Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Utkání bychom měli rozhodovat dřív

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta vyhrála třetí utkání v řadě. Po ligovém utkání s Bohemians a pohárovém s Budějovicemi zvládla zvítězit také v Opavě. O utkání, koncovce Sparty nebo Andreasi Vindheimovi promluvil na tiskové konferenci trenér Sparty Václav Jílek.

TISKOVKA | Jílek po Opavě

Trenére, udělali jste si cestu za výhrou komplikovanější, než mohla být?
Jednoznačně. Opava hrála velmi dobře, agresivně a aktivně, ale myslím si, že při způsobu vývoje zápasu jsme si vypracovali docela dost situací. Dá se říct, že tiskovku od tiskovky hodnotíme zápas podle efektivity a produktivity Sparty. Buď ji máme jako v Budějovicích, s Karvinou a Bohemkou a pak to končí vysokým výsledkem, anebo ji nemáme a končí to jako v Teplicích nebo jednogólovým výsledkem v Opavě. Vítězství pro nás má v danou chvíli velkou cenu, ale představoval bych si, že utkání rozhodneme dřív a dohrajeme ho ve větším klidu.
Jak hodnotíte výkon Andrease Vindheima?
Andreas jednoznačně naplnil naše očekávání. Ukázal to už v poháru proti Budějovicím. Tam nám dal jednoznačný signál, že je schopen na této pozici hrát, i když přicházel na pozici krajního obránce, na kterou s ním stále počítáme. Jeho ofenzivní složka je na velmi slušné úrovni a dokáže se velmi dobře orientovat v kombinaci. Jeho výkon proti Budějovicím byl vstupenka a proti Opavě to jen potvrdil. Jsem strašně rád, že se dokázal brankově prosadit a mohl přidat ještě druhý gól. Je to hodně aktivní hráč, který není líný na krok. Pro nás je to určitě varianta v situace, kdy nám chybí Graiciar a Plavšić.
Jak velkou komplikací je čtvrtá žlutá karta pro Kangu a nepřišla vám karta moc přísná?
To jsou věčné polemiky. Nikde není dané, jakou rychlostí má hráč opouštět hřiště. Kanga odcházel. Není dané, že má jít poklusem. Čtvrtá žlutá byla v kontextu utkání, vypadalo to asi, že zdržuje, ale nemyslím si, že nějak zásadně. Pro nás je to v tuto chvíli, kdy byla trojice záložníků ustálená, určitě zásah. Na druhou stranu v Budějovicích i tady jsme na závěr dali Láďu Krejčího a střed vypadal velmi dobře. Byli jsme pevnější do vzdušných prostorů. Už máme k dispozici také Mandjecka a věřím, že si s tou absencí poradíme.
Budete chválit stopery, kteří uskákali vysoké útočníky Opavy?
Jednoznačně velká pochvala. Velká přednost Kayi i Lischky je síla ve vzduchu. Jsou dynamičtí, mají dobrý timing na první balon. Proti nim nastoupili hráči jako Dedič a Juřina. Od začátku tedy předpoklad, že to budou mít obtížné. Poradili si s tím s výjimkou dvou situací velmi dobře. Jinak to zvládli na jedničku. Je to velké plus, pokud jsou to stopeři schopni zvládat fyzicky na takové úrovni jako v současnosti David a Semih. Doufám, že to nezakřiknou a budou to potvrzovat i v dalších zápasech.
Máte tři výhry za sebou. Vnímáte, že utkání v Jablonci rozhodne, jestli jste se posunuli k týmům v popředí tabulky?
Je to asi objektivní pohled. Potkávali jsme soupeře, kteří jsou tabulkově v nižších patrech. Nechtěl bych ale snižovat výkon Opavy a dalších soupeřů. V každém utkání jsme měli pasáže, kdy jsme zápas nekontrolovali a soupeři hráli velmi dobře. Vyhrát venkovní utkání je velmi složité. I Slavia, která je dominantní, se o tom přesvědčila v Karviné i v Opavě. Nikdy není dopředu dané, že utkání zvládnete. Pokud ale chceme pomýšlet na dotažení se ke špičce, tak nám Jablonec nastaví zrcadlo. Cítíme, že výkonost se zvedá, byť jsme mohli v Opavě odehrát i lepší utkání co se týče kontroly a kvality.
Hráči v posledních zápasech působili v koncovce chladnokrevně. Co vám dneska chybělo?
Hodně míčů jsme v přechodu do útoku vyházeli. Hlavně v prvním poločase tam byla spousta situací. Opava hrála hodně na úzko. Při první gólové situaci jsme z toho profitovali. Myslím si, že v přechodové fázi toho bylo víc, ale nebyli jsme dostatečně přesní nebo rychlí. Na druhou stranu, pořád tam bylo zhruba pět brankových situací. Nepřičítal bych to lehkovážnosti, ale je to momentální kvalita. Zatím tam není opakovatelnost. Buď nám to sedne, nebo nám utkání nevyjdou. Pořád je tam prostor pro práci. Myslím si, že Martin Hašek nebo Libor Kozák měli přidat druhý gól.
Měli jste asi sedm rohů, ale nebyli jste z nich úplně nebezpeční…
To jsou věci, které jsou strašně důležité. Připravovali jsme se na postavení Opavy, ta to trochu změnila a připadá mi, že nejsme schopni na to rychle reagovat. My do standardek disponujeme nižší palebnou silou. Máme tam Haška, Sáčka, Trávníka a Kangu. Hráčů vyššího vzrůstu je tam míň. Zbývá nám Kaya, Kozák, Lischka a tím výčet vysokých hráčů končí. Ale stejně si myslím, že můžeme být nebezpečnější. Nám strašně moc situací skončilo na prvním hráči. Bolest standardních situací se ukázala.
Kozák hrál poprvé doma. Byla na něm vidět větší motivace?
Nepozoroval jsem nějakou zvýšenou motivaci. Můžete si vsadit na to, že Libor utkání odpracuje ze všech sil. Útočníka ale dělají branky nebo orientace v pokutovém území a příprava gólů pro spoluhráče. Rezervy tam byly a on je dostatečně kvalitní hráč, který nad tím zapřemýšlí a poučí se z toho. Důvěru má a věřím, že ji splatí.

Další novinky