Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Hráči jdou výkonnostně nahoru

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta podruhé za sebou vyhrála doma 4:0. Po Karviné porazila čtyřgólovým rozdílem také Bohemku. Utkání s Klokany zhodnotil trenér Václav Jílek.

TISKOVKA | Jílek po výhře nad Bohemians

Dali jste čtyři góly. Dozadu jste ale měli problémy. V Teplicích to bylo skoro naopak. Čím si to vysvětlujete?
Vysvětlení je podle mého názoru jednoduché. Za stavu 1:0 bylo deset až patnáct minut celkem v pořádku. Pak jsme ale ztratili organizaci hry, lehkovážně jsme opouštěli prostory a soupeř toho využíval v podobě rychlého Vodháněla. Ten nám v prvním poločase dělal velké problémy. Stejně tak z pravé strany soupeř jednoduše obešel Martina Frýdka. Byla to organizace hry v defenzivě, kdy jsme nebyli kompaktní, byli jsme málo agresivní v dostupování, měli jsme tam velké prostory mezi řadami a soupeř toho využíval. Musím vyseknout poklonu Milanu Hečovi, který nás v těžkých situacích podržel. Měl tam tři velmi těžké zákroky, které zvládl a udržel nás ve hře. Druhý poločas už byl v tomhle ohledu jiný. Soupeř už se do tolika situací nedostal. Naše organizace ve středu hřiště byla daleko lepší.
Frýdek patřil k nejlepším hráčům dopředu. Z jeho strany ale šly dvě akce soupeře. Přičítáte to souhře s Karlssonem, který není v ideálním rozpoložení?
Pokud ztratíte tlak do hráčů nahoře a dostanou víc prostoru, tak mají víc času, aby si s větším klidem mohli sehrát a rozmyslet útočnou akci. Samozřejmě byl problém v součinnosti s Davidem. Chyběla větší agresivita do hráče s míčem. Potom to má ten hráč složité. Martin měl některé situace vystát a počkat na hráče. My jsme chtěli získat za každou cenu balon a to je pak problém. Šikovní hráči toho jsou schopni využít. Ano, u Davida tam snaha byla. To mu nemůžeme upřít, ale očekáváme daleko víc kvality do ofenzivní i defenzivní složky.
Bylo to směrem dopředu to, co byste chtěl od týmu vidět?
Z pohledu produktivity hlavně v prvním poločase to bylo vynikající. Dali jsme dvě branky a to nám hodně pomohlo. Z celkového pohledu v ofenzivě si myslím, že jsme ve většině zápasů hráli pomalu. Někdy to pak vypadá, že si nevíme rady. Rychlost je určující faktor a věc, na kterou budeme apelovat.  Na druhou stranu Adam Hložek do ofenzivy odehrál velmi kvalitní zápas. I součinnost středových hráčů ve druhém poločas byla daleko lepší. Na můj vkus bychom měli lépe kontrolovat pasáž od 60. minuty. Dáme třetí branku, a přesto se hrálo hodně nahoru dolu. Měli bychom být schopni lépe kontrolovat balon a nepouštět soupeře do přímého ohrožení branky.
Michal Trávník se na úkor produktivity obětoval pro tým a hraje dole. Je to role, která je pro něj ideální?
On je v pozici, která mu není úplně vlastní. Operuje v nejnižší pozici středových hráčů. Důvod je jednoduchý. Vypadli Krejčí i Mandjeck a chybí nám klasická šestka. Přínos a práce, kterou Michal odvádí pro tým, je výborná. Je vidět, že se postupně adaptoval, nemá výpadky a drží si postupně vysokou výkonnost. Je to pevný bod sestavy a pro nás dobré zjištění. Zároveň víme, že je použitelný i do vyšší pozice. Univerzalita hráče je pro nás dobré zjištění.
