Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-19

Nejstarší dorost odehrál CEE Cup

Kategorie U19 získala na každoročně skvěle obsazeném CEE cupu 5. místo

Sdílet

V termínu od 25. 7. - 31. 7. probíhal v Praze jeden z nejprestižnějších turnajů určený pro nejstarší dorostenecké kategorie - CEE Cup. Sparťanský tým byl nalosovaný v rámci tohoto turnaje do skupiny "A", společně s týmy Nitry, Sarajeva a Palmeiras.
AC Sparta Praha - FC Nitra
První zápas na turnaji sparťané odehráli proti slovenské Nitře. Sparťané od začátku kontrolovali průběh utkání, ale měli problém se propracovat do výraznější šance. Byla to tak Nitra, kdo si připsal první velkou šanci v zápase, nicméně připravený Pecháček se nenechal prudkou střelou po zemi, ze 20. minuty, zaskočit.
Od té doby všechno dění na hřišti obstarávali naši mladíci, kterým ale v utkání nebylo přáno vstřelit branku. Postupně se v šancích vystřídala většina sparťanských ofenzivních hráčů, jako Patrák, Ryneš, Konopásek či několikrát Hložek, všichni ale bez úspěchu ve formě vstřelené branky. Nejvýraznější šanci na vstřelení vítězné branky měl Hložek, když se v 79. minutě utkání zjevil osamocený na hranici penalty. Jeho pokus ale šel vysoko nad branku velmi dobře chytajícího gólmana Nitry.
Sparťané tak ve svém prvním působením na letošním CEE Cupu remizovali s Nitrou bez branek.
AC Sparta Praha - FC Nitra 0:0 (0:0)
AC Sparta Praha: Pecháček - Čejka, Štětina, Alexandr, Šnajdr - Šimáček, Prokopec, Konopásek, Ryneš - Patrák, Hložek
AC Sparta Praha - FK Sarajevo 
Do svého druhého zápasu na turnaji vstoupili sparťané velice špatně, když hned v první minutě využil Konjalić nedorozumění v obranné řadě a poslal Sarajevo do vedení. Naši mladíci od té doby zvýšili tempo ale výraznější šance na vyrovnání nepřicházela. Produktivitu sparťanů se pokusil ovlivnit trenér Brabec, když ve 25. minutě utkání vystřídal Zemana, jehož nahradil Patrák.
Až na úplném konci poločasu, ve 39. minutě, došlo k výrazné chybě sparťanů v rozehrávce, kterou vystihl útočník Sarajeva Salčin, jenž následně postupoval sám na brankáře Janáčka. Ten si s jeho střelou poradil, nicméně Salčin byl při dorážce faulovaný a z nařízené penalty poslal svůj tým těsně před poločasem do dvoubrankového vedení.
Trenér Erich Brabec sáhl o poločase ke pěti střídáním, když ze hřiště odešli Štětina, Šnajdr, Kolář, Gabriel a Vokřínek. Na jejich místa dorazili Hložek, Konopásek, Čejka, Galashvili a Jonáš. 
Bohužel v 50. minutě opět Slačin využil další chyby v rozehrávce a zvýšil už na 0:3 z pohledu pražanů. Sparťané ale od tohoto okamžiku začali na hřišti jasně dominovat.
V 65. minutě po krásné akci převzal míč Hapal a přesnou ranou k tyči snížil na 1:3. Během 75. minuty převzal míč Hložek, obešel několik protihráčů a tvrdou střelou vykřesal naději pro tým Sparty. V poslední, 80. minutě, utkání pak ze skrumáže před brankou Sarajeva vypadl míč přímo na kopačku Konopáska, který prostřelil vše co mu stálo v cestě a zremizoval tak utkání!
Sparťané tedy v poslední minutě utkání vystřelili remízu v utkání, ve kterém prohrávali již o tři branky. Bod ze zápasu jim navíc dával šanci zabojovat v posledním utkání skupiny o postup do finále CEE Cupu.
AC Sparta Praha - FK Sarajevo 3:3 (0:2)
Branky: 65. Hapal, 75. Hložek, 80. Konopásek - 1. Konjalić, 39. Salčin (p.), 50. Salčin
AC Sparta Praha: Janáček - Szewieczek, Hucek, Štětina (40. Čejka), Šnajdr (40. Konopásek) - Gabriel (40. Jonáš), Šimáček, Vokřínek (40. Hložek), Kolář (40. Galashvili) - Zeman (25. Patrák), Bláha
AC Sparta Praha - SE Palmeiras 
V posledním utkání skupiny sparťané bojovali o účast ve finále, která by jim v případě vítězství neunikla. S tímto vědomím vstoupili naši zástupci do zápasu proti brazilskému protivníkovi.
A sparťanské odhodlání na hřišti bylo patrné z každé akce, když naši hráči měli jasně lepší pohyb, byli důraznější a aktivnější. Bohužel se ve 14. minutě zápasu brankář Benada při vyběhnutí na centrovaný srazil s útočníkem Palmeiras, což rozhodčí vyhodnotil jako penaltový zákrok. K pokutovému kopu se postavil Wesley Ribeiro Silva a přesnou střelou poslal brazilský tým do vedení.
