Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryU-9

Kluci jsou nadstandardně šikovní na míči

Rozhovor o podzimu s hlavním trenérem U9

Sdílet

Sparťanská devítka má za sebou podzimní část, ve které zvítězila ve třech ze čtyř turnajů, do kterých nastoupila. Její program kromě toho zaplnily přípravné zápasy a mistrovská utkání. Více o první polovině sezony a rozhovor s trenérem najdete v textu.
Celek před sezonou převzal Adam Novotný, který sem přišel z pozice asistenta v U16. V průběhu podzimu však došlo ke změně na tomto postu a novým hlavním trenérem kategorie se stal Marek Nezbeda. Ten do té doby zastával funkci asistenta u týmu U10.
Letní příprava mužstva odstartovala 8. srpna a její součástí bylo pětidenní soustředění v Blšanech, kterého se společně zúčastnily kategorie U7, U8 a U9. Během podzimní části odehráli sparťané několik přípravných utkání, včetně těch proti starším kategoriím. Naši kluci také nastoupili na jedenáct soubojů v domácí ligové soutěži.
Kromě toho je čekaly i turnaje. Na třech z nich se kluci rozdělili na dvě party. V Českých Budějovicích z toho bylo 1. a 7. místo, ve Velkých Kostolanech 2. a 7. příčka, které doplnila akce za účasti 36 týmů v Dolní Bečvě. Tu jsme si podmanili a brali z ní zlaté a stříbrné medaile. Úspěšná turnajová tažení doplnila kvalifikace PLANEO Cupu, kterou jsme prošli bez jediné ztráty, díky čemuž se představíme v jarní finálové fázi.
Více o první polovině sezony nám v rozhovoru prozradil trenér Marek Nezbeda.
Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Těžká otázka na úvod. Kluky jsem převzal na začátku listopadu, tedy po skončení podzimní části. Postupně jsem je poznával hlavně v kabině, trénincích a zápasech. V listopadu jsme odehráli čtyři přípravná utkání a vánoční turnaj Fun fáze. K tomu jsme měli celkem patnáct tréninků, takže to bylo spíše o poznávání se navzájem.
Hráči jinak na podzim odehráli jedenáct mistrovských zápasů, několik přípravných utkání a vyhráli dva dobře obsazené turnaje. Kvalifikovali se i do finálového turnaje PLANEO Cupu, takže určitě lze toto období hodnotit pozitivně. Hodnocení není ale o výsledcích, je to spíše o individuálním rozvoji hráčů, vytvoření vztahu a lásky k fotbalu, přátelství v kabině a nastavení individuálních cílů u každého z kluků.
Tým jste převzal během sezony. Bylo pro vás obtížné naskočit do rozjetého vlaku?
Určitě ano. Bylo to ale spíše z časového hlediska, protože v listopadu a prosinci jsem absolvoval tréninky dvou kategorií (U9+U10) – od pondělí do pátku plus o víkendech zápasy. Rozjezd byl tedy náročný. Od ledna tohoto roku jsem už pouze u U9.
Jak dlouho vám trvalo poznat kluky?
Navázání vzájemné důvěry, vybudování přátelství, kamarádství a zároveň být spravedlivý a umět naslouchat klukům je dlouhodobý proces. Hráče trochu znám z loňské sezony, protože jsem v minulém ročníku působil u kategorie U9 a s tímto týmem jsme současně hráli mistrovské zápasy a společně jsme absolvovali také dvě soustředění.
Potěšila vás možnost přesunout se z asistenta do role hlavního trenéra?
Určitě! S nabídkou jsem sice trochu váhal, ale nakonec jsem se rozhodl k přesunu do U9. Je to pro mě další výzva v trenérské kariéře.
Jak jste s ní zatím spokojen?
Člověk nemůže být nikdy spokojen, to bych sebe ani kluky nikam neposouval a nerozvíjel. Mám rád výzvy, a to je motor do další práce. Spíše bych řekl, že jsem šťastný, protože dělám to, co mě baví a co miluji, tedy fotbal a Spartičku.
Které oblasti vašeho mužstva považujete za silné a na kterých třeba naopak zapracovat?
Nechtěl bych to tady úplně konkretizovat. Přesto však musím poděkovat všem trenérům přede mnou, protože kluci jsou nadstandardně šikovní na míči. V rámci akademie máme karty rozvoje hráčů, kde jasně popisujeme silné a slabé stránky a také potenciál jednotlivých fotbalistů, na kterém se snažíme pracovat a vylepšovat ho.
Jaký vás čeká nejbližší program?
Čekají nás zápasy s Viktorií Plzeň, Jabloncem, Příbramí či Admirou Praha, ale i mezinárodní konfrontace se Spartakem Trnava a Slovanem Bratislava. Na konci března pak máme naplánovaný mezinárodní turnaj v Bruselu.

Další novinky