Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyU-19

Úvodní ročník NEXTGEN CUPu

Ohlédnutí za turnajem pořádaným AC Sparta Praha

Sdílet

První ročník mezinárodního turnaje pro kategorii U19, pořádaného Spartou, je u konce. Právě hráči ACS nakonec zvedli nad hlavu pohár, když ve finále přesvědčivě porazili Austrii Vídeň. Akce, které se od 27. do 31. července zúčastnily týmy z Anglie, Polska, Dánska, Rakouska a Česka, nabídla celkem devět zápasů a dohromady 32 gólů.
Turnaje se zúčastnily tyto týmy: AC Sparta Praha, dánský Odense Boldklub a polská Legia Varšava ve skupině A a SK Slavia Praha, West Ham United FC z Anglie a FK Austria Vídeň z Rakouska ve skupině B. Všechna utkání se odehrála na 2x40 minut, každý celek odehrál dva zápasy ve skupině a poté se utkal o umístění proti stejně postavenému týmu ze druhé skupiny. Mezinárodní akci hostily areály na Strahově, Loko Praha a SK Prosek.
Skupina A
Jako první se na Strahově, kde se odehrály všechny zápasy skupin, představili hráči Sparty. Ti vyzvali dánské Odense a tento souboj rozhodl výstavní gól z kopačky sparťana Lukáše Saala. Následný duel mezi Dány a Legií Varšava skončil nerozhodně a tak měli domácí hráči před posledním zápasem výhodu. Stačilo jim s polským soupeřem neprohrát, což po úvodní brance Legie zařídil přesným pokutovým kopem Jakub Havrlík. Sparta tak skončila ve své skupině první, druhé místo obsadila Legia Varšava a třetí Odense Boldklub.
Zápasy skupiny A:
AC Sparta Praha Odense Boldklub 1:0
Odense Boldklub Legia Varšava 2:2
AC Sparta Praha Legia Varšava 1:1
Skupina B
Hodně divoký byl úvodní zápas skupiny B mezi Slavií a londýnským West Hamem. Pražané vedli už 2:0, Angličané ale následně přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a po gólové smršti po výměně stran nakonec vyhráli vysoko 6:2. Ve druhém utkání Austria Vídeň dokázala zvítězit 3:1 a její poslední zápas skupiny B s West Hamem byl tak rozhodující v boji o postup do finále. Angličané viděli brzy červenou kartu, Austria toho ale dlouho nedokázala využít. To platilo až do poslední sekundy zápasu, kdy se prosadila hlavou po volném přímém kopu a slavila postup do finále. Druhý skončil West Ham United, třetí Slavia Praha.
Zápasy skupiny B:
SK Slavia Praha – West Ham United FC 2:6
SK Slavia Praha – FK Austria Vídeň 1:3
FK Austria Vídeň – West Ham Untied FC 1:0
Zápasy o páté a třetí místo
Tyto dva zápasy se odehrály na hřišti FK Loko Praha. Jako první se ve středu 31. července odehrál souboj mezi Slavií Praha a dánským Odense. Už to vypadalo, že se za stavu 2:2 půjde na penaltový rozstřel, v poslední minutě ale Pražané proměnili nařízenou penaltu a těsně tak zvítězili.
Zápas o páté místo:
Odense Boldklub – SK Slavia Praha 2:3
Anglický zástupce se před bojem o třetí místo nedokázal oklepat z prohry s Austrií Vídeň v poslední minutě zápasu. Proti Legii totiž tahal za kratší konec a po vysoké prohře se musel spokojit se čtvrtým místem. Polský celek nakonec bral bronzové medaile.
Zápas o třetí místo:
Legia Varšava – West Ham United FC 4:1
Finále
V posledním utkání turnaje se poté utkali vítězové obou skupin – Sparta a Austria Vídeň. Sparťané od začátku byli lepším týmem a to vyústilo v úvodní branku z kopačky Lukáše Moudrého. Ve druhé půli sparťané pokračovali v aktivitě a jednu z mnoha dalších šancí proměnil Vojtěch Pančev. Hráči ACS tak zvítězili 2:0 a mohli následně z rukou vedení akademie Sparty a bývalého hráče obou finálových klubů Tomáše Juna převzít zlaté medaile.
Finále:
AC Sparta Praha – FK Austria Vídeň 2:0
Více o finálovém utkání se dozvíte v samostatné reportáži.
Konečné pořadí:
  1. AC Sparta Praha
  2. FK Austria Vídeň
  3. Legia Varšava
  4. West Ham United FC
  5. SK Slavia Praha
  6. Odense Boldklub
Ředitel úseku mládeže Vítězslav Lavička o prvním ročníku NEXTGEN CUPu: „Ze sportovního pohledu to byla skvělá příležitost pro naše hráče změřit síly s týmy z jiných evropských zemí a celkově s mezinárodním fotbalem. Jsem rád, že kluci herně úspěšně obstáli a jsem přesvědčen, že šlo o výbornou přípravu před startem ligové sezony."
Organizátorka Betty Růžičková hodnotí průběh turnaje: „Na první ročník NEXTGEN CUPu se dívám jako na úspěšný a věřím, že jsme položili dobré základy, na kterých budeme moci stavět v příštích letech a dostat turnaj do většího povědomí.
Spolupráce se zahraničními týmy byla obecně příjemná a pro nás jednoznačně obohacující. Jak na hřišti, tak mimo něj. Kromě sportovní stránky byl turnaj skvělou příležitostí k tomu, dozvědět se více o tom, jak věci fungují v jiných klubech a navázat, či upevnit, tyto vztahy. Velké poděkování jednoznačně patří sponzorům turnaje, kterými byly společnosti epet a adidas, ale i všem kolegům, kteří přípravu podpořili."
Děkujeme týmům za účast a již nyní se těšíme na další ročníky a další sparťanské turnaje!

Další novinky