Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-9

Ohlédnutí se za zimou U9

Kategorie startuje domácí soutěž

Sdílet

Dorostenecké a žákovské kategorie už své soutěže odstartovaly, tento víkend to čeká i přípravky. V článku jsme se tak podívali na přípravné období týmu U9, ke kterému se vyjádřil i hlavní trenér.
Devítka vyběhla na trávníky 4. ledna a má za sebou mnoho přípravných klání včetně turnajů v Bruselu a Říčanech. Společně s ostatními přípravkovými kategoriemi také absolvovala duely s Lipskem a Rapidem Vídeň. Na soustředění vycestovali kluci do Ústí nad Orlicí, kde se připravovali společně s U7 a U8 (26.-30.3.).
Ke posledním měsícům se v rozhovoru vyjádřil trenér Jaroslav Vavříček.
Jak hodnotíte zimní období?
Zimní příprava je odlišná pouze v tom, že v období listopad–březen máme jeden trénink v tělocvičně, kterou používáme výhradně k rozvoji všeobecné pohybové průpravy a hraní dalších týmových sportů, jako je florbal nebo basketbal, případně nohejbal. Všechny tyto věci vnímáme jako velmi podstatné pro celkový rozvoj našich hráčů. Jinak v těchto kategoriích neřešíme, v jaké fázi sezony jsme. Tu máme celkově naplánovanou a rozčleněnou do jednotlivých tematických mezocyklů.
Jak jste spokojen s progresem týmu?
Kluci jsou o půl roku starší, a tedy i mentálně vyspělejší. V tréninku jsou pozornější a velmi dobře pracují. Pro nás trenéry je to zároveň výzva, jak jim nastavovat tréninky, abychom maximálně využili jejich potenciál. Stejně, jako na podzim se snažíme o to, aby hráči více vnímali své spoluhráče a stále častěji úspěšně volili mezi obcházením soupeře nebo přihrávkou na lépe postaveného spoluhráče. Zároveň pak, aby si sami aktivně hledali volné prostory, kam můžou míč dostat.
Náročnější to bylo v tom, že jsme od ledna střídali různé formáty hry a také velikost hřiště. Trošku jim tedy záměrně motáme hlavu a ukazujeme cesty, jak různými způsoby využívat právě velikost hřiště nebo větší či menší počet hráčů na něm.
V přípravě jste zaznamenali výhry s Rapidem i Lipskem. Co vám ukázaly tyto zápasy?
Především nás utvrdily v tom, že zahraniční konfrontace je důležitá i v tomto věku. Rozdělil bych tuto zkušenost do dvou oblastí. Budeme-li se bavit o té vyloženě fotbalové, obě zmiňovaná utkání se hrála ve vysoké intenzitě. Hráči Rapidu i Lipska byli dovednostně velmi zdatní, ale také hodně soubojoví a herně chytří. Lipsko bych řekl, že bylo ve všem ještě o stupínek kvalitnější. Podobných utkání sehrajeme v rámci našich podmínek minimum, přitom je to ideální zpětná vazba a zkušenost jak pro hráče samotné, tak pro nás trenéry. To že jsme obstáli jak individuálně, tak týmovým herním projevem, je určitě pozitivní.
Druhou oblastí jsou vnější podmínky. Tedy soupeř, který mluví jinou řečí, má hráče jiné barvy pleti, nastaví si svá pravidla utkání, kterým se musíte přizpůsobit včetně toho, že rozhodčí fandí spíše „domácímu“ týmu. Dám dva jednoduché příklady. Na Rapidu jsme hráli na velmi malém prostoru ve formátu 6+1 (u nás by to bylo sotva na 4+1) a během celého utkání neustále sněžilo. My jsme do té doby zkoušeli tento formát pouze dvakrát, a to na úplně jiném herním prostoru, schovaní před zimou v pohodlí naší tréninkové haly. Tedy velký diskomfort, se kterým si najedou musíte poradit.
V Lipsku vás zase bouchne do očí nádherná akademie, kde ve stejný den trénuje A-tým, tedy účastník letošní Ligy mistrů, kterou kluci sledují v televizi. Během prvních deseti minut jsou proti nám písknuty tři penalty po soubojích v rohu hřiště, rychle prohráváme, soupeř je agresivní na hraně zákeřnosti a zároveň hodně fotbalový. Přesto jsme obě utkání herně zvládli. To naše hráče určitě posouvá. Pokud bychom nedávno nehráli velký mezinárodní turnaj v Bruselu, kde jsme herně neuspěli, museli bychom být s touto konfrontací velmi spokojeni.
Přibližte nám váš program na jarní část.
O víkendu nám začínají mistrovská utkání. Není žádným tajemstvím, že soutěže, které v rámci přípravek hrajeme, nejsou zrovna ideální. Proto se spíše koncentrujeme na přípravná utkání a mezinárodní turnaje. Jaro bývá v tomto ohledu vždy náročnější. Na konci dubna nás čeká pěkný turnaj v Jihlavě, v květnu pak mezinárodní turnaj v Kyjově a také Planeo Cup. Vrcholem této sezony pro nás bude výborně obsazený turnaj v Polsku, který se koná začátkem června.
Jaké máte cíle do tohoto období?
Cíle jsou téměř stejné jako v předchozích obdobích. V první řádě se snažíme vychovávat slušné lidi a mladé sportovce se smyslem pro fair play. Směrem k rozvoji hráčů systematicky pracujeme na všeobecné pohybové průpravě, a hlavně na zdokonalování hráčů po fotbalové stránce.
Kategorie U9 a U10 jsou dvojičky, což znamená, že jejich soutěžní kalendáře se kopírují. Oba týmy tedy hrají pražskou soutěž s o rok staršími soupeři. Mistrovské zápasy budou trvat od 16. dubna do 4. června, kdy naši kluci absolvují 8 soubojů.
První duel odehraje devítka v neděli 16. dubna ve 16:00 na hřišti Motorletu. Kompletní přehled našich zápasů najdete zde

Další novinky