Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Pro fanoušky chceme úspěch!

Dočkal a Hanousek před zápasem s Plzní

Sdílet

Už v sobotu nás čeká na Letné vyhecovaný zápas s Plzní. Před utkáním se o dojmy podělil Bořek Dočkal, který už atmosféru zápasů s Viktorii dobře zná, a Matěj Hanousek, který v rudém dresu nastoupí proti Západočechům poprvé.
Bořku, jak specifické je utkání proti Plzni?
Dočkal: Ani jeden z týmů samozřejmě nechce dát soupeři byť jen minimální výhodu, takže to bývají takticky velmi svázané duely. Ani jeden tým neotevírá hru a ty duely se tak lámou v jednotlivých momentech. Pamatuju utkání, kde jsme byli dvacet minut lepším týmem, pak přišla standardka a gól na 0:1 to všechno změnil. Je třeba, abychom to byli my, kdo ten jeden důležitý moment v zápase zvládne.
Takže čekáš, že rozhodne jeden gól?
Dočkal: Neříkám, že to bude o jednom gólu, ale samozřejmě většinou v takových zápasech první gól hodně ovlivní další vývoj. Kdo půjde do vedení, bude mít obrovskou výhodu.
Jak vzpomínáš na svou poslední konfrontaci s Plzní a porážku 0:3?
Dočkal: To byl zrovna zápas, který rozhodl takový moment. Před poločasem jsem nedal penaltu, Plzeň šla do vedení a ke konci využila brejky. Byli tehdy hodně efektivní. To je to, o čem mluvím – pokud se tým dostane do vedení, pak už může čekat na přečíslení a hrát ze zajištěné obrany.
Jaký vliv můžou hrát standardní situace?
Dočkal: Myslím, že výrazný. Při vyrovnané hře, kdy je těžké si něco vytvořit ze hry, tak přicházejí na řadu standardky. S Plzní to vždycky byla při standardkách válka a bylo to vždy hodně těžké, protože těch dobrých hlavičkářů tam mají hodně. Standardky můžou rozhodovat.
Jak jsi spokojený s prvními dvěma výkony ve Spartě?
Dočkal: Vždycky to může být lepší. Domácí zápas se celkem povedl, teď v Liberci to bylo specifické a těžko se to hodnotí. Duely v Liberci vždycky vypadají trochu jinak, než ostatní ligové zápasy. O individuálních výkonech to tam tolik nebylo.
V Plzni je Kuba Brabec. Bude to pro nás další motivace?
Dočkal: Takhle to neřeším, připravuju se na Plzeň, chceme ten zápas zvládnout. To, v jaké sestavě nastoupí, nehraje tak velkou roli.
Dá se zápas s Plzní porovnat s derby?
Dočkal: Derby je pořád něco víc, největší zápas ligy, tak to bude vždy. Plzeň má ale silný tým, posbírala spoustu titulů, tak se stala dalším z našich rivalů a to utkání má v sobě obrovský náboj.
Matěji, v čem vidíš největší nebezpečí ze strany Plzně?
Hanousek: Vhodně doplňují kádr a tým drží dlouho pospolu. Znám Luďu Pernicu, těším se na zápas s tím, že ho zase uvidím a prohodíme pár slov po zápase. Síla Plzně pak je v tom, že systém, který aplikují, už mají zažitý a vědí o sobě. V tom je jejich největší síla.
Hecuješ se nějak právě s Luďkem Pernicou, bývalým spoluhráčem z Jablonce?
Hanousek: Já na nějaké hecování moc nejsem. Ono je to jedno. Napíšeme si před zápasem, ale nějaké bu-bu-bu je zbytečné. Stejně se rozhodne na hřišti. Jeden odejde spokojený a druhý méně.
S Jabloncem jste Plzeň na podzim porazili. Dá se z toho zápasu něco vzít?
Hanousek: Těžko říct. Každý zápas je úplně jiný. Když budete hrát s jedním soupeřem desetkrát, tak to pokaždé dopadne jinak. Myslím si, že u nás v lize rozhodují hrozné detaily, hlavně první gól.
