Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Všichni si uvědomujeme důležitost zápasu

Kapitán Bořek Dočkal a trenér Pavel Vrba před odvetou s Rapidem

Sdílet

Před odvetným utkáním druhého předkola Ligy mistrů byli hosty tiskové konference kapitán Sparty Bořek Dočkal a trenér Pavel Vrba. Přečtěte si, co odpověděli na dotazy novinářů. V průběhu večera vám pak nabídneme také záznam tiskové konference.

Tiskovka před odvetou s Rapidem

Bořek Dočkal
Bořku, co vám ukázalo první utkání ve Vídni?
Zápas nám ukázal to, co jsme čekali. Soupeř má svoji kvalitu, dobrou organizaci hry a je velmi nebezpečný po naší ztrátě míče. Věřím, že domácí zápas dokážeme dostat pod větší kontrolu, budeme mnohem aktivnější a budeme určovat tempo hry. Je tam faktor toho, jak se budeme chovat po ztrátě míče. Ztráty jsou v každém zápase a těžko se tomu úplně vyvarujeme. Bude ale důležité, jak budeme reagovat po ztrátě míče. Soupeř má dobré přechody a reaguje velmi dobře. Budeme muset být rychlí a zastavovat brejky hned v zárodku.
Rapid o víkendu 0:2 prohrál a dostal se pod palbu médií. Myslíte si, že to bude hrát nějakou roli?
Vždycky to nějakou drobnou roli hrát může. Každým zápasem tým sbírá sebevědomí. Na začátku sezony to je vždycky důležité, aby si hráči začínali věřit a pak se to projevuje i na tom, že se zlepšuje hra samotná. Nějaký drobný vliv to mít samozřejmě může, není to ale nic, čím bychom se zabývali. My máme za sebou přímou konfrontaci s nimi. Oni vědí, o co se hraje a dokážou zapomenout na ligové utkání. Dokážou být dobře připraveni jako při prvním utkání.
Cítíte, že tímto zápasem můžete mít pro podzim z velké části vystaráno, pokud postoupíte?
Já bych to nenazval vystaráno. Uvědomujeme si, že kdyby se nám povedlo postoupit, z části se přiblížíme k tomu, co jsme si na začátku sezony vytyčili. Potom si ale neřekneme, že máme splněno. Je tam spousta dalších cílů, ale je to důležitý první krok.
Máte spoustu mladých spoluhráčů. Jak vnímáte jejich rozpoložení?
Zatím musím říct, že z týmu cítím odhodlání. Všichni si uvědomujeme důležitost zápasu, ale těšíme se na něj. Ty pravé emoce ale na každého přijdou až v tom zápase. U někoho bude nervozita větší, u někoho menší. Stejně rozhoduje konkrétní zápas a jak se člověk cítí na hřišti. Nemám pocit, že by naši mladí kluci trpěli nějakou nervozitou a že by na hřišti neuměli prodat to, co umí. Mají zdravé sebevědomí a umí předvést to, co předvádějí každý den na tréninku.
Jak velká psychická vzpruha byl zapas s Olomoucí?
Pro nás byl vstup do ligy velmi důležitý i vzhledem k tomu dvojutkání. Odehráli jsme zápas poměrně slušně, zvítězili jsme a dokázali jsme si vytvořit dost gólových situací. Teď bude potřeba si šance vytvářet znovu a znovu se tlačit do zakončení. Pár dnů zpátky máme zas sebou zápas, kdy se nám to poměrně dařilo. Dává to předpoklad i do tohoto zápasu. Bude to proti jinému soupeři ale, věříme, že i proti Rapidu budeme dostatečně kreativní a dokážeme zápas převalit naši stranu.
Pavel Vrba
Trenére, jaký je zdravotní stav týmu?
Momentálně jsou všichni hráči v pořádku. Čelůstka má tréninkové manko. Začal s týmem trénovat teprve nedávno. Všichni, i on, jsou ale zdravotně v pořádku.
Co vám ukázalo první utkání ve Vídni?
