Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Připravujeme brankáře na všechno

Rozhovor se sparťanským trenérem brankářů Mariem Galinovićem.

Sdílet

Mario Galinović. Chytal v Panathianikosu nebo chorvatském národním týmu. Loni v létě přišel do Sparty jako člen realizačního týmu italského trenéra Stramaccioniho. Po jeho konci na Letné jako jediný zůstal a dál se stará o spolehlivost a postřeh našich brankářů.

GALINOVIĆ | Brankáře připravujeme na všechno

Jak to, že jste zůstal v klubu poté, co byl odvolán Andrea Stramaccioni?
V den, kdy se klub rozloučil s Andreou, mi volal asistent trenéra s tím, že se se mnou chce setkat Pavel Hapal. S Danielem Zítkou jsme vytvořili dobrý tým, kolegové se mnou byli spokojeni a to samé nejspíš platilo i o vedení klubu. Nabídli mi, abych tu zůstal. Když mi to řekli, okamžitě jsem volal Andreovi, protože to on mě na Spartu přivedl. Byl šťastný, že mě klub chce i dál a souhlasil s tím, že budu pokračovat ve Spartě. Pak jsem se ještě poradil s rodinou a přáteli a rozhodl se zůstat.
V létě Spartu posílil Milan Heča. Florin Nita chytal na jaře spolehlivě, proč potřebujeme dalšího špičkového brankáře?
Čekáme, že budeme hrát mnohem víc zápasů. Těšíme se na ligu, na domácí pohár i na playoff, navíc doufáme v Evropskou ligu. Když to všechno sečtete, zjistíte, že těch zápasů bude opravdu hodně. Je proto vždy dobré mít dva kvalitní brankáře. Ale zatím se nedá říct, že Milan by byl dvojka, spíš bojuje s Florinem o post jedničky.
Když vás sleduju při tréninku, často na gólmany posíláte ohromně prudké rány. Až si říkám, jestli jste byl vždycky brankář, jestli jste třeba někdy nebýval kanonýr…
V dětství jsem hrával v poli, byl jsem myslím pravý obránce. Ale pak jsme neměli brankáře a já byl největší a nejsilnější ze všech, takže jsem si stoupl mezi tři tyče. No a moje tvrdé střely na tréninku? Řekněme, že to je tím, že jsem pořád mladý, snažím se o sebe starat. A protože ve fotbale se nikdy nic neodpouští, snažím se kluky připravovat i na hodně tvrdé střely. Připravujeme je na všechno, co je v zápase může potkat.
Jak se vám líbí v Praze?
Praha je krásné město, celá země se mi opravdu líbí. Užívám si to tu já i moje rodina. Ale abych byl upřímný, nepřijel jsem do Česka proto, abych obdivoval krásy Prahy. Chci přispět k tomu, aby se Spartě vedlo znovu lépe a byla úspěšná.
Věříte, že máme na to, aby to přišlo už v nadcházející sezóně?
Určitě, určitě ano!

Další novinky