Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Prohra v Jihlavě

Béčko nestačilo na druholigovou Vysočinu

Sdílet

Předposlední přípravný zápas. Béčko ve středu nastoupilo v Jihlavě k předposlednímu hernímu testu před začátkem České fotbalové ligy proti Vysočině. Sparťany trápily v průběhu zápasu ztráty, ze kterých vznikali příležitosti pro domácí. Sparta ztrácela na jihlavské již od 13. minuty, kdy se po rohu prosadil hlavou Diouf. V závěru prvního poločasu přidal druhou branku, též hlavou, Křišťál. Finální podobu výsledku dal po téměř hodině hry zkušený Zoubele proměněným pokutovým kopem. Sparťanská rezerva podlehla druholigové Jihlavě 0:3.
Do Jihlavy cestoval s týmem i nový trenér Michal Horňák, který však tentokrát zůstal v pozici pozorovatele a vedení týmu přenechal svému asistentovi Luboši Loučkovi. Rezerva nastoupila v systému se třemi stopery, které na krajích doplňovali Gabriel s Horákem. Syn bývalého obránce Sparty vpravo a hradecký odchovanec na levém křídle, který hned v páté minutě musel být ošetřován po dohrání Křišťálem. Fyzioterapeut brzy dostal křídelníka zpět na nohy, a ten tak pokračoval v utkání.
Hráči v rudých dresech se od první minuty snažili o zakládání útoků od obrané trojice, ale souhru srážely nepřesnosti a ztráty, po kterých se z nadějného útoků několikrát stal úprk zpět do defenzivního postavení. Do dobré příležitosti se centru z pravé strany probojovával vytáhlý Hušek, ale jeho hlavička neměla potřebnou razanci a přesnost. Vysokým presinkem nutila sparťanská ofenziva obranu Jihlavy k rychlejší práci s balonem, která nebyla bezchybná. Po rychlém zisku míče často putovaly kolmé přihrávky na Daa. Útočníkovi z Pobřeží slonoviny často chyběly pouhé centimetry, aby na míč na mokrém umělém trávníku dosáhl.
Ve 13. minutě vybojovala domácí Jihlava rohový kop. Rozehra mířila na hranici malého vápna, kde vyplaval nejvýše Diouf a přesnou hlavičkou zařídil Vysočině vedení – 1:0.
Blízko vyrovnání byl ve 26. minutě Flak, který se z velké vzdálenosti opřel do balonu. Ostrý projektil orazítkoval pouze tyč! Po půlhodině hry podržel své mužstvo brankář Kotek, když bravurním zákrokem vyrazil zakončení zblízka.
Jednogólový rozdíl panoval až do posledních vteřin první půle. Jihlavský záložník se uvolnil na lajně a a centrem na zadní tyč vybídl Křišťála. Mladík se hlavou nemýlil – 2:0.
Následně sudí ukončil první část. Do druhého poločasu nastoupila sparťanská jedenáctka beze změny a ztrácela po úvodních čtyřiceti pěti minutách dva góly. Průběžný stav se mohl měnit hned ve 48. minutě, kdy Patrák prostrčil skrze obranu Daovi do náběhu. Zakončení skončilo jen v rukavicích brankáře Veselého.
Skóre se měnilo na druhé straně. V 59. minutě zaplachtil útočník Zoubele v šestnáctce po domnělém souboji s brankářem Kotkem a sudí následně ukázal, k údivu gólmana a obrany Sparty, na puntík. Penaltu proměnil sám zkušený Zoubele – 3:0.
Po hodině hry došlo k mnohonásobnému střídání Sparty. Ze hry byli staženi Hušek, Gabriel, Flak, Horák, Vácha a Dao. Na trávník byli posléze vpuštěni Sláma, Konopásek, Šnajdr a dorostenci Jonáš, Sejk a stoper Gelashvili. Došlo i na změnu mezi třemi tyčemi, kam se místo Kotka postavil Pančev.
Ani změny v sestavě nepřinesly kýžený gól v síti Jihlavy. Druhý tým druhé ligy a zároveň aspirant na postup do ligy nejvyšší kontroloval hru a kráčel za vítězstvím nad béčkem. Mladíci Sparty se v závěrečných minutách propracovali k několika zakončením, ale chyběla buď přesnost, nebo kvalita ve finální fázi.
Rezerva podlehla druholigové Jihlavě 0:3. Mužstvo čeká poslední herní test před startem jarní části ČFL doma na Strahově, kam přijede béčko Slovanu Liberec. A to v sobotu 29. února od 11:00.
Komentář asistenta trenéra Luboše Loučky: „Nemyslím si, že bychom proti silnému a zkušenému soupeři odehráli špatné utkání. Sice výsledek 0:3, ale ten není úplně vypovídající. V prvním poločase nás porazil vlastní nedůraz v naší šestnáctce. Zároveň jsme ztratili nespočet míčů a kolikrát naprosto zbytečně. Je to škoda, protože šlo o ztráty při přechodu do útoku, které nás pak zastavili a hráči museli rychle zpět do defenzivy. Pro naše mužstvo však dobrá konfrontace s týmem z vyšší soutěže a kvalitní soupeř před generálkou a následným startem ČFL.“
1 / 55
FC Vysočina Jihlava – AC Sparta Praha B 3:0 (2:0)
Branky: 13. Diouf, 45. Křišťál, 59. Zoubele (pen.)
Jihlava 1. poločas: Vejmola – Křišťál, Diouf, Vedral, Javůrek, Vaculík, Ritter, Arroyo, Shudeiwa, Rezek, Koubek.
Jihlava 2. poločas: Veselý – Svoboda, Diouf, Pojezný, Novotný, Kurtalić, Lacko, Havlín, Zoubele, Arroyo, Klobása.
Sparta B: Kotek (60. Pančev) – Burda, Piško, Hušek (60. Gelashvili), Gabriel (60. Sláma), Patrák, Flak (60. Jonáš), Ambler, Horák (60. Šnajdr), Vácha (60. Konopásek), Dao (60. Sejk).

Další novinky