Naši bojovníci ale nesložili zbraně a ještě přidali na tempu. Ve 23. minutě postupoval Čejka po rychle vhozeném autu sám z pravé strany na brankáře Palmeiras. Ten Čejkovu tvrdou střelu vyrazil pouze do prostoru před branku, kde se však k míči jako první dostali obránci brazilského klubu a míč odklidili do bezpečí před dorážejícími sparťany.
Bohužel ve 31. minutě zápasu přišla další sparťanská chyba v rozehrávce, kterou Anibal Gabriel Vega Da Silva využil a navýšil tak náskok svého týmu již na dvě branky. S tímto skóre se dohrál i první poločas. 
Do druhého poločasu sparťané vstoupili ve stejné sestavě a velkou aktivitou. Bohužel ve 46. minutě byl odpískaný druhý pokutový kop pro Palmeiras. Se samotnou penaltou si brankář Benada bravurně poradil, když míč vytěsnil na břevno své branky, na dorážku s níž mu nepomohli spoluhráči, byl však už krátký a Palmeiras šli zásluhou Caio Cezar De Araujo Neri do tříbrankového vedení.
V 74. a 76. minutě sparťané měli dvě velice podobné akce. V obou případech postupoval Bláha po krásných přihrávkách Hapala sám na brankáře, ani v jedné šanci se ale sparťanskému útočníkovi nepovedl obstřel gólmana.
Stav utkání se do konce zápasu již nezměnil a hráči Palmeiras se tak mohli po konečném hvizdu radovat z postupu do finálového zápasu CEE Cupu. Sparťané se mohli chystat na zápas o 5. místo.
AC Sparta Praha - SE Palmeiras 0:3 (0:2)
Branky: 14. Wesley Ribeiro Silva, 31. Anibal Gabriel Vega Da Silva, 46. Caio Cezar De Araujo Neri
AC Sparta Praha: Benada - Čejka (50. Jonáš), Štětina, Alexandr, Šnajdr - Prokopec (50. Šimáček), Jonáš, Vokřínek (57. Gabriel), Ryneš, Hložek(62. Bláha) - Patrák
AC Sparta Praha - Everton FC
O konečné 5. místo na turnaji se sparťané utkali s anglickým Evertonem FC. Zápas začal z obou stran velice opatrně. Bylo velmi patrné, že ani jeden z týmů nechce dát šanci svému protivníkovi jít do vedení. Až v 19. minutě se sparťané dostali do zajímavé akce, když po rychlém protiútoku zakončoval z úhlu Vokřínek. Jeho střelu ale zblokoval obránce Evertonu.
Největší šanci prvního poločasu si ale nicméně připsal Everton, a to prostřednictvím Pedra Nevese ve 26. minutě. Ten ve velkém vápně našeho celku obešel dva obránce a vystřelil z prostoru penalty. Jeho střela se ale do branky nevešla a poločas tedy skončil bez branek 0:0.
Ve 42. minutě zápasu sparťané nejprve odvrátili roh Evertonu, následně se k míči se dostal Hapal, který ho kolmou přihrávkou posunul do běhu Bláhovi, jenž v rychlosti obešel brankáře anglického týmu a následně zakončil do odkryté branky, čímž poslal Spartu do vedení! O minutu později byla na hřišti k vidění podobná akce, jen s tím rozdílem, že Bláha na další krásnou kolmici Hapala nedosáhl.
V 67. zahrozil z přímého kopu Everton. Přesnou střelu jeho hráče ale brankář Janáček vytáhl na břevno, od něhož se míč odrazil do zámezí. Další šance Evertonu přišla v 75. minutě, kdy útočník Evertonu využil špatného zpracování sparťanského obránce a postupoval s míčem sám na branku. Jeho střela se ale mezi tři tyče nevešla.
Závěr utkání byl velmi bohatý na šance. Nejprve v 78. minutě Patrák získal díky vysokému napadání míč v blízkosti velkého vápna soupeře a jeho tvrdou střelu zastavila až tyč branky Evertonu. Následně se do velké šance dostal i tým z anglického přístavního města, když vstřelení branky zabránil brankář Janáček na poslední chvíli svým skvělým vyběhnutím proti Thompsonovi. 
Sparťané tak v utkání s anglickým týmem zvítězili 1:0 a získali tak na prestižním CEE cupu konečné 5. místo.
AC Sparta Praha - Everton FC 1:0 (0:0)
Branka: 42. Bláha
AC Sparta Praha: Janáček - Kolář, Alexandr, Hucek, Szewieczek - Vokřínek (56. Zeman), Šimáček, Ryneš, Hapal (56. Jonáš), Gabriel (50. Patrák) - Prokopec
1 / 20

Další novinky