Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Podali jsme kompaktní výkon

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta po vyřazení z 3. předkola Evropské ligy zvládla utkání s Baníkem. Ostravu doma porazila po dvou trefách Martina Haška 2:0. Zápas zhodnotil na tiskové konferenci trenér Sparty Václav Jílek.
Udělal jste tři nevynucené změny v sestavě. Byl efekt takový, jaký jste doufal, že bude?
Ještě než odpovím na otázku, tak bych chtěl obrovsky pochválit fanoušky. Moc radosti jim v úvodu sezony neděláme. Dneska nás opět skvěle podporovali a byl to důležitý parametr v tom, že jsme utkání zvládli. Fanoušci nás hnali dopředu a i hráči o tom mluvili. Vynikající atmosféra a patří jim velký dík. Co se týče vynucených nebo nevynucených změn, mužstvo bylo kompaktní. Vsadili jsme na určité typy hráčů, kteří fungovali na soupeře. Myslím si, že jsme se rozhodli správně. Hráči obhájili svou pozici, záměr vyšel a vítězství je naprosto zasloužené.
Poprvé v základní sestavě nastoupil Mandjeck. Jak jste byl spokojený s jeho výkonem?
Do doby, než vystřídal, patřil podle mě k nejlepším hráčům. Byl hodně klidný a dobrý v rozehrávce. Neměl možná tolik míčů, kolik bychom očekávali. Ale v momentě, kdy míč měl, tak nepanikařil. Věděli jsme, že to bude těžké proti Smolovi a Kuzmanovićovi. A splnil své úkoly na jedničku. Byl silný v prostoru, platný v defenzivě i ofenzivě. Jsem spokojený s tím, co dneska Georges odvedl.
Jak jste byl spokojený se stoperskou dvojicí? Byla to ta pravá?
Já bych si to strašně přál. Pokud nebudeme mít stabilizovanou stoperskou dvojici, tak se budeme točit dokola. Z mého pohledu potřebujeme jednoznačně stabilizovat stoperskou dvojici a mít rozhodnutí jednoznačné, aby si hráči na sebe aspoň trochu zvykali a upevňovali si sebevědomí s dobrými výsledky. Vypadl Costa, Uroš sice byl u prvního gólu V Trabzonsporu, jinak ale odehrál slušné utkání a po taktické i kondiční stránce to zvládl. Nebyl důvod ho nenechat v sestavě. Costa vypadnul, chtěli jsme levonohého hráče a vsadili jsme na Hancka. Kromě jedné až dvou situací to zvládl. Byl to sebevědomý a kompaktní výkon. A to proti sobě měl Smolu, který je ve většině zápasů hodně silný.
Vsadil jste na Mandjecka. Ukázal vám, že s ním můžete počítat?
V tuhle chvíli pro mě bylo důležité sportovní hledisko. Byl v kádru áčka, čekalo se na něj a pracoval velmi dobře v tréninku. Je to trpělivý a pracovitý hráč. To, jak se dneska prezentoval, ukazoval v posledních 14 dnech v tréninku. Měli jsme Láďu Krejčího, který odehrál kromě prvního a posledního utkání všechny zápasy. Chtěli jsme, aby si trochu odpočinul. Mandjeckovo nasazení se nabízelo také ze sportovního hlediska a Georges to svým výkonem jednoznačně obhájil.
Jste rád za to, že se prosadil Hašek?
Jsem rád za každého hráče, který bude dávat góly. Ve finální fázi nám kvalita chybí. To bylo i v Trabzonsporu. Také Srdjan měl dnes spoustu příležitostí, které mohly skončit ohrožením branky soupeře. Trávník, Hašek, Tetteh i Kozák to samé. Tohle trochu skřípe. Dneska jsme to postavili na pracovitosti. Pokud ale nebudeme schopni střílet branky, bude to k ničemu. Hráči to vzali za své, pracovali tvrdě a byli odměněni. Doufám, že s dobrými výsledky přijde sebevědomí i kvalitní řešení.
Bylo to první utkání bez Kangy. Jak jste byl spokojený se hrou záložní řady?
Bylo trochu víc jednoduchosti v přechodové fázi. Nebyli jsme tolik na míči. Tam by byl Kaku určitě v některých situacích silnější. Na druhou stranu jsme věděli, že je Baník fyzicky postavené mužstvo. Předpokládali jsme, že na Kangu budou připraveni. Takový typ hráče to pak má hodně složité. Z tohoto pohledu to možná bylo pro nás trochu složité v přechodové fázi. Na druhou stranu Trávník a Hašek předvedli obrovsky pracovitý výkon a aktivně napadali soupeřovu rozehrávku. Troufám si tvrdit, že ve druhé půli měl soupeř možná vyšší držení míče, ale z 80 % na vlastní polovině a nebyl nebezpečný. Bylo to právě díky aktivitě těchto hráčů.
Ukázal vám zápas, že můžete sestavu postavit i bez Kangy?
Musím říct, že se trochu podbízí, když to člověk vnímá jako novinář nebo fanoušek, že Kanga je jediná možnost pro Spartu. Tak to nemůže být. Nemůžeme se upínat k jednomu hráči, aby nám rozhodoval zápasy. Je tu 18 až 20 hráčů. Máme možnosti rotovat sestavou. Musíme hodnosti způsob hry soupeřů a typologii hráčů. Nemůže to být tak, že se deset hráčů bude přizpůsobovat Kangovi. Kanga se musí přizpůsobit týmu. Dnes jsme zvolili sestavu bez něj. Nebylo v tom nic osobního. Ukázalo se to jako dobrý tah, protože to vedlo k zaslouženému vítězství.
Je pro vás Michal Sáček pořád pouze alternace na pravém beku?
Já znám Michala už hodně dlouho z národního týmu do 21 let. Pamatuji si, kdy párkrát nastoupil na pravém obránci v přípravě a odehrál výborné utkání. Pak přišel první zápas proti Německu a on slušně řečeno vyhořel. Úvod této sezony ho nezastihl v ideálním rozpoložení. V zápase proti Trabzonsporu si troufám říct, že byl náš nejlepší hráč. I dneska odehrál dobré utkání. Má schopnost se vzdělávat, snaží se plnit to, co říkám a krom toho má herní nadstavbu. Dokáže situace řešit fotbalově. Dneska dvakrát skvěle vytáhl balon. Jsem za to strašně rád, máme další alternativu ve chvíli, kdy čekáme na Vindheima a Zahustela. Jsem strašně rád, že to odehrál v takovéto kvalitě a myslím, že jeho použitelnost bude v obou pozicích podobná.

Další novinky