Pamatuješ si něco, co vám říkal před Plzní trenér Rada?
Hanousek: Teď jste mi při rozhovoru říkali, že jsem proti Plzni dal málem gól. Ani to si nepamatuju. Takže já si nepamatuju vůbec nic…
Plzeň často vyhrává 1:0 a moc gólů ve velkých zápasech nedává. Myslíš, že nám to dává větší šanci snížit ztrátu v tabulce?
Hanousek: My se pokusíme vyhrát, ale to, že Plzeň vyhrává 1:0 je možná spíš potvrzení jejich síly. Velké týmy dokážou vyhrát 1:0. Teď jsem to poznal v Liberci. Nehráli jsme dobře, v prvním poločase jsme tahali za kratší konec, ale dokázali jsme vstřelit branku. Potom už jsme to uhlídali. Jasně, Florin chytil penaltu, to je potřeba říct, ale velké týmy dělá to, že dokážou ukopat 1:0.
Jaká je nálada v kabině?
Hanousek: Samozřejmě dobrá. Vyhráli jsme čtyři zápasy po sobě. Všichni víme, že herně to není ideální herně, ale vždycky se bude něco hledat. Kdybychom hráli dobře a prohrávali, tak se bude říkat, že hrajeme dobře a prohráváme. Vždycky se něco najde. Pro nás je důležité vyhrávat a myslím si, že s body přijde i zlepšení.
Sparta s Plzní nemá v poslední době dobrou bilanci. Myslíš, že je tvoje výhoda, že tímhle nejsi zatížený?
Hanousek: Já na tyhle statistiky nevěřím. Jeli jsme do Liberce a říkalo se, že tam Sparta sedm let nevyhrála. Když se ale podíváte na sestavy, tak jsou to pokaždé úplně jiné týmy na obou stranách. Mně tyhle statistické údaje v tomhle smyslu nepřijdou věrohodné, protože ty týmy jsou vždycky úplně jiné.
Kde máme podle tebe největší herní problém?
Hanousek: Liberec se dobře připravil a nám to nešlo. Tak to někdy je, ale zvládli jsme to. Budeme doufat, že proti Plzni budeme hrát super fotbal a ještě je porazíme. Samozřejmě dopředu se ale nedá říci nic. Zápas se může vyvíjet jakkoliv. Můžete si říkat celý týden, co chcete a pak stačí jedna situace, která to celé změní. Nemá cenu spekulovat. Rozhodne se v sobotu na hřišti.
Jak moc se díváš na tabulku a situaci kolem nás?
Hanousek: Já se dívám vždycky na tým, ve kterém hraju, to znamená na Spartu. Pak ještě na týmy, kde jsem působil, takže na Jablonec a Duklu. Chci, aby byl Jablonec vysoko, protože tam mám spoustu kamarádů a chci si proti nim zahrát v nadstavbě. Samozřejmě chci, aby se Dukla udržela v lize, protože jsem tam vyrostl.
Uvědomujete si, že to je asi poslední šance, jak se můžeme vrátit do boje o druhé místo?
Hanousek: Víme, že každý zápas je úplně jiný. Plzeň je nad námi a zápas je důležitý. Rozhodne se v sobotu. My se musíme dívat na sebe. Může se stát cokoliv a nemusí to vyjít. Svět se nezhroutí. Všichni ale chceme strašně uspět už kvůli fanouškům. S Baníkem bylo vyprodáno, teď bude vyprodáno. Chceme udělat fanouškům radost, aby odcházeli s dobrým pocitem.
Vnímáš při vyprodaném zápase větší tlak, nebo máš radost z toho, že se hraje před zaplněnou Letnou a tlak nevnímáš?
Hanousek: Hrál jsem v Jablonci a v Dukle… Pro mě je tohle zadostiučinění. Po sedmi letech jsem v týmu, kde chodí tolik fanoušků. Tím nechci říct, že v Dukle nebo v Jablonci to bylo špatné, bylo to super, ale tohle jsem tam nezažil a těším se na každý takový zápas.

Další novinky