Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Pulkrab nám moc pomáhá

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře v Karviné

Sdílet

Vítězné utkání v Karviné hodnotil pro kameru Sparta TV i na tiskové konferenci trenér Sparty Pavel Vrba. Podívejte se na video nebo si přečtěte, co zaznělo na TK.

VRBA | Pulkrab nám moc pomáhá

Trenére, máte tři body. Udělali jste si zápas těžší, než musel být?
Řekl bych, že to byl zápas na dva poločasy. V prvním jsme sice měli velice zajímavou mezihru, nebyli jsme ale ve finální fázi a nebyli jsme schopni se dostat do žádné brankové příležitosti, kromě břevna při standardní situaci od Hancka. Jinak naše útočná fáze nebyla vůbec dobrá. Ano, mezihra ano, ale finálka špatně. Ve druhém poločase po našem gólu byl asi zápas pro všechny zajímavější. Začalo se hrát víc nahoru dolu. Karviná začala víc úročit než v prvním poločase. My jsme zápas podle mého názoru měli dohrát ve větším klidu. Když dáte gól na 2:0, prvních pět minut po gólu je vždycky rozhodujících, jestli se zápas dohrává v klidu nebo v hektice. My jsme opět ukázali hektiku, když jsme po našem gólu hned za minutu dostali gól. To jsou věci, které jsou podle mého názoru neuvěřitelné. Nekoncentrovanost v těchto situacích je naše obrovská chyba. Myj jsme si zápas zkomplikovali sami.
Bylo pro vás v prvním poločase těžké se dostat do tempa? Byla tam spousta přerušení.
Souhlasím s vámi. V prvním poločase zápas vůbec neměl tempo. Neustále se přerušovalo a ošetřovalo. Neustále jsme byli v situaci, kdy jsme čekali, kdy se zahájí hra.
Brzy po začátku druhé půle jste ukázal na Pulkraba. Byly důvodem dva výpady Karviné, které se vám nelíbily?
Určitě i to byl důvod, proč jsem tak reagoval. My jsme věřili, že Pulkrab nám zase pomůže, jak už se to stalo několikrát. Je to momentálně náš žolík. Asi s tím není moc spokojený, připadá mi ale, že je pro nás strašně důležitý v průběhu utkání. Má sílu a čerstvost a dokáže nám tím strašně moc pomoct. Když nastupoval od začátku, tak se nikdy neprosazoval tak, jak se prosazuje, když nastupuje na posledních 30 až 35 minut. Oživí to, je důsledný, dokáže si v útočné fázi držet post, který je pro nás strašně důležitý. Dostává se do situací, které zápas rozhodují a tím nám strašně pomáhá.
Co říkáte na Pulkrabův gól, kterému předcházela bizarní situace, kdy brankář Bolek přestal hrát?
To se musíte zeptat pana Bolka. Já nedokážu posuzovat, co viděl nebo neviděl. Možná si myslel, že jde balon do outu a nereagoval.
Už několikáté jste zápas rozhodli ve druhém poločase. O čem to vypovídá?
Vypovídá to o tom, že jsme dobře kondičně připraveni. To jsem možná odlehčil... Ve druhém poločase dojde k tomu, že soupeř už kolem 60. minuty nemá tolik síly dostupovat, dohrávat situace a být v prostorech včas. Po té šedesáté minutě, pokud máte herní převahu, se prostor vytváří větší. Je tam víc prostoru na útočnou fází. Naše dominance se ukazuje okolo 55. nebo 60. minuty. Máme pak víc prostoru než v prvním poločase, kdy soupeř hraje velice dobře organizovaně. My s tím máme obrovský problém, protože se nedokážeme prosadit individuálně, to je momentálně naše obrovská slabina.
Čím to bylo, že jste v prvním poločase některé nadějně rozehrané situace nedohráli?
Myslím si, že v prvním poločase jsme se do spousty zajímavých situací dostali. Když je centrovaný balon a máme tam jen jednoho nebo dva hráče, tak nemůžeme dát gól, když defenziva soupeře pracuje tak, že tam má třeba pět defenzivních hráčů. To je málo pravděpodobné, že se k tomu dostanete. Můžeme to dohrát do prázdné brány, to se stát může. Obrázek v druhém poločase byl jiný. My jsme ve finální fázi měli víc hráčů než v prvním poločase. Dobře jsme kombinovali, ale pouze deset metrů před vápnem soupeře, kdy jsme dominovali a měli tam víc hráčů. Ve finální fázi jsme byli špatní, protože jsme neměli hráče v útočné fázi. My se tam musíme dostat ve větším počtu hráčů.