Opakovaně jste si ověřili, že jste schopni dát čtyři góly i hrát dobře dozadu. Čím to, že se to nedaří oboje dohromady?
Je to zásadní věc pro úspěch v každém utkání. Defenziva a produktivita. Je to dennodenní práce v tréninku. V některých zápasech to vypadalo dobře. V určité pasáži měla ale Bohemka tři brankové situace. Musíme se vrátit k principům chování po ztrátě míče a vyplňování prostor. Tam jsme nebyli dobří. Znovu opakuji, že i díky neefektivitě Bohemky jsme v poločase měli dvougólové vedení. Nevidím jinou cestu než ty věci opakovat. Je vidět, že i v ofenzivě se začíná dařit a potom sklouzneme ke stereotypům, pomalé hře, málo točíme. Mohli bychom také být nebezpečnější. Je to dlouhodobá věc. Potřebujeme, abychom hráče co nejvíc ovlivnili a byli to schopni realizovat na hřišti.
Jak se díváte na působení Davida Lischky?
Jsem s ním nad míru spokojený. Když si vezmu, čím si prošel a jak krátce je v tréninkovém procesu. Po první reprezentační pauze do toho skočil. Už nebylo zbytí. První zápas střídal a pak dohrával hodně vyčerpaný. Dodneška není, co se týče fyzického potenciálu, připraven ze sta procent. Je ale vidět, že se chová obezřetně v nebezpečných situacích. Má obrovský přínos v sebevědomí. Dvakrát až třikrát vyveze přes hráče. To týmu ohromně pomůže. Klobouk dolů, je to skvělý kluk. Výborně zapadl do party a týmu to vrací. Jsem za to strašně rád, myslím ale, že jeho potenciál je ještě vyšší a David půjde pomaličku nahoru.
Semih Kaya prožívá nejlepší období ve Spartě. Čemu to přičítáte?
Je to ta opakovanost a trvalost. Dostává příležitosti. Ne všechny zápasy, ve kterých nastoupil, byly stoprocentní. Dodneška se nevyvaruje jedné až dvěma situacím v utkání, které nejsou ideální. Na druhou stranu má pevnost a dynamiku v osobních soubojích. První míče sbírá ze vzduchu a tím nám hodně pomáhá. Má ale rezervy ve výstavbě. V zakládání útočných akcí máme rezervy. Co se Semiha týče, je to z mého pohledu ta opakovatelnost zápasů. Stoperská dvojice spolu hraje několikátý zápas a myslím si, že to oběma nejvíc pomáhá.
Není škoda, že Sáček, který má ohromný tah na branku hraje na pozici pravého beka a ne ve středu?
Není to o tom, kde komu bude Sáček sedět. Je to o tom, jaká je momentální potřeba. Andreas nebyl zdravotně v pořádku. Michal měl v postu pravého obránce vzestupnou tendenci a zápasy odehrál velmi dobře. Máte ale pravdu, že oproti středním halvům má devízu ve zrychlení hry. My z něj nechceme prvoplánově a definitivně dělat pravého obránce. Pořád tam máme myšlenku, že ho můžeme uvolnit pro střed hřiště. V momentě, kdy ale usoudíme, že má z pozice pravého obránce větší přínos pro tým, bude možná hrát v této pozici.
Cítíte, že se sestava stabilizovala a projevuje se to na hráčích?
Hráči opakovaně dostávají příležitost a jdou výkonnostně nahoru. Třeba u Michala Trávníka vidím jednoznačný vzestup výkonnosti, sebevědomí a kvality hry. Že utkání odpracuje, je u něj víceméně samozřejmost. Patří k hráčům, kteří vždy odevzdají maximum. V prvních zápasech jsme měli problém se způsobem řešení a kvalitou. Řekl bych, že v momentě, kdy zbyli tři střední záložníci, a dostal příležitost, tak na sebe velmi hlasitě v každém zápase upozornil. Patří teď k pilířům sestavy. To, že hráči hrají, nabírají zkušenosti a sebevědomí, jim pomáhá.

Další novinky