Respektujeme sílu Rapidu. Víme, za co nás trestali. Potrestali nás dvakrát po brejcích. Dokázali se po našich ztrátách dostat dopředu ve velkém počtu hráčů. Na to si budeme muset dát velký pozor. Budeme muset hrát ze zabezpečené obrany. Na druhou stranu, pokud chceme postoupit, musíme vyhrát o dva góly. Věřím, že to bude podobně atraktivní duel jako s Olomoucí, kdy jsme měli 23 střel. Doufejme, že budeme stejně aktivní, ale hlavně že dáme o dva góly víc, než soupeř. To je pro nás nejdůležitější.
Vy jste hrál o Ligu mistrů sedm dvojzápasů a šestkrát jste vyhrál odvetu. Je pro vás jednodušší se připravit na odvetu?
První dvojzápasy jsou vždycky na začátku sezony. Přípravná utkání nejsou úplně adekvátní. Neukazují tolik, kolik soutěžní utkání. My jsme věděli, co chce Rapid hrát, ale první soutěžní utkání jsou mnohem víc. Ty vám o soupeři řeknou mnohem víc než ta přípravná, kdy se střídá třeba 6 lidí v poločase. Budeme vycházet z našeho prvního utkání. Hráči dostanou další informace. Ty budou postavené na jedné věci. Musíme dát o dva góly více než soupeř, abychom postoupili dál. Z toho se zápas z naší strany bude vyvíjet.
Zápas může dojít do penalt. Můžete se na to dopředu připravit?
Můžeme se připravit tím, že si i na tréninku nějaké vyzkoušíme. Včera měli hráči soutěž. Končí to tím, že někdo nepromění. Doufám tedy, že by kopali tak jako včera. My jsme se asi půl hodiny nemohli dostat ze hřiště, protože všichni to trefovali velice dobře. Doufejme tedy, že tím jejich sebevědomí v penaltách stoupne. Víte ale sami, že po 120 minutách je to něco úplně jiného. Hrajete o postup dál v Lize mistrů. Hraje roli spousta faktorů. Máme ale hráče, kteří určitě kopat umí. Víte, jak to ve fotbale chodí. Kolikrát nepromění ti nejlepší, kteří většinou o všem rozhodují.
Cítíte, že tímto zápasem můžete mít pro podzim z velké části vystaráno, pokud postoupíte?
Kdyby se dnám podařilo postoupit, měli bychom jistotu skupiny Evropské ligy. Spartě ale jeden dobrý zápas za podzim určitě nestáčí.
Budou křídla posty, které budete nejvíc zvažovat?
My máme variant víc. Jsou tu hráči, kteří za dobu, kdy jsem tady, prokázali svoji kvalitu. Máme výhodu, že při tak těžké sérii, která nás teď čeká, je tady dostatek kvalitních hráčů, abychom mohli intenzitu ještě zvýšit. Máme hráče, kteří to dokážou, a to je dobře.
Je víkendový zápas Rapidu s Hartbergem pro vás poučný, nebo hlavně vycházíte z vašeho prvního zápasu ve Vídni?
Já spíš vycházím z našeho zápasu ve Vídni. I oni jsou ve stejné situaci jako my. Když zápas zvládnou, mají minimálně skupinu Evropské ligy. Pro oba kluby je ten zápas v tu chvíli víc než liga. My jsme zápas s Olomoucí zvládli a o to mě to těší víc. Muže to být výhoda, ale stejně se bude rozhodovat až zítra. Bude to úplně jiný zápas, hlavně z jejich strany to bude jiné než ligové utkání, které výsledkově nezvládli.
Z Nizozemí přišla zpráva, že Michal Sadílek kvůli Spartě neodcestoval do Istanbulu. Těšíte se ještě na nějakou další posilu?
Přestupní termín končí v polovině září. Do té doby se ještě může stát spousta věcí. Máme tedy stále měsíc a půl na to, abychom posílí kádr. K Sadílkovi se nechci vyjadřovat. Já už jsem slyšel věcí… Třeba před dvěma měsíci Krmenčík. Ani vlastně nevím, kde nakonec skončil. Uvidíme.

Další novinky