Po dlouhé době jste měli týden na přípravu. Bylo to znát?
To je obrovský rozdíl. Když hrajete neděle – čtvrtek – neděle, cestujete, přiletíte v pátek v pět ráno a v sobotu už někam cestujete, protože hrajete v neděli, tak je doopravdy program plný. I když je kádr široký, máme opravdu hrozně náročný program. Když k tomu přičtete kvalifikaci do Evropské ligy a reprezentanty, tak si myslím, že dojdete k neuvěřitelnému číslu. Vzpomínám si, že se před nějakou dobou říkalo, že se v Anglii hraje třeba 60 zápasů za sezonu. Myslím si, že když vezmete naše zápasy od srpna, tak jsme odehráli víc utkání než kdysi ta anglická mužstva. Je to hodně náročné. Přiznávám, že se těšíme na dovolenou, ale také víme, že máme ještě dvě kola a zápas Evropské ligy. Víme, že hrajeme se soupeři, s kterými musíme bodovat, pokud chceme hrát o nejvyšší příčky. Prostě to musíme zvládnout. Jak Brøndby doma, tak ligu. Jsem rád, že jsme hráli v sobotu. Slíbil jsem hráčům za vítězství v neděli volno. Možná si alespoň odfrkneme, protože jedeme tři týdny v kuse bez volna.
Je to po dlouhé době, kdy jste hráli v sobotu. Je to psychologická výhoda? Většinou jste museli reagovat na výsledky soupeřů.
Samozřejmě ano. Kdo chce ale hrát o nejvyšší příčky, stejně musí vyhrávat. Jakékoliv zaškobrtnutí je vidět. Naše liga dospěla k tomu, co jsem říkal už kdysi dávno, že by bylo ideální, kdyby o špičku hrály čtyři nebo pět týmů. Jako je to třeba v Nizozemsku. Teď se to naplňuje. Týmy ztrácí méně bodů než dřív. Možná bychom s našimi výsledky byli před deseti lety s náskokem první. Liga je ale nyní jiná. Jsou tady tři čtyři silné mančafty, které dominují a získávají body. Další mančafty nezískávají tolik bodů jako v minulosti, kdy to třeba bylo vyrovnané.
Říkal jste, že to nešlo individuálně. Jak jste to přesně myslel?
Myslel jsem to tak, že přípravnou fázi a zakládání útoků máme slušné. To, co chceme hrát, je jasně dané. Potom ve finální fázi rozhodují individuální schopnosti. I to, že se někdo trefí z dvaceti metrů do šibenice nebo obejde dva hráče a tím uvolní dva naše hráče. To nám chybí. My nadstavbovou věc nedokážeme dohrát a být ve finální fázi dostatečně důrazní. Jak už jsem řekl, v některých fázích tam nemáme dostatečný počet hráčů. V prvním poločase tam dvakrát letěl míč na zadní tyč a tam ani noha. Kdybychom to zavřeli, tak jsme možná už v prvním poločase dali gól. Stejně jako třeba Pulkrab v zápase s Libercem. Při standardce zavřel tyč a dal góla. My jsme dneska ty situace měli stejné a nikdo tam nebyl. Mně spíš vadí, že ve finální fázi tam ty hráče nemáme. Je hezké, že kombinujeme, držíme balon, jsme v tom silní, protože tam máme hráče, kteří to dokáží. Mně ale chybí finální fáze, kterou nemáme, i když si vytvoříme tlak. Je to neefektivní.
Co se stalo při gólu, který jste dostali?
To už je druhý zápas, kdy jsme po našem gólu dostali hned branku. Stalo se nám to i s Teplicemi. Dáme druhý gól a místo, abychom měli zápas pod kontrolou, dostaneme za minutu gól na 2:1. Pak se hraje zase hekticky, nahoru dolu s rizikem. Můžeme na půlce přerušit hru, my to neuděláme, soupeř jde do brejku a my z toho dostaneme gól. To je samozřejmě špatně a je to jedna z věcí, kterou musíme řešit, aby se nám to nestávalo.

Další novinky