kterou si mně dal, když sis mě přivedl do Sparty... A ty roky letí, že už neběhám po hřisti, ale rozdávám radost v tvém řemesle. Doufám, že nám ta naše spolupráce ještě dlouho vydrží a bude nám to klapat stejně tak dobře jako doteď. A poslední připomínka: odteď se můžeš zcela bezstarostně vymlouvat na svá bolavá záda, kolena či kyčle. Krásné narozeniny Ti přeje Méďa."
Eva Haniaková

"Ahoj Dušane, je rok 2018 a zjistila jsem, že máme společné 30leté sportovní manželství. V roce 1988 jsi přišel jako mladý nezkušený trenér do ženského fotbalu v konkurenčním týmu Sparty. Další naše setkání bylo v reprezentaci, kde jsi se na mně, jako zkušené hráčce, učil trenérskému umění. Potěšila mě i nabídka u reprezentace žen, kde jsem byla tvojí asistentkou. A konečně v roce 2002 jsi mě přesvědčil k trénování děvčat Sparty. Bohužel na tobě vidím, že i já asi nejsem nejmladší. Proto ti přeji, abychom ještě dlouho mohli spolupracovat a mít možnost vychovat další fotbalistky pro Spartu. Zdraví, elán (i když už často zapomínáš důležité věci), radost z rodiny. Mám tě ráda :-)"
Hana Výmolová

"Dušana jsem potkala poprvé v roce 1993, když mne donominoval k reprezentačnímu přátelskému dvojutkání proti Slovensku v Hluku. I přesto, že jsem v té době působila na Moravě, začala se rozvíjet naše spolupráce. Do Sparty mne Dušan přivedl v roce 2013 a od té doby spolupracujeme na denní bázi. Dušana bylo a je všude plno, je nesmírně aktivní a pro ženský fotbal udělá vše. Můj obdiv a respekt má Dušan za to, že ač je šéfem Sparty, která má nespočet úspěchů na svém kontě, nikdy nepřestává být člověkem s pokorou, empatií a nyní s přibývajícím věkem i nadhledem. :-) Dušan je určitě legendou v ženském fotbale. Milý Dušane, dovol mi, abych Ti k Tvému jubileu popřála hodně zdraví, hodně štěstí a elánu do další práce, také rodinnou pohodu a trošku odpočinku. Těším se na další spolupráci s Tebou.”
1 / 3

Další novinky